Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Fra Ma Fu

Objavljen program Fra Ma Fu festivala

        01.09.2015.         2775 pogleda
Objavljen program Fra Ma Fu festivala

U Virovitici će se od 10. do 13. rujna održati Fra Ma Fu festival, festival reportaža i reportera 2015. Posvećen novinaru, piscu i autoru scenarija za stripove Franji Martinu Fuisu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.), jednom od najpoznatijih hrvatskih reportera 30-ih godina 20. stoljeća. Pisao je pod pseudonimom FraMaFu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, jedan je od začetnika moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže.

Reportaže Franje Fuisa izuzetno su svježe i komunikativne, kao da su jučer napisane. Novinarstvo danas više nije medij koji privlači mlade talentirane poput Fuisa, iako ima pokušaja da se vrednuje i istakne kvaliteta fotografije i članka. Festival je pokušaj da skrenemo pozornost na reportažu kao formu koja polako izumire.

 Cilj festivala je skretanja pozornosti i oživljavanja reportaža i putopisa kao novinskih formi koje su gotovo iščezle iz hrvatskih medija. Jednako tako festival želi promovirati Viroviticu, Virovitičko-podravsku županiju, Podravinu i Slavoniju kao zavičaj Franje Martina Fuisa.

Organizatori su pripremili zanimljiv program: predavanja o životu i radu Franje Martina Fuisa (dr.sc. Vinko Brešić, filolog i književni povjesničar, profesor novije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu: "Franjo Fuis kao naš suvremenik"; Ivan Zelenbrz, predsjednik Matice hrvatske Virovitica: "Franjo Fuis i Virovitica" i Mladen Pavković, novinar i publicist: "Fra Ma Fu - majstor reportaže"), okrugli stol na temu 'Reportaža jučer, danas i (možda) sutra' (moderator Sndra Pocrnić Mlakar), izložbu fotografija Krune Kartusa (Istanbul - bitka za Taksim), izložbu slika umjetnika Zorana Gashija "Lentikulari", predstvljanje Strip udruge Stripos iz Osijeka i rock koncert grupe Indian Summer iz Virovitice.

Šime Strikoman će sniiti milenijsku fotografiju za ciklus Milenijski svijet na kojoj će građani Virovitice ispisati inicijale slavnog reportera Fra Ma Fu uz dodatak VT - da se zna odakle je potekao. U prigodnom kulturno-umjetničkom progarmu nastupit će KUD Virovitica, Gradska glazba Virovitica, HPD Rodoljub Virovitica, Virovitičke mažoretkinje, Češka mbeseda. 

Organizatori su Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Hrvatsko novinarsko društvo uz suorganizaciju i pokroviteljstvo Grada Virovitice i Turističke zajednice Grada Virovitice. Partneri na projektu su Zbor turističkih novinara HND-a, Strip club 85 Virovitica , Matica hrvatska Virovitica, Kazalište Virovitica, Caffe galerija Boom, Caffe bar Pub

 Program

 

Četvrtak, 10. rujna
20:00
Otvaranje izložbe fotografija Krune Kartusa Istanbul-bitka za Taksim
Caffe bar Pub

Petak, 11.rujn

18 sati
Otvaranje izložba slika Zorana Gashija "Lentikulari"
Kazalište Virovitica

 20:00
Predstavljanje Udruga Stripos, Osijek, izložba strip tabli
Caffe galerija Boom

22:00
Koncert grupe Indian Summer, Virovitica
Caffe bar Boom

Subota, 12. rujna

11:00
FRANJO MARTIN FUIS - LEGENDARNI REPORTER
Kazalište Virovitica
Svečana akademija

12:00
Kulturno-zabavni program
Most Dvorca Pejačević

13:00
Milenijski svijet Šime Strikomana, snimanje fotke Fra Ma Fu.
Ispred Dvorca Pejačević

20:00
Nećeš razbojniče, kazališna predstava
Kazalište Virovitica

Nedjelja, 13.rujna10:00
Okrugli stol: Reportaža - jučer, danas i (možda) sutra
Moderator Sandra Pocrnić Mlakar
Hotel Šulentić

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fra Ma Fu