Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Pčelarstvo

Objavljen Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica

  mps           11.08.2023.         1985 pogleda
Objavljen Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica

U „Narodnim novinama“ broj 93/23 od 11. kolovoza 2023. godine objavljen je Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini. Pravilnik se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti 150.000,00 EUR namijenjenih za saniranje šteta nastalih pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima.

Sredstva će se dodijeliti pčelarima koji su podnijeli zahtjev za potporu, a koji su na dan 1. srpnja 2023. godine upisani i ažurirani u Evidenciji za 2023. godinu te kod kojih je na temelju Izvješća o inspekcijskim nadzorima na stradalim pčelinjacima tijekom proljeća 2023. godine te zaključno s 1. srpnja 2023. godine dostavljenog od strane Državnog inspektorata Republike Hrvatske potvrđen pomor pčela.

Program ima za cilj kroz financijsku pomoć oštećenim pčelarima nadoknaditi dio izgubljene dobiti zbog naglog prestanka proizvodnje te im osigurati mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva, što ima izravan utjecaj na brojnost pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravan na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

 

Rok za podnošenje zahtjeva traje do 26. kolovoza 2023. godine, a obrazac zahtjeva za potporu pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2023. godini dostupan je na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja.

 

Pravilnik je dostupan na poveznici.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Pčelarstvo