Banner
Sabor: Oprečni stavovi oko ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika
Banožić: Postoji sprega između Milanovića i Franka Vidovića
SPH: Napad na policajce vozilom treba kvalificirati kao pokušaj ubojstva
Građani će od sutra moći nabaviti početni paket eurokovanica
DP: Školama i vrtićima imena djece žrtava Domovinskog rata
Večernji list: Može li Alketbi glasati na skupštini dioničara Fortenove?
Jutarnji list: FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma

  Zdravlje

Objavljen prvi domaći rječnik ovisnosti autora Siniše Brlasa u izdanju Zavoda za javno zdravstvo

        16.11.2011.         2484 pogleda
Objavljen prvi domaći rječnik ovisnosti autora Siniše Brlasa u izdanju Zavoda za javno zdravstvo

Nakon nekoliko uspješnih i u stručnoj javnosti dobro prihvaćenih knjiga i publikacija, profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije sistematizirao je važne pojmove iz područja ovisnosti o drogama, alkoholizma i problematičnog i patološkog kockanja u rječnik.

 Rječnik se zove „Terminološki opisni rječnik ovisnosti; opis važnih termina iz područja ovisnosti o drogama, alkoholizma i problematičnog i patološkog kockanja" stoga što opisuje terminološke pojmove i pojmovne kategorije iz više područja (ovisnosti) bez obzira na standardnost njihove upotrebe, a autor je nastojao da u najvećoj mogućoj mjeri bude odraz sadašnjega stanja položaja riječi u upotrebnom jeziku i svakodnevnom govoru, što znači da objašnjenja ne pretpostavljaju buduća stanja i ne priječe da objašnjene riječi odnosno pojmovi ubuduće dobiju drukčiji status i/ili objašnjenja.

Ovo je prvi i za sada jedini obuhvatni rječnik ovisnosti u suvremenoj Hrvatskoj. Pojedini termini u rječniku prepoznatljivih su definicija jer su već ranije dobro definirani u literaturi, neki su kompilacija iz više izvora, dok pojedini termini, posebno oni povezani s doživljavanjem i ovisničkim ponašanjem pojedinca, dakle oni termini koji su mahom u području psihologije ovisnosti, uopće do sada u literaturi nisu bili opisani ili su bili opisani nekonzistentno i višeznačno, i tek su u ovome rječniku jasno definirani.

Promocija je održana u utorak 15. studenog 2011. godine u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije za stručnjake koji se bave prevencijom i suzbijanjem ovisnosti (iz odgojno-obrazovnog sustava, zdravstva, socijalne skrbi...), ujedno i kao prilog početku obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji.

Izdavač je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije. Rječnik je u elektronskom obliku dostupan na www.zzjzvpz.hr.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje