Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Izbori 2020

Od ponoći šutnja uoči nedjeljnih izbora

  Hina           04.07.2020.         388 pogleda
Od ponoći šutnja uoči nedjeljnih izbora

U Hrvatskoj u ponoć nastupa dvodnevna izborna šutnja uoči nedjeljnih izbora za 10. saziv Hrvatskog sabora, a traje sve do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta.

 U iduća dva dana zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

 Iako za njeno kršenje na izborima za Hrvatski sabor, kao i onima za predsjednika države, nema kazni iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pozivaju izborne sudionike te druge fizičke i pravne osobe da je poštuju, odnosno da se suzdrže od određenih radnji.  

"DIP poziva izborne sudionike za najvišu zakonodavnu vlast da poštuju šutnju, neovisno što kazna za njeno kršenje nije zapriječena, najmanje što od njih možemo očekivati je da poštuju pozitivne hrvatske propise", poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

 DIP poziva stranke, koalicije, neovisne liste i kandidate da ne iznose i obrazlažu izborne programe, da ne objavljuju promidžbene poruke i fotografije kandidata u medijima, da ne postavljaju nove plakate, pozivaju na glasovanje za pojedine stranke, liste ili kandidate.

 Poziva ih i da ne telefoniraju biračima, da im ne šalju SMS poruke ili elektroničku poštu, da ne postavljaju nove promidžbene sadržaje na društvenim mrežama itd.

 Medije i medijske nakladnike poziva da se suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi. Poziva ih i da iz svojih programskih sadržaja uklone sve što predstavlja izbornu promidžbu. To su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovioglasi (banneri) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2020