Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Aktualnosti

Od obnove zgrada do sufinanciranja boravka

  Petar Žarković/glasslavonije.hr           23.07.2018.         1843 pogleda
Od obnove zgrada do sufinanciranja boravka

Energetska obnova Dječjeg vrtića Zeko, a sada i zgrade jaslica u njegovu sastavu, dokaz je da se o predškolskom odgoju u Slatini doista vodi primjerena briga i da Grad Slatina u značajnoj mjeri sudjeluje u financiranju troškova.

U Slatini djeluju samo dva dječja vrtića i oni u većem dijelu za sada potpuno zadovoljavaju gradske potrebe. Dječji vrtić Zeko je javna, a Dječji vrtić Suncokret privatna ustanova, i to jedina takva privatna ustanova na području cijele Virovitičko-podravske županije. Podsjetimo, prvi pokušaj organiziranog predškolskog odgoja pokrenula je 1889. godine Dragica Naumanova otvaranjem "privatnoga dječjeg zabavišta", koje je u to vrijeme pohađalo samo dvadesetak djece, a 1974. godine osnivanjem i izgradnjom zgrade Dječjeg vrtića Zeko prvi put jedna javna ustanova vodi predškolski odgoj na području grada.
Grad Slatina vodi sustavnu brigu o predškolskom odgoju na svome području i osnivač je Dječjeg vrtića Zeko. Tako je Grad Slatina nominirao projekte energetske obnove pa je obnova glavne zgrade vrtića provedena 2016. godine u vrijednosti od 1.445.000 kuna, a upravo je u tijeku obnova zgrade jaslica vrijedna 394.000 kuna. Iz fondova Europske unije, hrvatskih ministarstava i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira se ugovoreni postotak, a razlika i svi potrebni radovi koji se tretiraju kao "neprihvatljivi troškovi" financiraju se iz gradskog proračuna. Za obnovu vrtića i jaslica u njegovu sastavu Grad Slatina izdvojio je gotovo 700.000 kuna. Osim toga, gradski proračun u određenom postotku ekonomskih troškova sufinancira boravak djece u vrtiću, a financira i pohađanje Male škole djeci koja žive izvan područja grada Slatine.
Zgrada jaslica, koja je izgrađena šezdesetih godina prošlog stoljeća, rekonstruirana je i prenamijenjena za dvije jasličke skupine još daleke 1992. godine te tada postaje dio Dječjeg vrtića Zeko.
Ukupna vrijednost projekta energetske obnove te zgrade iznosi 394.544 kune, a prihvatljivi troškovi iznose 327.542 kune. Europski fond za regionalni razvoj sufinancira prihvatljive troškove s 56 posto, Fond za sufinanciranje provedbe projekata Europske unije na regionalnoj i lokalnoj razini s 34 posto, a Grad Slatina financirat će preostalih deset posto i neprihvatljive troškove.
Osim toplinske izolacije vanjskih zidova i stropova, obnova obuhvaća zamjenu postojeće rasvjete, unutarnje bojenje zidova i stropova, zamjenu vanjske stolarije, izmjenu postojećih horizontalnih i vertikalnih žljebova i postavljanje vanjske rampe za pristup osobama s invaliditetom. Radovi bi, kako je planirano, trebali biti završeni do kraja kolovoza.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti