Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Od obnove zgrada do sufinanciranja boravka


  Aktualnosti           Petar Žarković/glasslavonije.hr           23.07.2018.         1473 pogleda
Od obnove zgrada do sufinanciranja boravka

Energetska obnova Dječjeg vrtića Zeko, a sada i zgrade jaslica u njegovu sastavu, dokaz je da se o predškolskom odgoju u Slatini doista vodi primjerena briga i da Grad Slatina u značajnoj mjeri sudjeluje u financiranju troškova.

U Slatini djeluju samo dva dječja vrtića i oni u većem dijelu za sada potpuno zadovoljavaju gradske potrebe. Dječji vrtić Zeko je javna, a Dječji vrtić Suncokret privatna ustanova, i to jedina takva privatna ustanova na području cijele Virovitičko-podravske županije. Podsjetimo, prvi pokušaj organiziranog predškolskog odgoja pokrenula je 1889. godine Dragica Naumanova otvaranjem "privatnoga dječjeg zabavišta", koje je u to vrijeme pohađalo samo dvadesetak djece, a 1974. godine osnivanjem i izgradnjom zgrade Dječjeg vrtića Zeko prvi put jedna javna ustanova vodi predškolski odgoj na području grada.
Grad Slatina vodi sustavnu brigu o predškolskom odgoju na svome području i osnivač je Dječjeg vrtića Zeko. Tako je Grad Slatina nominirao projekte energetske obnove pa je obnova glavne zgrade vrtića provedena 2016. godine u vrijednosti od 1.445.000 kuna, a upravo je u tijeku obnova zgrade jaslica vrijedna 394.000 kuna. Iz fondova Europske unije, hrvatskih ministarstava i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira se ugovoreni postotak, a razlika i svi potrebni radovi koji se tretiraju kao "neprihvatljivi troškovi" financiraju se iz gradskog proračuna. Za obnovu vrtića i jaslica u njegovu sastavu Grad Slatina izdvojio je gotovo 700.000 kuna. Osim toga, gradski proračun u određenom postotku ekonomskih troškova sufinancira boravak djece u vrtiću, a financira i pohađanje Male škole djeci koja žive izvan područja grada Slatine.
Zgrada jaslica, koja je izgrađena šezdesetih godina prošlog stoljeća, rekonstruirana je i prenamijenjena za dvije jasličke skupine još daleke 1992. godine te tada postaje dio Dječjeg vrtića Zeko.
Ukupna vrijednost projekta energetske obnove te zgrade iznosi 394.544 kune, a prihvatljivi troškovi iznose 327.542 kune. Europski fond za regionalni razvoj sufinancira prihvatljive troškove s 56 posto, Fond za sufinanciranje provedbe projekata Europske unije na regionalnoj i lokalnoj razini s 34 posto, a Grad Slatina financirat će preostalih deset posto i neprihvatljive troškove.
Osim toplinske izolacije vanjskih zidova i stropova, obnova obuhvaća zamjenu postojeće rasvjete, unutarnje bojenje zidova i stropova, zamjenu vanjske stolarije, izmjenu postojećih horizontalnih i vertikalnih žljebova i postavljanje vanjske rampe za pristup osobama s invaliditetom. Radovi bi, kako je planirano, trebali biti završeni do kraja kolovoza.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: