Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Promet

Od „podravske magistrale“ do „lokalne pruge“ (drugi dio, završni dio)

            17.06.2011.         3266 pogleda
Od „podravske magistrale“ do „lokalne pruge“ (drugi dio, završni dio)

S obzirom na vrlo uočljivo pogoršanje stanja te pruge koja je duga gotovo 250 kilometara i na činjenicu da u slijedećem razdoblju (petogodišnjem) nisu predviđeni remonti, te se  na istoj mogu očekivati velike teškoće. Do slijedećeg remonta najveća dopuštena brzina najstarijim i najlošijim dionicama morat će se smanjiti na 50 km na sat, a najkritičnije dionice morat će se zatvoriti za promet ako se ne provedu najnužnije sanacija.

Svako smanjenje brzine uveliko utječe na produljene voznih vremena vlakova i na prijevoznu moć pruge, pa tako i ove pruge. Ako u sljedećih nekoliko godina ne budu ukinuti ili osigurani ŽCPR-ovi na kojima preglednost nije dobra, preko istih morat će se uvesti dopunska ograničenja brzine, a to bi moglo dovesti do dopunskog produljenja voznih vremena vlakova

Ako se u skoroj budućnosti ne promijeni važnost sadašnjih zacrtanih željezničkih prometnih tokova u Republici Hrvatskoj, pruga Dalj - Varaždin od nekadašnje magistralne pruge  („podravske magistrale") mogla bi postati samo obična lokalna pruga. (Izvor: Željezničar, rujan 2006, autor Stjepan Debeljak).

Rješenja za dionicu prugu Pčelić - Sirać - Banova Jaruga i Našice - Pleternica - Nova Kapela

 Ne treba tražiti rješenje samo za isključene dionice, već za cjelovite pruge, jer isključenjem tih dionica nije riješen problem preostalih dionica. S gledišta opsega prometa, njihov položaj još je gori, kao da su isključene u cijelosti. To je zato jer pruge koje završavaju kao višak nisu što i pruge koje imaju spoj (izlaz) na vezanu mrežu na obje strane. Naime, očigledno da takvo trajnije stanje može imati dugotrajne, nepovoljne, ne samo mikro, već makroposljedice, odnosno nepopravljivu štetu i ugroziti budućnost regionalne pruge Varaždin - Dalj.. Zbog toga je jasno da je u interesu da promatrane pruge ostanu u prometu, a to znači da bi se one trebale revitalizirati i dovesti u funkcionalno stanje, te da bi trebale imati solidne poprečne veze.   

Primjeri njemačkih sličnih pruga uvjerljivo pokazuju da je nakon obnove i poboljšanja prijevoznih uvjeta te pošto su bile poduzete druge mjere u iskorištavanju promet na godinu rastao najmanje po prosječnoj stopi od oko 10%, a u nekim primjerima čak 1800 %. Dakle, najprije slijedi ulaganje određenih inputa, a tek potom nastaju autputi, odnosno korisni učinci, što analogno vrijedi i za druge poduzetničke aktivnosti.

Razmatranje rješenja sporednih pruga u Njemačkoj na temelju desetak i više primjera pokazuje da se obnova temelji na lokalnim tijelima vlasti, tj. na općinama, gradovima i okruzima, ali je u nju vrlo intenzivno uključena i savezna željeznica DB AG, dok je pokretač aktivnosti najčešće njemački Savez za željeznicu (Alianz pro Schiene). Ondje se pruge osposobljavaju na vrlo visokoj tehničkoj razini, tako da se brzine najčešće kreču oko 80, 100, pa i do 120 km/h, a promet vlakova teče po taktnome voznom redu svakih 20, 30 i 60 minuta, a najrjeđe svaka dva sata.

Da ponovim još jednom: ako se u skoroj budućnosti ne promijeni važnost sadašnjih zacrtanih željezničkih prometnih tokova u Republici Hrvatskoj, pruga Dalj - Varaždin od nekadašnje magistralne pruge  („podravske magistrale") mogla bi postati samo obična lokalna pruga i doživjeti sudbinu ukinutih lokalnih pruga na području zapadne Slavonije.

