Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Obrtništvo

Obrtnici na svečanoj Akademiji HOK-a u Zagrebu

        08.07.2013.         2322 pogleda
Obrtnici na svečanoj Akademiji HOK-a u Zagrebu

Svečanom akademijom i dodjelom priznanja najistaknutijim obrtnicima te promocijom više od 1.400 novih majstora među kojima 74 iz Virovitičko-podravske županije obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore. Uz brojne obrtnike i partnere iz cijele Hrvatske među kojima su bili predsjednik Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Vladimir Ivoš, savjetnik za obrazovanje Franjo Petrić, predstavnici matičnih udruženja obrtnika, predstojnik Područnog ureda Zavoda za zapošljavanje Virovitica Ivan Baborski, na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu prisustvovali su izaslanici hrvatskog Predsjednika Boris Cota i predsjednika Hrvatskog sabora Milorad Batinić, kao i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Podsjetivši da se Dan HOK-a 1. srpnja ove godine poklopio s danom ulaska Hrvatske u EU, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo je da je i to vrsta udruživanja čemu obrtnici oduvijek teže te da bez suradnje i zajedništva nema napretka.

To je i važnije u vremenu kada se preispituje uloga komora i njihovog financiranja, jer ni članstvo u EU nije besplatno i ništa se ne može dobiti ako se nešto ne da, kazao je Ranogajec, dodajući da članstvo u komori obrtnicima pomaže ne samo u obrazovanju i savjetima, nego im daje i određenu sigurnost da se za njih netko 'bori'. „I danas, kada se preispituje uloga komora kao neprofitnih organizacija s javnim ovlastima, kada se postavlja pitanje utjecaja politike na komore i utjecaja komora na kreiranje politika, ne uzima se u obzir činjenica da smo u teškoj gospodarskoj situaciji na neki način svi ovisni jedni o drugima. Dvije su ključne uloge Hrvatske obrtničke komore, koje bi trebali sačuvati jer su korisne ne samo za obrtništvo, već i za širu zajednicu i gospodarstvo općenito. Prvo, to je obrazovanje za obrtnička zanimanja koje garantira smanjenje nezaposlenosti i otvaranje novih radnih mjesta koja su nam prijeko potrebna. Druga naša bitna uloga je u kreiranju kvalitetnog zakonodavnog okvira. Zastupanje interesa obrtnika kroz zalaganje za kvalitetniji zakonodavni okvir najznačajniji je, najteži i često puta „sizifov posao". Taj posao nemoguće je obaviti bez kvalitetnog dijaloga s ministarstvima, Vladom i Hrvatskim saborom",  rekao je Ranogajec.

Više na službenim stranicama HOK-a

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo