Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Aktualnosti

Obiteljski liječnici osuđuju izjavu dr. Venusa i njegovo paušalno prebacivanje odgovornosti na njih

  KoHOM           13.10.2020.         2128 pogleda
Obiteljski liječnici osuđuju izjavu dr. Venusa i njegovo paušalno prebacivanje odgovornosti na njih

Predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske dr. Miroslav Venus već nekoliko puta u javnom prostoru–govoreći o organizaciji rada epidemiologa-zaziva prebacivanje radnih obaveza epidemiologa na obiteljske liječnike na način da oni preuzmu praćenje i bilježenje kontakata svih osoba pozitivnih na COVID-19. Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) najoštrije osuđuje izjave dr. Venusa i njegovo paušalno prebacivanje odgovornosti na teret ionako preopterećenih obiteljskih liječnika i njihovih pacijenata.

Uvažavajući teške okolnosti rada, s kojima su se susreli kroz ovu pandemiju, liječnici okupljeni u KoHOM upućuju puno razumijevanje, poštovanje i suosjećanje kolegama epidemiolozima. Istodobno dr. Venusa, kao i hrvatsku javnost, podsjećaju na činjenicu da je pandemija zahvatila cijelu zemlju, sve njene stanovnike i sve zdravstvene djelatnike te da mnogima među njima nije lako jer rade i žive u potpuno novim i nepoznatim okolnostima.

Obiteljski liječnici imaju svoju specifičnu struku koja ima definiran sadržaj, opseg i metode rada te skrbi za točno određenu populaciju kojima su „izabrani liječnici“. Pružaju kontinuiranu, longitudinalnu i sveobuhvatnu zdravstvenu skrb. Od samog početka epidemije suočeni s novim načinom rada i potpuno nepoznatom bolešću, radili su (i rade dalje!) bez dvotjednih izmjena i čuvanja timova, u redovnom i prekovremenom radu. I dalje dežuraju u posebnim dežurstvima u tzv. COVID ambulantama, uzimaju uzorke COVID suspektnima, organiziraju sanitetski prijevoz suspektnih bolesnika, organiziraju i dogovaraju testiranja, javljaju rezultate testiranja, obavljaju redovne kućne posjete, izdaju propusnice, ispričnice, i slično. Uz sve to obavljaju sav svoj preostali, administracijom i administrativnim obvezama opterećeni, rad.

Telefoni obiteljskim liječnicima zvone 24 sata, inboxise pune mailovima, a istodobno pacijenti (od djece, preko radne populacije do umirovljenika) dolaze u ordinacije na potrebne preglede. Dolaskom epidemije COVID-a nisu nestale teške i kronične bolesti, kao ni pacijenti o kojima svakodnevno skrbe obiteljski liječnici. Zato ističemo i upozoravamo dr. Venusa da obiteljski liječnici nemaju ni prostora ni načina za „hvatanje i upisivanje“ nepoznatih kontakata diljem zemlje kako to on, potpuno paušalno, ali pompozno, bez razgovora s predstavnicima obiteljskih liječnika, najavljuje i to u -medijima. Uzimanjem brisova, izdavanjem uputnica i organizacijom testiranja-koje su obiteljski liječnici preuzeli-prebacili su veliki dio posla epidemiologa na sebe, da bi u ovoj teškoj situaciji olakšali posao kolegama epidemiolozima. Isto tako obiteljski su se liječnici već odazvali nedavnom zahtjevu epidemiologa za pomoć te su potpunosti preuzeli cijepljenje protiv gripe, a ovih dana očekuju više od pola milijuna doza cjepiva kojim će, zahvaljujući dobro organiziranom radu u posebnim terminima, procijepiti ne samo starije i kronične pacijente koje su dužni cijepiti, već i širu populaciju, a što je dosad bio posao epidemiologa.

Ističemo i ponavljamo kako u Hrvatskoj kronično nedostaje obiteljskih liječnika. Čak 50 posto liječnika obiteljske medicine je starije od 55 godina, a 80 posto su žene. U sustavu je 720 obiteljskih liječnika starijih od 60 godina, a 170 je starijih od 65 godina. Svi oni predano rade u svojim ordinacijama iako spadaju u skupine koje su ugroženije posljedicama zaraze COVID-om.

I konačno, obiteljski liječnici itekako cijene rad kolega epidemiologa što su dokazali pružajući im svakodnevno navedenu pomoć, a to će i nastaviti činiti. No, isto tako, KoHOM naglašava i upozorava dr. Venusa da neće dozvoliti dalje urušavanje sustava obiteljske medicine na način da se ionako preopterećene obiteljske liječnike dodatno optereti administriranjem i to na štetu kroničnih i teških bolesnika, kao i svih ostalih pacijenata. Dr. Venus, umjesto da organizira svoj posao po načelima struke koju je specijalizirao, iz samo sebi znanih razloga, opsjednut je obiteljskom medicinom. I opetovano zaziva njezino „stavljanje na stol“, što god mu to značilo, iako nema nikakvo pravo to tražiti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
13.10.2020. 17:52
Uh , kad se liječnici počnu prozivati u medijima...sitvacija je alarmantna.


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.