Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Obrtništvo

Obrtnici do kraja godine neće plaćati obrtnicu

  Hina           03.07.2012.         1392 pogleda
Obrtnici do kraja godine neće plaćati obrtnicu

Obrtnici koji će otvarati novi obrt u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine bit će oslobođeni plaćanja troška izdavanja obrtnice u iznosu od 200 kuna, izvijestili su danas iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

Odlukom ministra Gordana Marasa o neplaćanju izdavanja obrtnice to ministarstvo budućim obrtnicima želi poručiti da će sve učiniti kako bi im olakšalo pokretanje obrta, ali i njihovo ukupno poslovanje, kaže se u priopćenju.

Napominje se i kako u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i drugim institucijama Ministarstvo poduzetništva i obrta priprema novi zakon o obrtu kojim će obrte dovesti u ravnopravniji položaj s drugim gospodarskim subjektima.

Trebalo bi se omogućiti i prenošenje vlasništva nad obrtom za života obrtnika, a ne samo nakon njegove smrti kako je sada propisano. Promijenit će se i dio propisa kojima se regulira obrazovanje za obrtnička zanimanja, obavljanje djelatnosti obrta od strane pravnih osoba te regulira sustav Hrvatske obrtničke komore. Precizirat će se i zabrana i sprječavanje obavljanja neregistrirane obrtničke djelatnosti.

Svi ti potezi i mjere, kažu iz resornog ministarstva, trebali bi doprinijeti održanju i poticanju pozitivnog trenda koji se u prvoj polovini ove godine događa u hrvatskom obrtništvu.

Navode kako je u prvoj polovini ove godine novootvorenih obrta za 461 obrt više od zatvorenih obrta. Ujedno je do kraja svibnja broj zaposlenih u sektoru obrta povećan za 6.342 zaposlena više nego što ih je bilo na kraju prošle godine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Feral
4.7.2012. 13:18
E vidite 100nogi, sada po novome , Vi ne možete imati dug dulje od 60 dana jer je porezna uprava dužna pokrenuti ovrhu odnosnu prodaju Vaše imovine.
100noga
4.7.2012. 8:39
Bravo feral... Gamad je naplačivala 200 kn obrazac obrtnice i zamisli odrekli se toga.... ma bravo. Ja vjerujem da če sada svi pohrliti da otvore obrt.... Ja ga vala nikad više neču otvoriti i hvala Bogu da sam ga uspio i zatvoriti. Zato još i dan danas imam duga koji ni sam ne znam odaklje je ali to nije ni važno, važno je da je dug i da ga moram platiti i to s kamatom od 15%....
Feral
4.7.2012. 7:45
Fantastično, evo sada svi sa zavoda možete u obrtnike i ne morate platiti 200 kn uz napomenu da će te državi ipak morati platiti godišnje minimalno 12 x 1800 kn + komori cca 1200 = 22.800 ( bez da lipe isplatite sebi ), uz napomenu da će te morati imati svu dokumentaciju za slučaj inspekcijskog nadzora te da u slučaju ako npr. porezna inspekcija utvrdi nekakv dug , vi nemate pravo žalbe sudu. Ali 200 kn ne morate platiti, što čekate.


Još iz kategorije Obrtništvo