Banner
Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova
Ured Predsjednika RH objavio kompletnu korespondenciju s Povjerenstvom
MUP: Svakoga dana jedna osoba pogine na hrvatskim prometnicama
Grmoja: Novac za pomoć gospodarstvu naći ukidanjem županija
Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Turizam

Od Drave do Papuka: Ravno i visoko, divlje i pitomo!

  V.Grgurić/Glas Slavonije           19.01.2015.         1410 pogleda
Od Drave do Papuka: Ravno i visoko, divlje i pitomo!

Tamo gdje Drava ljubi nebo, gdje papučko sunce obasjava dušu, ruka kneginje Ružice i štit grofa Pejačevića čuvaju povijest, tamo gdje od pogleda zastaje dah, to je Virovitičko-podravska županija.

Jedna je najmanjih u Hrvatskoj, no ljepotom jedna od najvećih. Virovitičko-podravska županija mamac je svakom turistu, uistinu ne znaš kamo prvo poći - na prelijepe obale Drave, slatinsku Višnjicu i ergelu prekrasnih arapskih konja, prošetati Jankovcem i Parkom prirode Papuk ili doći u živopisnu dolinu pod Papukom i bedemima Ružice grada okupanu bistrom vodom Jezera Orahovica... U kompletu sve kao mala Švicarska.

Premda se čini kao fraza, ali Virovitičko-podravska županija doista ima bogomdano podneblje za razvoj turizma. Svake godine u ovoj županiji nikne ponešto novo, atraktivno, zanimljivo i gotovo nigdje viđeno:

- Tijekom 2014. godine na području Virovitičko-podravske županije u organizaciji turističkih zajednica, udruga, ustanova, institucija i sličnih organizacija održano je nešto više od 1000 različitih manifestacija i programa, od kojih neke imaju već dugu tradiciju i širi regionalni i međunarodni karakter poput Glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači, Virovitičkih kazališnih susreta i “Rokova” u Virovitici, Glazbenog festivala “Dani Milka Kelemena” u Slatini, Orahovačkog proljeća u Orahovici i sl. U Virovitičko-podravskoj županiji krajem godine dovršena su dva velika projekta usmjerena na razvoj cikloturističke ponude - “Doživite i uživajte u dravskoj nizini biciklom” (Drava4Enjoy) i “Razvoj biciklističkih ruta u svrhu promocije biciklističkog turizma na području Somogy županije i Virovitičko-podravske županije” (Bicycle routes along Drava). Inicijatori i nositelji projekata bile su Virovitičko-podravska županija i Mađarske vode južnog Zadunavlja, a partneri u realizaciji bili su VIDRA - agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Hrvatske vode Osijek, te Županija Somogy i Grad Szentlorinc iz Mađarske. Realizacija projekata sufinancirana je nepovratnim sredstvima Europske unije iz IPA prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska 2007.-2013. Ukupna vrijednost projekata iznosi 3,850.164 eura od čega je 2,080.100 eura utrošeno za njihovu realizaciju na području Virovitičko-podravske županije. Realizacija projekata na području Virovitičko-podravske županije rezultirala je uspostavom mreže od 535 km označenih biciklističkih staza koje su podijeljene u 13 tematskih ruta, a dio kojih se odnosi na fizički nastavak našim područjem dvije poznate međunarodne biciklističke rute - Dravska ruta i EuroVelo 13 - Ruta željezne zavjese. Posebnost realizacije projekata je i potpuna obnova plemićke kurije Janković iz 19. st. u mjestu Kapela Dvor u blizini Virovitice u kojoj je smješten Turističko-edukacijski centar, a koja će uskoro ponudu destinacije obogatiti i smještajnim kapacitetima - priča Josip Mikolčić, djelatnik Turističkog ureda Virovitičko-podravske županije.

RESPEKTABILNI REZULTATI

Mikolčić također dodaje kako je u suorganizaciji s Hrvatskom turističkom zajednicom područje Virovitičko-podravske županije, a u okviru studijskih putovanja posjetilo više stranih i domaćih turističkih novinara što je bitno pridonijelo prezentaciji destinacije na domaćem i stranim tržištima. Uglavnom, još jedna godina je prošla, financijski teška i naporna, no unatoč svemu broj turista i noćenja u Županiji povećan je u odnosu na godinu prije:

- Kroz proteklu 2014. godinu na području Virovitičko-podravske županije ostvareno je 21.556 noćenja, što u odnosu na 2013. predstavlja povećanje od 16,86 %. To je neprocjenjivo važno za razvoj turizma u našoj županiji, a sudeći prema planovima naših događanja u ovoj godini, ta će brojka zasigurno biti još veća - optimist je Mikolčić.

Prema njegovim riječima, u Virovitičko-podravskoj županiji turistički planovi i projekti za 2015. godinu veliki su i značajni:

- Ove godine najavljeno je otvaranje novih smještajnih kapaciteta - hoteli u Kapela Dvoru i Orahovici, hostel u Noskovačkoj Dubravi i privatni smještaj na području Pitomače s približno 200 novih ležajeva, što je znatno povećanje kapaciteta u odnosu na postojećih 485 ležajeva. U planu je dovršetak i otvorenje posjetiteljskog centra na Jankovcu, što će u bitnome pridonijeti kvaliteti ponude destinacije, potom početak gradnje geo-info centra u Voćinu, nastavak aktivnosti na uređenju edukativnih izletišta na rijeci Dravi, nastavak aktivnosti na edukaciji djelatnika u turističkom i s turizmom povezanom sektoru. U suradnji s turističkim zajednicama županija istočne Hrvatske i s Hrvatskom turističkom zajednicom slijede još snažnije promotivne aktivnosti na ciljanim inozemnim tržištima - zaključuje Mikolčić.

KONSTANTNA OBNOVA

Sve u svemu, potencijal razvoja turizma Virovitičko-podravske županije je nemjerljiv. Krizi i recesiji unatoč, projekata i planova je mnogo, što sve turističkim djelatnicima ulijeva nadu u još bolja postignuća u 2015. godini. Naravno, kontinentalni turizam ima svoje “zakonitosti”, ali on ni ovdje, u ovoj Županiji, nije samo nadomjestak za jadranski turizam nego cjelogodišnja turistička konstanta u svim svojim segmentima.

Drugim riječima, na ovom naizgled malom području moguće je gotovo sve. Idealna klima i prometna povezanost omogućuju razvoj svakog oblika turizma, lovnog i ribolovnog, planinarskog, povijesno i arheološko-istraživačkog, cikloturizma, kulturno-umjetničkog, sportskog... ma sve što srce poželi, reći će dobri poznavatelji lokalnih potencijala. Virovitičko-podravska županija uistinu je prostor za svakog gosta, bio slučajan ili turist namjernik. A takav gost, kad jednom provede dane i noći u okruženju lokalnih prirodnih ljepota i turističke ponude, gotovo u pravilu vraća se i dogodine.

Fotogalerija Glasslavonije.hr

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

guru
26.1.2015. 13:30
Početkom prošle godine u Slatini čovjek ugostio stranog lovca, turističku zajednicu traži broj žiro računa da uplati taksu za gosta.Umjeso žiro računa stiže mu inspektor i kazna zbog neuplate boravišne takse.
Ovo je samo jedan od primjera kako funkcionira turistička zajednica županije.
siniša prpić
25.1.2015. 19:59
Izgleda da je isti virus u pitanju. Zna Žak Houdek &co.
slavujj
25.1.2015. 18:13
Ako radnici na vt groblju imaju pravo na pogrešku onda oma pravo i autor teksta,nadam se da uzrok nje isti?
zmajstor
25.1.2015. 17:48
Eh, da ne živim baš na ovom opisanom prostoru nakon što bi pročitao ovakav tekst odmah bi ga poželio posjetiti, no budući da živim tu i znam kako nam funkcioniraju Turističke zajednice pitam se da li je autor ovog teksta upoznat s time. Isto tako se iskreno nadam da se šali uspoređujući VPŽ sa Švicarskom.


Još iz kategorije TurizamVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.