Malo pritužbi na kršenje izborne šutnje u Hrvatskoj
Stožer: 86 novih slučajeva u protekla 24 sata
Prijatelji životinja protiv prodaje živih riba i rakova u supermarketima
Algebra postaje prvo privatno sveučilište u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj
Ponosni Zagreb održao prosvjednu biciklističku vožnju
U inozemstvu se glasuje bez dojava o nepravilnostima
Na području županije nema novozaraženih

  Turizam

Od Drave do Papuka – promatrajte ptice u Virovitičko-podravskoj županiji

  hotspots.net.hr           19.10.2016.         825 pogleda
Od Drave do Papuka – promatrajte ptice u Virovitičko-podravskoj županiji

Bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta u Virovitičko – podravskoj županiji, obilno nastanjuje čitavo ovo pitoreskno područje. Tako je i ptičja fauna na području Virovitičko-podravske županije, izuzetno bogata ponudom koja oduševljava i najzahtjevnije ornitologe. Od ukupno 402 vrste ptica evidentiranih u Hrvatskoj na području UNESCO prekograničnog Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav u Virovitičko-podravskoj županiji zabilježeno ih je 116, a na području UNESCO svjetskog geoparka – Parka prirode Papuk 107 vrsta. Neke od najvažnijih ptičjih vrsta u nizinskom području i području uz rijeku Dravu su: veliki kormoran (Phala­crocorax carbo), čaplja danguba (Ardea purpurea), velika bijela čaplja (Ardea alba), crna roda (Ciconia nigra), zatim bijela roda (Ciconia ciconia), čaplja žličarka (Platalea leucorodia), modrovoljka (Luscin­ia svecica), vodomar (Alcedo atthis).

Inventarizacijom staništa pčelarica (Merops apiaster) utvrđeno je postojanje devet aktivnih kolonija s 350 – 400 parova. Najveća ptica grabljivica je orao štekavac (Haliaee­tus albicilla), koja je strogo zaštićena, a praćenjem je ustanovljeno da se 10 parova gnijezdi na području Virovitičko-podravske županije. Populacija bregunica (Riparia riparia) najbrojnija je na područjima uz rijeku Dravu gdje gnijezda kopaju u okomitim i pjeskovitim obalama. Od ukupno 107 vrsta ptica koje nastanjuju područje Papuka, njih 52 su šumske ptice što znači da najveći dio svoje hrane i mjesto za gniježđenje pronalaze u šumama. Najbrojnije gnjezdarice svih šuma su zebe (Fringilla coelebs) i crvendaći (Erithacus rubecula).

Na Papuku se gnijezdi i velika populacija goluba dupljaša (Columba oenas). Papuk je uz Kalnik jedino poznato gnjezdilište patuljastog orla (Hieraeetus pennatus) u Hrvatskoj. Planinski djetlić (Dendrocopos leucotos), kreja (Nucifraga caryocatactes) i kraljići (Regulus ignicapillus) su planinske vrste ptica kojima je Papuk izolirano gnjezdilište u kontinentalnoj Hrvatskoj. Bilo da ste profesionalni tragatelji za ornitološkim raznolikostima ili jednostavno uživate u ptičjem skladu meditativne prirode i čudesnog ambijenta, nemojte propustiti ovaj kraj i njegove brojne raznolikosti. Više informacija potražite u Turističkoj zajednici Virovitičko – podravske županije i neka vas priroda inspirira ove jeseni, jer ništa vas neće regenerirati bolje, od čudesnih oaza mira i tišine čiju tišinu samo prekida zvuk rijeke i ptičji cvrkut.

fotogalerija: hotspots.net.hr, Fotografije: Ivan Darko Grlica, Tatjana Arnold Sabo, Josip Mikolčić

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije TurizamVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.