Banner
Ministar Marić: Vjerujem da neće doći do nestašice lijekova
Ured Predsjednika RH objavio kompletnu korespondenciju s Povjerenstvom
MUP: Svakoga dana jedna osoba pogine na hrvatskim prometnicama
Grmoja: Novac za pomoć gospodarstvu naći ukidanjem županija
Božinović: Koncentrirat ćemo se na kažnjavanje zbog kršenja mjera
Udruge traže stimulaciju za sestre koje skrbe o Covid-19 pacijentima
Izbori u HDZ-u nastavljaju se u studenome

  Putujem i pišem

Od brda smeća do najveće europske kolekcije palmi

  Kruno Kartus           04.02.2020.         1610 pogleda
Od brda smeća do najveće europske kolekcije palmi

Jedna od glavnih atrakcija u Santa Cruz de Tenerife je Palmetum, botanički vrt s najvećom kolekcijom vrsta palmi u Europi i velikom zbirkom tropskih i suptropski biljnih vrsta iz cijelog svijeta. Četrdeset metara visoko brdo izgleda kao prirodni poluotok koji se ispružio u ocean od gradske promenade i s kojeg se, s jedne strane, vidi panorama glavnog grada Tenerifa, a s druge morska pučina. Kao i uvijek, botanički vrt služi obrazovanju o bioraznolisti, kao mjesto za ugodnu šetnju i način čuvanja rijetkih biljnih vrsta od izumiranja, pogotovo onih ugroženih. No, Palmetum je poseban i po tome što on nije prirodni poluotok nego je to brdo nastalo odlaganjem smeća u ocean tijekom '70-ih godina, sve do 1983. godine kada je zatvoren, ali se još godinama s njega osjetio miris i prašina po gradu.

Postojalo je više ideja za sanaciju i prenamjenu tog položaja, koji je u blizini središta grada, pa je javna rasprava potrajala više godina. Bilo je ideja da se izgradi poslovni ili ugostiteljski sadržaj, netko je predlagao da na njemu nikne Auditorium, koncertna dvorana, koja je na kraju sagrađena tristo metara niz promenadu, ali prevagnuo je prijedlog Manuel Caballero, agronoma i ljubitelja palmi i, kasnije, biologa Carla Moricia.

Građevinski radovi, sanacija odlagališta i priprema zemljišta počeli su 1996. godine za što je prvih četiri milijuna eura dala Europska unija iz razvojnih fondova. S jedne strane je bila teška građevinska mehanizacija, a s druge je Morici istovremeno pripremao veliku kolekciju biljaka, koje su nabavljene iz drugih botaničkih vrtova i institucija iz raznih tropskih i suptropskih područja, većinom u obliku sjemena, a niknule su u Santa Cruzu. Neke palme i fikusi stigli su kao odrasli primjerci, pa je njihovo preživljavanje i aklimatizacija bio najveći izazov stručnjacima nakon sadnje. Većina je preživjela tu promjenu, ali su se mjesecima ili godinama prilagođavale.

Posao je, s manjim i dužim pauzama, trajao sve do 2014. godine od kada je Tenerife dobio svjetski poznatu atrakciju, koja najbolje oslikava taj najveći kanarski otok čiju klimu mnogi opisuju kao "vječno proljeće", a pored zemljopisne širine razblažuje ju topla Golfska struja i topao zrak s obale Maroka.

Posjetiteljima Palmetuma na raspolaganju je audio vodič i letak u kojem je objašnjeno dvadesetak točaka poput medicinskih važnih i jestivih vrsta, poput nonija i datulja, ekonomskih važnih poput šećerne trske i kokosovih palmi, banana i slično, a karta vodi kroz suptropske i tropske bioregije: Srednja Amerika, Karibi, Madagaskar, Papua Nova Gvineja, Borneo, Filipini...

Krećući se uzbrdo izmjenjuje se pogled prema gradu, obližnjoj rafineriji nafte s oslikanim kontejnerima, neboderima poslovnog središta Santa Cruza, kupališta i Auditorija te pučine Atlantskog oceana. Izgrađeno je nekoliko jezera uz koje su postavljene klupe za sjedenje i čitanje edukativnih ploča koje opisuju nastanak Palmetuma i pojedine važne vrste.

Vrhunac obilaska je Oktagon smješten na vrhu brda, koji je ukopan desetak metara, a služi zaštiti osobito osjetljivih biljaka, koje bi mogao oštetiti snažan vjetar ili oluja. Izgrađena su dva vodopada, koji su najviša točka s koje se voda spušta u biti umjetnim potocima prema podnožju brda i natapa tlo. Ta voda je pročišćena iz gradske kanalizacije što Palmetumu daje važnu karakteristiku ekološki prihvatljivog projekta, a ne samo atrakcije. K tome, za zaštitu od štetočina ne koriste se sintetski pesticidi, nego ekološki prihvatljiva sredstva.

Osim Palmetuma, za sada znamo za dva botanička vrta koji su izgrađeni na bivšem odlagalištu smeća, jedan u Barceloni i drugi u Los Angelesu.

Ulaznica za Palmetum košta šest eura za odrasle, a djeca, nezaposleni i još neke skupine imaju popuste.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Putujem i pišemVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.