Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Ekologija

Obitelj Tovarović brine o ozlijeđenoj rodi iz jedinog gnijezda u selu

  Marija Lovrenc/Večernji list           15.04.2009.         4310 pogleda
Obitelj Tovarović brine o ozlijeđenoj rodi iz jedinog gnijezda u selu

VIROVITICA - Na uskrsno jutro obitelj Tovarović iz Rušana, dvadesetak kilometara udaljenom od Virovitice, pronašla je ispred svoje kuće, pored križa, ozlijeđenu rodu. Ležala je na zemlji, raširenih krila, onemoćala, tresući se, a u strahu da joj životinje ili djeca koja su je do tada jurila, dodatno ne ozlijede, Željko Tovarović stavio ju je u kutiju i odnio u svoje dvorište te pozvao veterinara. Dežurni veterinar J. Vučemilović ozlijeđenoj je rodi dao infuziju i injekcije, no istaknuo da ostatak brige o ozlijeđenoj ptici ostaje na obitelji Tovarović, koja od ponedjeljaka svakih nekoliko sati mora otapati vitamine i na plastičnu injekciju rodi uštrcavati u kljun. 

- Mi nismo stručnjaci i ne znamo kako joj pomoći. Ne znamo ni je li mužjak ili ženka i kakve su joj točno ozlijede. Ne može stati na noge, jako je slaba, a jedino što smo od veterinara doznali je da je dehidrirala - kaže zabrinuti Željko Tovarović, koji rodi već dva dana vodu daje na špricu, a hrani je gotovo „šopajući" usitnjenim pilećim mesom, koje je obitelj za rodu posebno odmrznula iz škrinje.

Željko je zvao desetke osoba i udruga za koje je smatrao da bi znali kako postupiti s ozlijeđenom rodom, koju kao zaštićenu vrstu štite i hrvatski zakoni. Nažalost, nije imao sreće. - Svi odgovornost prebacuju jedni na druge. Jedan mi je gospodin čak rekao da je stavim u kutiju i pošaljem tako autobusom u Zagreb! Mi strahujemo da neće preživjeti ni noć, a kamoli da je ovako ozlijeđenu šaljem na put u kutiji - čudi se Željko. 

Ocjenjuje da bi roda vjerojatno više pozornosti privukla kao žrtva, da ju je netko od mještana namjerno ozlijedio ili da joj je srušio gnijezdo. - Tada bismo vjerojatno imali i policiju i sve udruge, ali protiv sebe, a ovako se bojimo da će nam još stići i kazna ako sirota ptica ugine dok smo se mi jedini brinuli o njoj - kaže Željko, kojemu u njezi rode pomaže osmogodišnji nećak Dominik.

Roda je ispala iz gnijezda koje se nalazi na stupu javne rasvjete u blizini križa, gdje su je u nedjelju ujutro pronašli Tovarovići, vjerojatno zbog strujnog udara. Ondje je zajedno sa partnerom ili partnericom doletjela prije tri tjedna, u jedino gnijezdo u selu i obradovala mještane, koji je dočekuju punih 18 godina. Od nedjelje u gnijezdu je ostala sjediti druga roda na jajima, koje ne napušta.

- Žao nam je jer će i ona sirota uginuti, kad nema hranitelja. Da je riječ o golubu ili vrapcu, razumio bih, ali za ovako lijepu i još zaštićenu pticu, da se ne može naći osoba koja bi joj znala ispravno pomoći, e to me žalosti - poručuje Željko koji poziva udruge za zaštitu životinja da mu pomognu.

Nakon obitelji Tovarović, i novinari su okrenuli desetke brojeva u pokušaju da dođu do odgovora tko je nadležan i tko se može pobrinuti za ozlijeđenu rodu koja je zaštićena vrsta. Odgovor je bio isti - veterinari, koji su dosad učinili sve što mogu, ističu da nadaleko nema stacionara za ptice u koji bi je obitelj Tovarović mogla dovesti i ostaviti.  Na brojeve ornitologa nikog nismo dobili, kao ni na brojeve udruga za zaštitu životinja. Ostaje zaključak, nažalost, da je roda odgovornost i briga jedino svojih dobročinitelja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija