Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Milan Nikolić

Obračun na obali Milana Nikolića

        23.12.2013.         1678 pogleda
Obračun na obali Milana Nikolića

Objavljena je knjiga „Obračun na obali" - drugi naslov u biblioteci „Izabrana djela Milana Nikolića", pionira i doajena kriminalističkog žanra u korpusu hrvatske i drugih književnosti s ovih prostora, pisca kojem je u razdoblju od svega desetak godina (1957. - 1967.) tiskano tridesetak knjiga koji su kod tadašnjih čitatelja stekli kultni status, te su postizavale visoke naklade.

„Obračun na obali" uzbudljiva je kriminalistička priča koja se dešava na dubrovačkoj rivijeri, čiju ljetnu dokolicu prekidaju zagonetna, naizgled nepovezana ubojstva lokalnog električara i imućnog Francuza. Nikolićevom junaku, zagrebačkom novinaru Mikiju u istrazi se priključuje inspektor Megre (lik nastao u mašti slavnog francukog pisca Georgesa Simenona), koji je tamo provodio odmor sa suprugom...

„Obračun na obali" je prije ovog, prvog izdanja na hrvatskom jeziku (nakladnik je zagrebački „Vdt") tiskan jedino još 1958. godine u sarajevskoj „Džepnoj knjizi".

Milan Nikolić (Osijek, 1924. - Virovitica, 1970) osebujna je ličnost svog vremena. Kontraobavještajac sa sluzbom Zoni B nakon Drugoga svjetskoga rata, nakon što se sredinom 50-ih trajno nastanio u Virovitici posvetio se novinarstvu i književnosti. Osim što je pisao krimiće i špijunske romane za izdavače iz Sarajeva, Beograda i Ljubljane, za lokalni „Virovitički list" pisao je kazališne, glazbene i likovne kritike, a istaknuo se i kao filmski scenarist. Kao scenarist ili koscenarist zaslužan je za četiri igrana filma, od kojih je najpoznatiji bio špijunski „X 25 javlja" redatelja Františeka Čapa koji je ranih 60-ih godina bio jedan od najprodavanijih filmova tadašnje jugoslavenske kinematografije u svijetu - prodan je u više od tridesetak zemalja. 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Milan Nikolić