Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

Obnova rodne kuće Petra Preradovića na HDZ-ov način: Na trule rogove krovišta zabijaju daske, navlače ter papir i potom stavljaju letve, a EU je obnovu platila šest milijuna kuna

  Ivan Žada           17.08.2018.         9119 pogleda
Obnova rodne kuće Petra Preradovića na HDZ-ov način: Na trule rogove krovišta zabijaju daske, navlače ter papir i potom stavljaju letve, a EU je obnovu platila šest milijuna kuna

Obnova rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici počela je s godinu dana zakašnjenja 14. lipnja ove godine. Radovi su počeli simbolično sjednicom Općinskog vijeća u prostoru kuće kojoj je prisustvovala ministrica kulture Nina Obuljen – Koržinek. Projekt obnove s nešto više od šest milijuna kuna sufinancira Europska unija u sklopu prekogranične suradnje - projekta Interreg Hrvatska-Mađarska. Nakon obnove u kući toga našeg velikana trebao bi biti smješten suvremeni muzej i multimedijalni centar. I kašnjenje bi bio mnogo manji problem da se obnova, prema fotografijama koje nam je poslao čitatelj, ne odvija mimo pravila struke i mimo projekta, odnosno ne obnavlja se već krpa.

Kako nam je napisao čitatelj (identitet poznat redakciji), a sve potkrijepio fotografijama, na krovištu kuće se ne ugrađuje nova konstrukcija, već se na trule grede i rogove zabijaju daske, preko njih postavlja ter papir i potom letve, umjesto da se zamjene novima. Doznajemo da se i mnogi drugi dijelovi kuće tek kozmetički krpaju. No to nije jedini primjer da se „fušaju“ radovi koji se financiraju europskim novcem. Tako, vele upućeni, a može se vidjeti i na snimkama iz zraka koje je objavio portal ICV.hr, fasada virovitičkog dvorca se također ne obnavlja na način da se vanjski zidovi dvorca ogule do cigle i da se navuče nova žbuka, već se samo krpaju rupe i brže bolje navlači boja. Građevinski inženjer s kojim smo razgovarali kazao nam je da se takva obnova zove, narodski rečeno, drži vodu dok majstori ne odu. Odnosno da je virovitički dvorac bio toliko vlažan da se je morala oljuštiti žbuka, sanirati vlaga i navući nova žbuka. Veli i da je ovakav način obnove višestruko jeftiniji od onoga kako bi to trebalo obaviti. Jednako tako, projektom je bila planirana obnova starog mosta, a umjesto obnove most je nemarom srušen, a novi izliven iz betona i ozidan ciglom.

Sličan način obnove bilježi se i Suhopolju gdje se također europskim novcem obnavlja tamošnji dvorac. Odnosno teško je reći da se obnavlja jer je do temelja srušen, a novi se gradi od suvremenih blokova cigle. O svemu smo obavijestili predstavništvo Europske komisije u Zagrebu, a njihov ćemo odgovor na naša pitanja objaviti čim ga dobijemo.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Vladimir Brodarić
17.8.2018. 17:06
Moj je otac zao reči.Sve to brat malter riješi pa ko kog zajebe.Prije gotov prije novci.


Još iz kategorije Aktualnosti