Vlado Hanžek, dipl.ing.                                             

Popratni tematski linkovi:

http://www.zamirzine.net/spip.php?article6066

 http://www.nacional.hr/clanak/27546/15-mlrd-kuna-za-preporod-zeljeznica

 http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=B93764C8-6505-4A87-BDDF-B22148331E6E

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/127780/Hz-je-kriv-za-nesrecu-u-kojoj-je-poginuo-strojovoda.html

http://www.poslovni-savjetnik.com/propisi/zeljeznicki-promet/nacionalni-program-zeljeznicke-infrastrukture-za-razdoblje-2008-do-2012-g

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
20.6.2011. 10:53
"Dali vas proganja osjećaj grižnje savjesti i srama??? "

KAO DA ONI ZNAJU ŠTO JE TO? VIROVITICA JE "IZGUBILA" PRUGU VIROVITICA - B. JARUGA A GRADONAČELNIK, ŽUPAN, SABORSKI ZASTUPNIK HDZ-A....NITI SUZU NISU PUSTILI?????

KAKO SU SE DRUGI BORILI ZA SVOJU PRUGU:
ZASTAVE NA POLA KOPLJA
Pogrebni ispraćaj zadnjeg vlaka iz Daruvara

Odlukom ministra prometa Božidara Kalmete privremeno će se obustaviti promet na pruzi Sirač–Daruvar–Pčelić do `kapitalne sanacije`, bez ikakve naznake kada bi do nje moglo uistinu i doći. Na kolodvoru u Daruvaru večeras se sprema mirni prosvjed uz pogrebni ispraćaj posljednjeg vlaka koji će proći kroz taj grad koji broji 15.000 stanovnika
Na željezničkom kolodvoru u Daruvaru sve je spremno za ispraćaj posljednjeg vlaka: zastave su na pola koplja, zaposlenici su počeli tražiti nove kolodvore, a građani Daruvara su OGORČENIjer ostaju bez vlaka koji ih je desetljećima povezivao s glavnim gradom.

`Dovest ćemo limenu glazbu. Imat ćemo elemente pogreba, ali i veselja. Pozvat ćemo sve Daruvarčane i lokalne političare`, rekao je Dalibor Petrović, dopredsjednik SSH-a, kada je saznao da se ukida željeznički promet, i to samo za jednu stanicu od grada - u mjestu Sirač.

Jučer je u razgovoru za Radio Daruvar gradonačelnik Dalibor Rohlik pozvao sve građane da izađu na mirni prosvjed te je najavio da će razgovarati sa svim čelnim ljudima u državi kako bi se što prije popravila pruga koja je nužna za turistički i gospodarski razvoj `najljepšeg malog grada u Hrvatskoj` - kako ga je prozvala Hrvatska turistička zajednica, i to nekoliko puta.

NIJE LI TO STVARNO DIRLJIVO?????
vezni100
20.6.2011. 9:22
PETRINJA INICIRA OBNOVU PRUGE
Sve razvijenije područje Petrinje te njezin demografski i gospodarski rast potaknuli su gradonačelnika Željka Nenadića da inicira obnovu pruge Sisak Caprag - Petrinja koja je zatvorena 1991. godine.
Dana 6. lipnja na tu temu bio je održan sastanak predstavnika Petrinje s upravama HŽ Holdinga, HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza. Gospodarski subjekti na području Petrinje poput Gavrilovića, Hrvatskih šuma i Poslovne zone Petrinja zainteresirani su za prijevoz tereta prugom, a time i za obnovu industrijskoga kolosijeka. Zlatko Rogožar istaknuo je da shvaća interes gospodarstva pa će se predstavnici HŽ Carga susresti s lokalnim gospodarstvenicima da bi se ispitale potrebe za prijevozom tereta i mogućnosti uvrštenja industrijskoga kolosijeka u program HŽ Carga kojim će se revitalizirati industrijski kolosijeci.
Za obnavljanje pruge država mora donijeti odluku i plan, rekao je Branimir Jerneić. Cijeli proces mogao bi trajati najmanje pet godina, a kilometar pruge stajao bi između četiri i pet milijunâ kunâ. Obnova industrijskog kolosijeka mogla bi početi kada se obnovi deset kilometara pruge na javnome dobru. Za sada nema planova za obnovu te pruge, čija je dodatna otežavajuća okolnost to što to područje još uvijek nije očišćeno od mina.
Lokalni političari, Tole, Kiro i ostala Hdz svito, dali čitate gospodarske vijesti. Dali vas proganja osjećaj grižnje savjesti i srama???
vezni100
20.6.2011. 9:14
Prpiću "Inati se slavonijo", to je simboličnog značaja, odnosno htio sam pomoću tih riječi dati do znanja, ako si pozorno čitao, aktualnoj politici da sustavno zanemaruje ovaj kraj, u kojem i ti živiš, ako ti je stalo uopće do njega. Ti pišeš, komentiraš članak, na ironičan način. Pa ispada da je tebi ok, a za druge ljude boli te ona stvar. Jadno.
anakonda
19.6.2011. 18:20
TKO ONDA VODI KADROVSKU POLITIKU HŽ-A?
Nova afera u HŽ-u: Bebić obećao bolji posao?

U Hrvatskim željeznicama ponovno afere, nakon što je u javnosti procurilo pismo iz 2006. u kojemu direktor Poslova ekologije i zaštite HŽ Infrastrukture, Ivan Medak traži od predsjednika Sabora, Luke Bebića da mu da, kao što je i obećao bolji posao, u HŽ-u sve demantiraju.

Namještanje poslova?
Ma dajte molim vas. Rekao sam Vam da nisam pročitao. Nemojte tražiti od mene pitanja s kojima nisam upoznat. Ja sam iz svog stana došao ovdje na sastanak, ništa nisam čitao, samo su mi ovdje rekli da postoji neki članak`, rekao je prozvali predsjednik Sabora, Luka Bebić.
`Dragi barba Luka
...još od ranog djetinjstva Vi ste bili moj uzor i uvijek sam nastojao upiti što više vašeg znanja, kopirao sam Vaše držanje i komunikaciju s ljudima i maštao da jednoga dana poput Vas odem u veliku sredinu, završim studij, zaposlim se i uspijem u životu. U svemu sam uspio, ali ostao je sporan posao...`, ovako je prije dvije godine čelni čovjek Poslova ekologije i zaštite u HŽ Infrastrukturi Ivan Medak od Bebića tražio napredovanje koje mu je bilo obećao. Barba Luka očito nije puno pomogao, pa se dvije godine staro pismo našlo u tisku.
No, o namještanju poslova zemljacima iz metkovskog kraja - Luka Bebić jutros nije htio raspravljati s novinarima.I dok neki špekuliraju da iza svega stoji neretvanski kralj mandarina Stipe Gabrić Jambo, koji se Bebiću želi osvetiti još od saborskih sukoba, na sporno pismo od Medaka danas ni riječi. Iz HŽ-a tek šturo priopćenje: `Nemam nikakve veze sa napisanim navodima, te iste demantiram. Ne želim davati nikakve izjave za medije iz razloga što ni prvu koja je objavljena nisam dao. Sve napisano je izmišljotina`
U sindikatu tvrde suprotno. `Gspodin Medak niti je prvi niti je posljednji koji je na taj način došao u Hrvatske željeznice. To je samo jedan od načina kako se radilo. Mnogi visoki državni dužnosnici imaju upliva u postavljanje kadrova u Hrvatskim željeznicama`, rekao je Branko Kreš, predsjednik sindikata željezničara. Ista situacija je tvrdi i u ostalim državnim tvrtkama. Treba samo zagrepsti i vidjeti tko je komu bio barba.

ZNA SE.
anakonda
19.6.2011. 16:05
ajde dečki, to nije za vas.
siniša prpić
19.6.2011. 15:56
Moguća je veza između pruga i nekih na ovom portalu...., čini se da i u Sdp-u postoji šaman. I izgleda da se troši, nešto "jače" od bunike....
independente
19.6.2011. 15:48
A ne, prijatelju! Odustajem od daljnjeg pojašnjavanja nečeg što je tebi neobjašnjivo. I iskreno žalim što sam se upustio u ovo, osobno, prepucavanje, izvan bilo koje tematike. Dajem si opomenu zbog toga i ne javljam se do nove teme.
anakonda
19.6.2011. 15:41
a u kojem je to mediju bilo navedeno?
nisi objasnio vezu pruge i istoga slučaja??????

ima još jedna veza???????
u zadnje vrijeme se konstantno javljaju zajedno gospodin prpić i independente....odnosno lik koji se krije iza tog nicka.
kakva je to veza???????????da li to ima veze sa ovom prugom?
independente
19.6.2011. 12:52
E, vidiš, to je copy paste tvojeg komentiranja...( a što se tiče ljubomore - ajoj.... )
anakonda
19.6.2011. 12:47
NISI VAljda ljubomoran, nije li kod tebe valjda važan slogan:
gay je ok????

samo neznam kakve to veze ima sa ovom temom????
siniša prpić
19.6.2011. 11:42
Kud baš "escort", nije Vam to trebalo....
independente
19.6.2011. 11:08
Ma, prijatelju, tolike godine pišeš o ovoj temi ( pod bilo kojim tekstom na ovom portalu ) pa je korektno ostaviti te u tom svijetu. Na sreću, unaš i pauzirati od ovog pisanja ( kao jučer, recimo, dok smo se pozdravili kad si "escortirao" tvoje saborske curice ). Mada, ne vidim u tome ništa loše, naravno.
anakonda
19.6.2011. 8:41
za tebe je i to tabu tema.
independente
18.6.2011. 23:19
Napišeš nešto pa onda iskomentiraš!!! Ali, barem se držiš teme. I nije "tabu". Bravo..!
anakonda
18.6.2011. 21:29
Slavonsko-podravske željeznice
Lokomotiva Gabor 33 iz serije 30, konstruirana 1890. u Krauss&Company (München, Njemačka), korištena za potrebe Slavonsko-podravskih željeznica. Tehnički muzej u Zagrebu
Sačuvana lokomotiva u Orahovici

Slavonsko-podravsko vicinalne željeznice, poznatije kao Gutmanova željeznica,[1] bila je mreža pruga širine 1000 mm, a dugačka 165 km. Protezala se od Osijeka preko Valpova, Belišća, Donjeg Miholjca do Orahovice, a drugim krakom do Slatinskog Drenovca i Voćina pa skoro do pod sam vrh Papuka gdje su bila brojna šumska radilišta. Pruga je bila prvenstveno namjenjena za prijevoz drveta od slavonskih brda do Belišća na Dravi gdje je bila tvornica za preradu sagrađena 1884. godine. Usput prevozila je i drugi teret i putnike.

Glavni odvojak ove pruge išao je od Osijeka preko Valpova i Donjeg Miholjca u Noskovce, gdje se vezao na prugu Našice-Sveti Lovrinc. Prvi dio pruge od Belišća do Kapelne gradila je tvrtka S. H. Gutmann 1890. radi eksploatacije šuma, a drugi dio pruge Noskovci-Viljevo (Kapelna) predan je u promet 1896. godine. Dvije godine kasnije 1899. na prugu Osijek-Našice gradi se odvojak Belišće-Prandauovci.[2]

Pruga je UKINUTA 1960-ih godina, tračnice i pragovi povađeni a vagoni i lokomotive izrezani u STARO ŽELJEZO.

DA LI ĆE HDZ UĆI U POVIJEST KAO STRANKA KOJA JE UKINULA ŽELJEZNICU NA OVIM PROSTORIMA???
anakonda
18.6.2011. 15:40
to nam niti sdss ne bi radio?????????
anakonda
18.6.2011. 15:16
OVO SU POSLJEDICE POGUBNE POLITIKE HDZ-A:

TRAGIČNA SITUACIJA U HŽ-U
Kalmeta zatvara prugu koja je spasila Slavoniju

Ministar prometa Božidar Kalmeta donio je odluku da se privremeno obustavi promet na tri dionice željezničkih pruga, s tim da sve govori da bi to moglo biti i zauvijek. Radi se o prugama koje godinama nisu bile održavane i koje bi u općoj besparici što vlada u HŽ-u mogle biti prve žrtve štednje
Kako odluku o definitivnom zatvaranju neke dionice može donijeti samo Sabor, Kalmeta je izabrao privremeno rješenje s očitom namjerom da to potraje unedogled. U samom dopisu od 5. svibnja stoji da se pruge zatvaraju do `kapitalne sanacije`, ali bez navedenih vremenskih rokova. .....

Sindikati zovu u pomoć premijerku
Sindikat hrvatskih željezničara uputio je otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem izražava svoje `negodovanje i zgražanje` nad odlukom da se privremeno obustavi promet na tri lokalne pruge.
Sindikati: Situacija je tragična!

`Zbog neulaganja na prugama na kojima se moglo voziti i do 100 kilometara na sat sad se puzi 25 do 30 kilometara. Iz postojećih poslovnih planova vidljivo je da novca nema i bojimo se što će biti dalje. Ali i bez novca se može nešto učiniti, samo da je malo više brige. Sad se planira modernizacija pruge Koprivnica – Križevci vrijedna 630 milijuna kuna. Neka materijal s te dionice, koji je još uvijek dobar, iskoriste na pruzi Sirač – Daruvar`...

……predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara, upozorava da više od dvije tisuće radnika društava HŽ-a zaduženih za obnovu i održavanje pruge doslovno sjedi besposleno. HŽ nema novca za tekuće održavanje pruga niti za kupnju potrebnog materijala.

`Ove godine planiran je REMONT samo 16 kilometara pruge, a od prijašnjih godina imamo ZAOSTATAK od 1500 KILOMETARA! Ukratko, situacija je TRAGIČNA`.....


anakonda
18.6.2011. 15:08
ZNA SE tko je tvorac ustava? ŠEKS I HDZ? kada su pitali šeksa zašto se je desio sav ovaj kriminal u privatizaciji.
ŠEKS ODGOVARA: SVE JE BILO U SKLADU SA ZAKONOM A DA LI JE MORALNO, TO JE DRUGO PITANJE????????????????????????????

TAKO SU NASTALI HDZ TAJKUNI ODNOSNO 200-TINJAK BOGATIH HRVATA????
ALI MORATE PRIZNATI, NAVEDITE BAREM JEDNU ZEMLJU KOJA JE TO NAPRAVILA U RATU - NEMA. IPAK JE HDZ JEDINSTEN I NEPONOVLJIV! UĆI ĆE BAREM PO TOME U POVIJEST.
siniša prpić
18.6.2011. 15:05
Jel se to na zadnjim izborima za Skupštinu VPŽ, pjevalo : "Inati se Slavonijo "?! Jel to i Vinković pjevušio ?! Sječam se još nekih pjevača..... Mislim da je i Drmić pjevao. Ali i još neki iz "prirodne koalicije"....., bilo je tu i pjevačica....
vezni100
18.6.2011. 13:44
Sanader traži svoje pravo na saborsku plaću, Rončević prima saborsku plaću, Čehok u pritvoru prima saborsku plaću. I gle čuda, sve je regularno i sve prema zakonu. A pitam ja tko je izglasao takve loše zakone? Tko je dizao ruke u saboru za takav zakon??? Radnik ne dođe na posao par dana i dobija otkaz ugovora o radu. A prethodno spomenuti???? Heeej pa zar vi mislite da smo mi narod ovce??? Sramota nek vas bude. Pozdrav svim ljudima dobre volje:))
vezni100
18.6.2011. 13:38
Da gospodo draga, to je zaista jadno, jadnije ne može bitI, 20 km/h. A znate li vi da je za Nacionalnu strategiju prometnog razvitka, takvu kakva sada je, pa i ovih 20 km/h,glasovao i kirin i đakić i sva saborska većina, jer nju je izglasao NAŠ SABOR, pa ovom prilikom pitam lokalne hadezeovce, zašto su glasali za nešto što nikako ne ide u prilog ovome našem kraju, odnosno gospodarski ga još marginalizira. Pa ima logike, nisu što zbog stranačke stege, što zbog činjenice da oni ne putuju vlakom, odnosno sram bi ih bilo se voziti sa hrvatskom sirotinjom. Eto to je samo jedan mali dio o našim lokalnim hadezeovcima koji su kako oni vele veliki lokal patrioti??? Da kad rade za svoje dupe. Pozdrav svim ljudima dobre volje!!! BDV,ovim putem ih pozivam MISLIM NA NAŠE LOKALNE POLITIČARE IZ HDZ-a, nek uzmu Odluku Sabora o kategorizaciji pruga u RH iz 2006. god., i nek pročitaju istu pa će vidit da pruga Dalj Varaždin spada u rang međunarodne pruge, a ne regionalne. Upozoravam ih da je to namjerno učinjeno kako bi vlada izbjegla financijsko ulaganje u istu, a za posljedicu eto što nam se događa, brzina 20 km/h, i govorkanja o ukidanju nekih dionica na pruzi. Što dobijamo sa time???? INATI SE SLAVONIJO, NEDAJ DA TE BACE NA KOLJENA POLITIČARI KOJI GLEDAJU SAMO NA SEBE I NA SVOJU STRANKU, A ISTODOBNO RADE O GLAVI NAMA I NAŠOJ DJECI.
anakonda
18.6.2011. 12:51
dobro su neki primjetili da poStoji mogućnost dobivanja sredstava iz eu fondova, samo ima jedan mali problem?
pruga mora dobiti status međunarodne pruge DA BI SE FINACIRALA NJEZINA OBNOVA IZ EU FONDOVA. ali tko će se za to izboriti? da su željeli onda bi se za HDZ-OVCI ZA to izborili 2006 godine.
sada đakić, kirin, tolušić.. .. spašavaju svoje dupe a briga ih za pruge, poljoprivredu, poduzetništvo....kao i za vpž?
što mislite kada jaca pita hdz-ovce:

da li da zatvorim vas, ili prugu?
ZNA SE ODGOVOR. I TU ZAVRŠAVA SVAKI RAZGOVOR.
sitni
18.6.2011. 10:36
Nisam siguran al mislim da novca iz E.U fondova nema za lokalne i regionalne pruge pa nema ni dogovora ostaje nam samo ona Sinišina idilična vizija ,samo treba zakaćit parnjaću pa da se krene ćihu ćihu ćihu hu!!!!!1
siniša prpić
18.6.2011. 9:41
Ovo svakako spada u najnoviju turističku ponudu VPŽ. Vjerojatno postoji mogučnost dobivanja novca iz fondova E.U., za ovakve projekte. Neki zaista ne razumiju vizionarsku politiku obnove nažih željezničkih pruga. Usporiš vlakove, dobiš lovu, obnoviš pruge. I još nešto sitno ostane za "tringlt". Ljudi smo, dogovorit ćemo se.
siniša prpić
18.6.2011. 9:33
Pa to je dosta idilično. Kao "Samoborček". Nije loše, nije loše. Odeš na piće, i još ga stigneš....,kak taubeka dva.....
sitni
18.6.2011. 8:57
Križevci-Koprivnica remont ide se busom kašnjenja oko 10 min to mi je jasno al Š.Bukovica Virovitica putujem u petak 25 min e to mi nije jasno.
anakonda
18.6.2011. 8:18
jučer je zbog stanja pruge, između kolodvora Virovitica i Špišić Bukovica uvedena brzina vmax=20 km/h. mislim da taj podatak dovoljno govori o brizi ove vlade za slavoniji baranju kao i za željeznicu????
u svijetu obaraju rekorde u brzini vlakova (500 km/h) a mi postižemo brzine iz vremena divljeg zapada???????
vezni100
17.6.2011. 23:11
U željezničkim krugovima špekulira se, da bi se na pruzi Dalj-Varaždin u dogledno vrijeme zatvorila dionica Našice-Virovitica, a što bi bila još jedna velika negativnost koja bi se negativno reflektirala na gospodarstvo ovog kraja. To je za sada samo na razini govorkanja, no bojim se da bi se u vrlo brzo vrijeme, s obzirom na to koliko se sada ulaže na toj pruzi, mogli suočiti sa činjenicom o zatvaranju nekih dionica na spomenutoj pruzi. "Kud će koza nego na grbavo drvo", u prijevodu naša vlada i ministarstva opet rade uštede u državnom proračunu, gle opet u Slavoniji. Svih ovih godina zanemarivanja Slavonije, u svakom smislu, a to otkriva standard građana, nije niti čudo ako se to dogodi. Pa kad vam taj dio Hrvatske toliko ne treba, pa onda ga gospodo, političari, prodajte već jednom pa da nas jednom već netko kupi, pa da počnemo živjeti kao ljudi, da radimo,primamo plaće, a ne da živimo u državi u kojoj smo definitivni diskriminirani i građani smo drugog reda. Još malo pa ćete na nama počet štedjeti na način da ćemo dobit jednom na dan nešto jesti. Ma otkuda vam to pravo gospodo??? Pitam se????


Još iz kategorije Promet