Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Kultura

Obilježena deseta obljetnica Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Virovitica

  Goran Gazdek           25.10.2017.         2128 pogleda
Obilježena deseta obljetnica Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Virovitica

Nastupom Ansambla narodnih igara vukovarskog pododbora SKD Prosvjeta s 'Gradskim igrama' i 'Igrama iz okolice Leskovca' u dvorani Kazališta Virovitica obilježena je 10. godišnjica osnivanja i rada SKD Prosvjeta, pododbor Virovitica. U pauzama između dvije koreografije nastupili su folklorna sekcija slavljenika s plesovima iz Slavonije i humorista Đorđe Plačković.

Pododbor Srpskog kulturnog društva «Prosvjeta» Virovitica osnovan je u siječnju 2007. godine. Na osnivačkoj skupštini bilo je tridesetak članova, koji i danas čine jezgro udruge. Za predsjednicu je izabrana Desa Kolesarić, za tajnika prof. Vojislav Bosanac, a za predstavnika u središnjici Prosvjete Staniša Žarković. Osnivačkoj skupštini bio je nazočan tadašnji generalni sekretar «Prosvjete» Rade Dragojević. Prvi folklorni nastup imali su 30. kolovoza 2008. godine na Danima udruga Virovitičko-podravske županije, a prvi voditelji bili su Veronika i Vlado Brabec koji su većinu članova naučili plesnim koracima i dali temelje daljnjih koreografija i muzičkih izvedbi.

U deset godina imali su više od stotinu nastupa na smotrama folklora širom Hrvatske, tri puta su nastupili u Slankamenu, u Vojvodini gdje je devedesetih godina odselio najveći broj Srba iz Virovitice i okolice te u Obodovcu, u Republici Srpskoj. Osim toga organizirali su promocije knjiga i gostovanje pozorišnih predstava i nekoliko izleta – posjetili su Kozaru, Etno selo Stanišić, rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu, Budimpeštu, Pečuh…

„Bilo je teško i krasno. Radosna sam što smo dočekali desetu obljetnicu. Cilj nam je očuvanje tradicije, kulture i običaje Srba na našem području. Raduje me što u našem društvu ima i onih koji nisu Srbi. Trenutno imamo 36 aktivnih članova, a najveći problem nam je odlazak mladih. Osim na fakultete proteklih godina odlaze i zbog egzistencijalnih razloga. Četvero ih je otišlo u Njemačku, među njima i koreograf što je jako veliki gubitak za nas“, govori predsjednica Ljiljana Vukomanović ističući dobru suradnju s ostalim udrugama, lokalnom vlašću i KazalištemVirovitica koje im ustupi dvoranu za nastupe.

Jedan o osnivača pododbora Prosvjete u Virovitici Staniša Žarković kaže kako je deset godina brzo prošlo. On smatra da bi suradnja s drugim udrugama mogla biti 'veća, dublja i konkretnija'. „Surađujemo uglavnom tako da jedni drugima idemo na smotre folklora, a prostora za suradnju ima puno više“, naglašava Žarković.

Proslavi je bio prisutan i Srđan Tatić. generalni sekretar SKD Prosvjeta i direktor Ansambla narodnih igara. „Deset godina je hvale vrijedan jubilej i moramo biti zadovoljni što se i ovdje radi na očuvanju kulturnog, nacionalnog i jezičkog identiteta Srba. Međutim, nismo zadovoljni malobrojnim članstvom i njihovoj dobi. Iskreno se nadam da će i ovaj program biti neka vrsta reklame koja će potaknuti mlade ljude da se uključe u rad, rekao je Tatić.

U vrijeme kad je Prosvjeta osnovana, 1944. godine, bilo je 360 pododbora, a u zapadnoj Slavoniji najviše – preko 50.  „Danas se to svelo na pet do šest pododbora što je minimalno, ali mi smo zadovoljni s aktivnostima. Ono što imamo cijenimo i poštujemo. Mnogo je razloga za ovakvo stanje. Nemamo registar niti istraženu nematerijalnu baštinu Srba na području zapadne Slavonije. To je preduvjet zašto ne možemo više i ozbiljnije gajiti tradiciju kulture u zapadnoj Slavoniji. Istraživanjem nematerijalne kulture i tradicijskih običaja bave se u granicama mogućnosti tako da ćemo u dogledno vrijeme imati i neke rezultate koje ćemo onda moći prezentirati javnosti“, rekao je Tatić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura