Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Zavičajno društvo Virovitičana

Obitelj Golub - kazalište kao profesija, nadahnuće i izbor

  Sandra Pocrnić Mlakar           16.09.2023.         2753 pogleda
Obitelj Golub - kazalište kao profesija, nadahnuće i izbor

Prije ljetne stanke, članovi Zavičajnog društva imali su zadovoljstvo izbliza upoznati svestranu obitelj Golub. Igor Golub, Vlasta Golub i Dora Golub, troje članova obitelji Golub posvećenih kazalištu raspoloženo su se predstavili, pojedinačno i uzajamno, kao kazališni i životni partneri i suradnici. U obitelji Golub kazalište se isprepliće sa životom i pisanjem jer su supružnici Vlasta Golub i Igor Golub glumci i pisci – Igor je napisao i režirao dramu, a Vlasta je nakon tri romana za mlade objavila svoj prvi roman za odrasle. Kći Dora Golub svoj životni poziv također vidi u kazalištu kao spisateljica jer se bavi dramaturgijom, a osim dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti završila je i komparativnu književnost.

Jedini član obitelji Golub koji je ostao izvan kazališta je sin Andrija Golub, koji je završio sociologiju i povijest umjetnosti, a bavi se novinarstvom i svoje talente demonstrira pobjedama u pub-kvizovima u timu s ocem Igorom. Za lipanjsko predstavljanje obitelji Golub u Zavičajnom društvu bilo je nekoliko povoda - Vlasta Golub obilježila je 30-godišnjicu rada u kazalištu predstavom „Smrt trgovačkog putnika“ i upravo je objavila svoj četvrti roman, prvi roman za odrasle „Ritam odlazaka“, dok je Igor Golub glumio u predstavi „Beštije“ u zagrebačkom teatru &TD s Almom Pricom. Gostovanje umjetnika u Zavičajnom društvu stoga je prošireno razgovorom o kreativnom procesu i uvijek neizvjesnom stvaranju novog djela.

U Zavičajnom društvu glumci Igor Golub i Vlasta Golub prisjetili su se svojih glumačkih početaka. Igor Golub počeo je glumiti u virovitičkom kazalištu još kao osmoškolac, a svoju prvu predstavu odigrao je 1976. godine (uskoro pola stoljeća, nadamo se dostojnom obilježavanju!). Vrlo rano je primijećen njegov talent i scenska izražajnost, što je bilo presudno kada je birao profesiju i izabrao glumu. Od 1991. godine je u profesionalnom angažmanu, a od tada je ostvario više od stotinu uloga u predstavama za djecu i za odrasle. Dvaput je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta – 2009. za Woyzecka u predstavi Woyzeck Georga Büchnera i 2021. za ulogu Willyja Lomana u predstavi „Smrt trgovačkog putnika“ Arthura Millera. Širokog glumačkog raspona, markantne pojave i snažnog glasa, Igor Golub bira zahtjevne uloge koje traže i glumačku i fizičku okretnost, a poslije pedesete godine brada mu je dala dodatni autoritet. Publici se predstavio i kao pisac i režiser socijalno angažiranom dramom Angus Dei 2015. godine, koje su se prisjetili članovi Zavičajnog društva. „Teška predstava, treba je usredotočeno pratiti, ali je vrlo dojmljiva“, komentirali su Virovitičani.

Vlasta Golub je kroatistica, a glumiti je počela iz znatiželje, kao srednjoškolka na Omladinskoj sceni virovitičkog kazališta, uvjerena da će kroatistika ipak biti njezin životni izbor. „Ali tada je došla Dora,“ prisjetila se Vlasta Golub svojih početaka i profesionalnog angažmana u kazalištu koji je odredio njezin život i u kojem je ostvarila više od osamdeset uloga. Prošle godine proslavila je 30 godina kazališnog angažmana predstavom Smrt trgovačkog putnika u kojoj joj je partner bio suprug Igor Golub. Kako izjavljuje Vlasta Golub, svojim najboljim godinama smatra četrdesete, kada je počela pisati. Objavila je tri romana za djecu i mlade od kojih su dva nagrađena, a prvijenac je bio „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“. Nedavno je objavila i svoj prvi roman za odrasle „Ritam odlazaka“ koji - ispostavit će se u mjesecima nakon sastanka u Zavičajnom društvu - nailazi na hvalospjeve, koje Virovitičani u Zagrebu sa zanimanjem prate.

<<< Denis Derk u Večernjem listu o novom romanu Vlaste Golub: 'Ritam odlazaka' punokrvnih žena koje su imale živote ispunjene tragedijama

<<< Vlasta Golub za Nacional: I najtalentiranijoj glumici puno je teže pronaći posao nego bilo kojem njezinom kolegi

O romanu „Ritam odlazaka“ Dora Golub je u pogovoru napisala: „Gotovo neprimjetno izmičući utegnutosti u remenje patrijarhalne stege, plavetnilo pronalazi vlastite putove, prodire kroz membrane, poput vode, u konačnici odnoseći svoju tihu pobjedu.“ Odlučna da kazalište i pisanje budu i njezini životni izbori, mlada i angažirana dramaturginja Dora Golub samouvjereno traži svoj profesionalni put, a trenutno je na doktorskom studiju znanosti o književnosti. S virovitičkim kazalištem surađuje od 2014. godine. U svojoj biografiji zabilježila je suradnju s redateljima Borutom Šeparovićem, Robertom Raponjom, Renatom Carola Gaticom, Darijem Harjačekom, Nikolom Zavišićem. Roditelje cijeni i kao umjetnike i kao glumce, pa je cijela obitelj u predkoronskoj 2019. godini, bila angažirana na predstavi Seksi rublje, u kojoj su roditelji glumili, a Dora je potpisala prijevod i dramaturgiju. „Seksi rublje“ bilo je vrlo popularna predstava koja je gostovala širom Hrvatske, a i publiku i kritiku zaintrigirala je činjenica da su dvoje glumaca partneri i u stvarnom životu. Obiteljska suradnja na predstavama za Doru je zanimljiv izazov, jer se svi vrlo dobro poznaju, a kazalište traži proširenje obiteljske komunikacije.

Ni Igor ni Vlasta Golub ne vole isticati svoje predstave i opredjeljivati se za „najdražu“, ipak Igor će kao svoje dominantne uloge spomenuti Woyzecka i Lomana, dok su Vlasti nezaboravne uloge u Shakespearovoj „Oluji“, „Ofelijinom kazalištu sjena“ i u „Smrti trgovačkog putnika“, gdje je glumila Lomanovu suprugu.

Na pitanje što je cijelu obitelj privuklo kazalištu, Golubovi odgovaraju svojim brojnim ulogama i predstavama, dokazujući da su itekako svjesni svakodnevnice iz koje crpe inspiraciju, dok kazalište daje odgovore i vodi u nove izazove otvarajući prostor kreativnosti i umjetničke slobode.

Sastanak u Zavičajnom završio je Igor Golub čitanjem odlomaka iz romana „Ritam odlazaka“ svoje supruge, a Virovitičani su komentirali kako su u romanu o transgeneracijskoj traumi očuvani mirisi i atmosfera Virovitice iz prošlog stoljeća.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana