Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  HGK-Županijska komora Virovitica

Od 1. srpnja brojni radnici carine i špedicije ostaju bez posla

  V.N.           29.05.2013.         6141 pogleda
Od 1. srpnja brojni radnici carine i špedicije ostaju bez posla

U HGK - Županijskoj komori Virovitica, 28. svibnja 2013. godine, pod predsjedanjem Dubravke Šenjug, voditeljice Grupacije i direktorice tvrtke MDM iz Virovitice, održana je 24. sjednica Grupacije međunarodnih otpremnika HGK - Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o poziciji međunarodnih otpremnika nakon ulaska Republike Hrvatske u EU i adekvatnim mjerama zbrinjavanja viška zaposlenih u međunarodnom otpremništvu.

Grupacija međunarodnih otpremnika konstituirana je 20. svibnja 1997. godine, a na sjednicama je, u cilju racionalizacije troškova, te bržeg i boljeg poslovanja gospodarskih subjekata s područja Virovitičko-podravske županije, razmatrano niz pitanja.

Kontinuirano se ukazivalo na potrebu otvaranja Carinarnice Virovitica, kreatorima mjera ekonomske politike i političkim dužnosnicima, argumentiranim prijedlozima i datim mišljenjima, a rješavane su i kontinuirano koordinirane aktivnosti međunarodnih otpremnika s predstavnicima Grada Virovitice oko organizacijsko-tehničkih uvjeta rada međunarodnih otpremnika.

Davani su prijedlozi i za ostala pitanja bitna za gospodarstvo Virovitičko-podravske županije: formiranje stalnog radnog mjesta državnog inspektora za sanitarni nadzor i veterinarskog inspektora, pri Carinskoj ispostavi Virovitica, obavljanje carinjenja rabljenih automobila u Carinskoj ispostavi Virovitica, rad i mikrolokacija graničnog tržnog inspektora, postavljanje pratećih službi (veterinarske, sanitarne i fitopatološke inspekcije) na Graničnom prijelazu Terezino Polje i Carinskoj ispostavi Virovitica, predloženo je da se Carinarnica Virovitica zadrži ili ako dođe do reorganizacije da se u Virovitici zadrže svi poslovi koji su u direktnoj vezi s carinjenjem roba, posebno  upravni i ostali postupci, što bi bilo od vitalnog interesa za županijsko gospodarstvo, koje kontinuirano bilježi suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, a dat je i niz prijedloga i mišljenja u svezi zakonske regulative iz djelokruga rada međunarodnih otpremnika.

Na današnjoj sjednici naglašeno je da će doći do znatnog otpuštanja djelatnika koji rade u međunarodnom otpremništvu, zbog smanjenja obima posla za 70-80 posto.

Predlaže se kreatorima mjera ekonomske i socijalne politike da u zbrinjavanju djelatnika koji će ostati bez posla u međunarodnom otpremništvu koriste iskustva ostalih zemalja, članica EU, koje su za tu namjenu koristile sredstva iz EU fondova.

Zlatko Vanđija iz Carinarnice Varaždin, Carinske ispostave Virovitica je istakao da ostaje Carinski ured koji će pripadati Carinarnici Osijek, koji će, uz poslove carinjenja, usklađenih prema Carinskom zakoniku i Uredbi EU, obavljati i druge poslove, za koje će dobiti ovlasti.

Zvjezdana Grahovac iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Virovitica je govorila o adekvatnim mjerama zbrinjavanja viška zaposlenih, pri čemu je osobito istakla mjeru za očuvanje radnih mjesta, a za zbrinjavanje međuanrodnih otpremnika, očekuju se konkretne mjere koje treba donijeti resorno ministarstvo.

Ana Marija Petin, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu u Virovitičko-podravskoj županiji je naglasila da će se Virovitičko-podravska županija uključiti u saniranje nastale situacije u granicama svojih ovlasti i mogućnosti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
31.5.2013. 20:28
@EL GATO NEGRO ni jedan jedini carinik neće ostati bez posla.

Naime već je u travnju 2006. godine imenovano je Povjerenstvo za izradu Programa za zbrinjavanjem viška službenika koji će nastati ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Naravno dio carinika će se po potrebi službe premjestiti na granice sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom, jer nesmijemo zaboraviti činjenicu da granice sa BiH, Crnom Gorom i Srbijom postaju vanjske granice EU te će u tom smislu trebati pojačati kontrolu i nadzor ovih granica.

