Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virovitica

Obilježena dvanaesta godišnjica oslobođenja virovitičke vojarne

  sbg,mm           17.09.2003.         3125 pogleda
Obilježena dvanaesta godišnjica oslobođenja virovitičke vojarne

VIROVITICA, 17. rujna – Sirena za označavanje prestanka opasnosti i topovi iz virovitičke vojarne označili su jutros u pet sati početak cjelodnevnog programa kojim je u Virovitici obilježena dvanaesta godišnjica oslobođenja virovitičke vojarne.
Nakon ranojutarnih sirena Gradska glazba je iz vojarne u svečanom mimohodu krenula prema središtu grada svirajući budnicu. Izaslanstva Grada Virovitice, vojske, MUP-a i udruga iz Domovinskog rata i ovom su se prigodom sjetili poginulih branitelja polažući vijence i paleći svijeće na spomen obilježje na gradskom groblju. Vijenac su položili i na grob prve žrtve Domovinskog rata u Virovitici – Vladimira Vampovca koji je poginuo upravo u akciji oslobađanja vojarne.
Središnji skup bio je trosatni okrugli stol na temu «Virovitica: Domovinski rat – Virovitica danas». Održan je u Kazalištu Virovitica a organizirali su ga Grad Virovitica i udruge iz Domovinskog rata sa ciljem, rečeno je, da se konačno progovori o ulozi Virovitice u novijoj hrvatskoj povijesti, osobito u Domovinskom ratu.
Inicijativu za održavanje dao je jedan od sudionika dr. Milan Vuković, počasni građanin Virovitice i branitelj dijela virovitičke skupine uhićene 1991. godine.

DOPRINOS PISANJU VIROVITIČKE POVIJESTI

»Kada sam na proslavi 90. obljetnice Tvina gledao dokumentarni film o tome poduzeću neugodno sam se iznenadio što u njemu nije bilo niti riječi o ulozi Virovitice u Domovinskom ratu. Rekao sam to tada, a tada se začela i ideja o ovakvome skupu koju je gradonačelnik s radošću prihvatio», objasnio je današnji skup njegov inicijator dr. Milan Vuković.
Na trosatnom okruglom stolu, koji je, po našoj procjeni, u Kazalištu pratilo znatno manje sudionika od očekivanoga broja, pričuvni pukovnik Zvonko Kožnjak podsjetio je na događaje u Virovitici početkom devedesetih godina, na pripremu i akciju oslobađanja vojarne i na vrijeme formiranja slavne 127. brigade Hrvatske vojske.

Bila je to dobro pripremljena, činjenica puna elaboracija, koja bi, istina, možda malo uvjerljivije zvučala da ju je pročitao (ili izrekao) netko iz četvrtoga reda. Tamo su, naime, sjedili glavni akteri te priče: Đuro Dečak, Antun Habijanac, Anto Krišto, Renato Romić… No, oni nisu bili predviđeni protokolom da kažu koju riječ za govornicom. Dr. Zdravko Dizdar iz Hrvatskog povijesnog instituta još jednom nas je podsjetio na ulogu Virovitice u velikosrpskoj ideji i objasnio (onima koji to još nisu znali) da Virovitica u cijelu priču nije slučajno «upletena» i da nije slučajno odabrana. Mr. Josip Krpeljević s Katoličkog bogoslovnog fakulteta govorio je o ulozi crkve u Domovinskom ratu; ravnateljica virovitičkog Gradskog muzeja Dubravka Sabolić o fotografiji kao dokumentu jednog vremena i o fotografijama nastalima u Virovitici ranih devedesetih godina; dr. Stjepan Sršen, ravnatelj Arhiva u Osijeku o nužnosti prikupljanja arhivske građe, te o arhivskoj građi prikupljenoj o Domovinskom ratu u Virovitici. Na kraju je točku na «i» stavio ravnatelj virovitičke Gradske knjižnice i čitaonice Ivan Zelembrz koji je govorio o bibliografiji o temi Domovinskog rata u Virovitici. Njegovo je izlaganje pokazalo da, iako nigdje nije u cijelosti prikupljena i objavljena dokumentacija o tome vremenu, postoji zavidan broj različitih novinskih napisa, članaka i studija o Domovinskom ratu u Virovitici. No, obećana brošura o današnjem skupu sigurno će tome biti vrlo koristan doprinos.
Ideja je organizatora, naime, da sve danas rečeno objave i dostave školama i svima onima koji mogu utjecati da se Virovitica stavi na mjesto u novijoj hrvatskoj povijesti koje joj i pripada.

POSTROJAVANJE U VOJARNI

Pripadnici postrojbi koje su oslobađale vojarnu postrojili su se nakon svečanoga skupa u toj istoj vojarni i njima su se na svečanosti obratili visoki vojni dužnosnici i gradonačelnik Ivica Kirin.

«Bili smo u ratu zajedno, sada trebamo biti zajedno i u miru. Pred nama su teška vremena, a naša je zadaća učiniti da se niti jedan hrvatski branitelj danas ne mora sramiti svoje povijesti», istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Kirin. U krugu vojarne za poginule je branitelje služena i sveta misa, a moglo se razgledati i tehničko-taktički zbor u vojarni.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I VEČERNJE SLAVLJE

U Domu oružanih snaga povodom obilježavanja dvanaeste obljetnice oslobođenja vojarne u Virovitici otvorena je izložba ratnih fotografija. Na sedamdesetak fotografija prikazani su Virovitičani na bojišnici, na ulicama grada i prvoj liniji obrane. Većina fotografija iz privatne je zbirke građana. Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivica Kirin koji tom prigodom najavio znatno veću zbirku fotografija povodom slijedećeg Dana grada, te pozvao posjetitelje da pogledaju tri kratka dokumentarna filma iz arhive HTV-a koji prikazuju život virovitičkih vojnika tijekom ratne 1991. godine. O filmovima koje je režirao Zrinko Ogresta a snimio Davorin Grecelj nekoliko je prigodnih riječi rekao i ratni novinar Darko Dobranić. Nakon toga gradom je još jednom prošla u mimohodu Gradska glazba, a sve je završilo zabavom na pozornici ispred Gradske tržnice gdje su Virovitičane zabavljali domaći, virovitički bendovi u kojima je mnogo glazbenika koji su bili i pripadnici virovitičkih vojnih postrojbi i aktivno sudjelovali i u događaju kojega smo se danas prisjećali – oslobađanja virovitičke vojarne 17. rujna 1991. godine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica