Banner
Večernji list: Hrvati po gorivo opet u BiH
Saborska oporba: Hrvatska nema jasnu strategiju protiv covida
Plenković: Cijena benzina ograničava se na 11,10, a dizela na 11 kuna
Bačić: HDZ nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija
Plenković: Sanadera meni prišit neće nitko !
Jandroković: Nosim politički teret, ali ne i odgovornost za ono što nisam kriv
Raspudić: Koruptivni vuk HDZ-a ne mijenja ni ćud, ni dlaku

  Milan Nikolić

Objavljeno prvo hrvatsko izdanje romana „Špijun X javlja“ Milana Nikolića koji je živio i stvarao u Virovitici

  gg           21.05.2017.         3173 pogleda
Objavljeno prvo hrvatsko izdanje romana „Špijun X javlja“ Milana Nikolića koji je živio i stvarao u Virovitici

U nakladi zagrebačkog Vedisa upravo je objavljeno prvo hrvatsko izdanje romana „Špijun X javlja“ pionira krimi-literature Milana Nikolića, koji je živio i stvarao u Virovitici. Radi se o romanu kojeg je prvotno objavila 1958. godine sarajevska izdavačka kuća „Svjetlost“ (na ekavici), nakon čega je Nikolićevo djelo pet godina kasnije doživjelo i svoj reprint u istoj biblioteci, a u međuvremenu je preveden i na slovenski jezik.

Iako je Milan Nikolić za života objavio tridesetak knjiga i još desetak romana u nastavcima, odnosno u novinskim roto-izdanjima, „Špijun X javlja“ je njegov daleko najpopularniji i najpoznatiji naslov, a taj status može prije svega zahvaliti činjenici da je 1960. godine slavni redatelj František Čap snimio igrani film „X 25 javlja“ s mladim Dušanom Janičijevićem u naslovnoj ulozi. U tom razdoblju „X 25 javlja“ bio je jedan od najuspješnijih filmova, u kinima ga je vidjelo više od 700 tisuća gledatelja, a prodan je u više od četrdesetak zemalja.

Milan Nikolić je „Špijuna X javlja“ napisao na samim počecima svoje književničke karijere, radi se o romanu s podosta autobiografskih elemenata, jer je Nikolić kao učenik II muške gimnazije u Križanićevoj bio neposredni svjedok (po nekim njegovim intervjuima koje je davao za života ispada da je bio i „aktivni skojevac“) onoga što se u glavnom gradu događalo za vrijeme NDH i rata.

U romanu je riječ o „jednom obavještajcu u Zagrebu u godinama Drugog svjetskoga rata, zapravo dvostrukom špijunu kojeg Nijemci obučavaju za špijunsku djelatnost, ne sluteći da on zapravo radi za partizane“.

Kao pogovor ovog prvog hrvatskog izdanja, urednik (i priređivač) Veljko Krulčić je napisao studiju „Dvije, tri o bildungsromanu (i filmu) na fonu zbivanja u Zagrebu 1941. – 1945.“, u kojoj donosi čitav niz novih i dosad nepoznatih detalja o piscu i njegovu djelu, a među ostalima ispravlja netočan navod koji se duže od tri desetljeća provlači u našoj književnoj i medijskoj javnosti – Milan Nikolić nije autor scenarija za film „X 25 javlja“. Sam redatelj František Čap napravio je adaptaciju romana i napisao scenarij, dok Nikolić ni na koji kreativni način nije bio uključen u realizaciju filma.

Naravno, Milan Nikolić se te 1960. aktivno bio „uključio“ u promociju filma, te je i svaki uspjeh „X 25 javlja“ doživljavao i kao svoj uspjeh!  

„Špijun X javlja“ je četvrti naslov u biblioteci „Izabrana djela Milana Nikolića“. Prethodna tri naslova su „Prsten s ružom“, „Obračun na obali“ i „Jedan stranac je stigao“.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Milan Nikolić