Povjerenstvo je izradilo analizu radnih mjesta po ustrojstvenim jedinicama (granične i robno-granične ispostave), prema starosnoj dobi i radnom stažu. Obavljeni su razgovori sa Ministarstvom unutarnjih poslova oko utvrđivanja kriterija za premještanje carinskih službenika za rad u graničnoj policiji i eventualno na druga radna mjesta u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Prema tome bez obzira na to što su se carinici dobro namirili ne samo od vozača kamiona, već i vozača autobusa, njihova su radna mjesta sigurna.
EL GATO NEGRO
31.5.2013. 14:49
Apsolutno mi ih nije žao, općenito govorim za carinike i carinice. Često sam po granicama, jer vozim kamion, i budite uvjereni da su oni sebi osigurali budućnost. To se još uvijek uzima sve i svašta kao za uzorkovanje, a dajte mi recite šta to carina treba uzorkovati? Sa malim autima se to ne vidi, jer nemaju što uzeti, ali kod nas na kamionima....A da ne počinjem pričati o raznoraznim `doktorima`, `veterinarima` i ostalim likovima.
siniša prpić
31.5.2013. 8:18
@Sulejman veliki, ne izmišljati. Pa ne bi valjda dečki i cure iz HDZ-a izvlačili novac poreznih obveznika na tako podmukao način ?!
Takvo što, nikada im ne bi palo na pamet. Ono jako dobro znaju što je 7. Božja zapovjed.
I lijepo ih je vidjeti kada u poznim godinama postaju krščani. Možete li zamisliti situaciju da im se J.B.T. digne iz groba. Al` bi bilo panike.
mikeš
31.5.2013. 7:48
Mene samo zanima tko vodi brigu o djelatnicima u privatnim firmama koji ostaju bez posla.
Stvar je sasvim jasna, zaposli se u državnu firmu i nitko te nemeže zrinuti na cestu,samo neznam do kada će to moći ići.
Sulejman veliki
30.5.2013. 18:11
Treba reći da su to bila nepotrebna i izmišljena radna mjesta. Dalekovidnost kratkovidnih gubernatora sada dolazi na naplatu. Ne samo u ovom ministarstvu nego i u svim drugim ministartsvima.
I jiš nešto - nije li Carina bila glavni punjač stranačkih torbi putem Fimi medije?
Sulejman veliki
30.5.2013. 18:08
Bilo je to pred izbore 2007. godine!


Predsjednik Hrvatskog Sabora, Vladimir Šeks, i zamjenica direktora Carinske uprave, Vesna Kudić, označili su danas početak rada Carinarnice Virovitica u čijem je okviru organiziran rad dvije carinske ispostave, u Virovitici i Terezinom Polju i carinski odjeljak u Slatini. «Carinarnica će doprinijeti pozitivnim efektima gospodarstva Virovitičko-podravske županije koje inače bilježi odlične rezultate u vanjsko-trgovinskoj robnoj razmjeni», rekla je Vesna Kudić.

Grad Virovitica je u kupnju i opremanje zgrade Carinarnice uložio 2,4 milijuna kuna. U Carinarnici će raditi 43 službenika, a do kraja ustroja će bit će ih 63. Za pročelnicu Carinarnice Virovitica imenovana je Željka Grahovac.

«U 2006. godini gospodarstvo Virovitičko-podravske županije na ime carinskih davanja, PDV-a i trošarina, u državni je proračun uplatilo 81 milijun kuna, a u prvih sedam mjeseci ove godine 62 milijuna kuna. Gospodarstvenici Virovitičko-podravske županije više neće morati putovati Osijek, Koprivnicu ili Zagreb čime će znatno uštedjeti na troškovima», rekao je Vladimir Šeks.
bać joza
30.5.2013. 18:05
Poštovani!

Treba reći da je granični prijelaz Terezino Polje odavno na tom mjestu. Treba reći i to da je carinska ispostava bila odavno u Virovitici. Što se carinska ispostava digla na rang Carinarnice stvarno treba zahvaliti ondašnjoj vlasti koji su zaposlili dio novih zaposlenika, ali ne puno. Treba reći objektivno i to da su oni u navedenom razdoblju ostvarivali svoj dohodak i od njega prehranjivali svoje obitelji. Treba reći i to da će svi carinski djelatnici nastaviti i dalje s radom na nekim drugim poslovima u okvirima Ministarstva Financija, bilo na unutarnjoj carini, bilo kao pojačanje na graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini ili Srbiji. Problem će biti jedino s djelatnicima špediterskih firmi koji su se vjerojatno također pripremili za novonastalu situaciju. Prema tome! Svaki daljnji komentar bio bi suvišan!

Pozdrav!
Sulejman veliki
30.5.2013. 18:01
27.10.2008.

Prije točno godinu dana, tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, u Virovitici je otvorio Carinarnicu Virovitica. Tim povodom, saborski zastupnik Josip Đakić, župan Tomislav Tolušić i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, posjetili su Carinarnicu Virovitica gdje ih je uz djelatnike, u radni posjet primila pročelnica Željka Grahovac.

Govoreći o radu u proteklih godinu dana, pročelnica Željka Grahovac istaknula je nemjerljiv doprinos saborskog zastupnika Josipa Đakića i gradonačelnika Ivice Kirina u rješavanju tekuće problematike kako bi Carinarnica Virovitica što prije organizacijski stasala uz bok ostalim carinarnicama.

Danas Carinarnica Virovitica ima 44 zaposlena djelatnika, a u procesu prijema još je desetero novih djelatnika. Od 1. travnja ove godine, Carinarnica Virovitica djeluje potpuno samostalno, dok su do tada u radu ove ustanove u ispomoći pomagali djelatnici iz Carinarnice Koprivnica. Župan Tomislav Tolušić pohvalio je rad carinarnice, konstatiravši da je do njenog osnivanja trebalo doći i ranije, osim toga, saborski zastupnik Josip Đakić u svom obraćanju nazočnima, podcrtao je važnost povratka institucija u Virovitičko – podravsku županiju.

Osnivanjem Carinarnice Virovitica (u okviru Carinarnice Virovitica organiziran je rad dvije carinske ispostave, Virovitica i Terezino Polje s carinskim odjeljkom Slatina), carinska služba približila se gospodarskim subjektima i služi kao njihov servis, što predstavlja znakovit pomak državne administracije u odnosu na interese gospodarstva što je posebno znakovito na području Virovitičko – podravske županije, županije koja je izrazito izvozno orijentirana.
Sulejman veliki
30.5.2013. 17:58
Zna se da je otvaranje carinske ispostave u Virovitici bilo izrazito političko pitanje s ciljem jačanja moći tadašnje oligarhije i zapošljavanja podobnih nositelja stranačke iskaznice HDZ-a, odnosno smanjivanje broja nezaposlenih. Drugim riječima Sanader, Šeks, Đakić, Kirin i ostala bratija kupovala je socijalni mir.
Tada se već znalo da ćemo, prije ili kasnije, ući u EU i da će ti radnici biti višak. Ali tko ih jebe! Naši kratkoročni ciljevi su zadovoljeni. I tako smo to učinili zbo izbora. Oni su naša žrtvena janjad, već će netko riješaviti njihov problem kad za to dođe vrijeme. I tako ne plaćamo iz svog džepa, plaćaju to ove ovce koje za nas glasuju.
bać joza
30.5.2013. 17:42
Poštovani!

Da li je cilj hrvatske politike je bio ulazak u Evropsku Uniju? Slažemo se da je! Ok! Znali smo da se ukida granica i da će granični djelatnici biti višak ulaskom u Evropskku Uniju! Znali smo! Prema tome! Nitko ne govori o socijalnoj osjetljivosti ili neosjetljivosti, nego o činjenicama - ti djelatnici više nisu potrebni na granici jer je više nema. Što je tu sporno?

Pozdrav!
fitilj
30.5.2013. 14:27
@bać joza ovakvu bi vrstu komentara svrstao u socijalno neosjetljive komentare, jer se ipak radi o sudbini ljudi, a ne nevažnih stvari ili tema za koje se može napisati da je o tome bespredmetno raspravljati.
bać joza
29.5.2013. 12:03
Bespredmetno je uopće o tome raspravljati. Znalo se da će ulaskom u Evropsku Uniju ova radna mjesta biti višak. O tome su trebali razmišlajti na vrijeme i špediterske firme kao i Ministarstvo financija pod čijom je ingerencijom i Carina!
Survive
29.5.2013. 10:26
Zna se tko je bio ravnatelj Carine kad je otvarana Carinarnica u Virovitici i jasno je kako je otvorena, pa bi bilo korektno da oni koji su u to bili uključeni rješavaju problem ovih ljudi, a ne opet država na račun poreznih obveznika.


Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica