Banner
Sabor: Oprečni stavovi oko ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika
Banožić: Postoji sprega između Milanovića i Franka Vidovića
SPH: Napad na policajce vozilom treba kvalificirati kao pokušaj ubojstva
Građani će od sutra moći nabaviti početni paket eurokovanica
DP: Školama i vrtićima imena djece žrtava Domovinskog rata
Večernji list: Može li Alketbi glasati na skupštini dioničara Fortenove?
Jutarnji list: FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma

  Antifašizam

Obilježena 80. godišnjica formiranja 12.slavonske proleterske brigade koja je sudjelovala u oslobođenu Virovitice

  Goran Gazdek           01.11.2022.         1720 pogleda
Obilježena 80. godišnjica formiranja 12.slavonske proleterske brigade koja je sudjelovala u oslobođenu Virovitice

U mjestu Budući nedaleko od Pakraca obilježena je 80. godišnjica formiranja Dvanaeste slavonske proleterske brigade Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije koja je sudjelovala i u oslobođenu Virovitice, u velikim borbama 5. listopada 1944. godine. Bila je to jedna od najuspješnijih partizanskih jedinica, djelovala je na području Slavonije, Hrvatskog zagorja i Bosne te je dala velik doprinos oslobođenju zemlje od okupatora i kvislinga.

Borila se na području od 30 tisuća kvadratnih kilometara s tri milijuna stanovnika. U vrijeme osnivanja imala je 958 boraca, a kroz rat je prošlo njih sedam do osam tisuća. U borbama je poginulo oko 1.600 pripadnika, a svaki treći bio je ranjen. Brigada dala 14 narodnih heroja. Prvi komandant bio je Bogdan Crnobrnja, a politički komesar Ranko Zec. Brigada je početkom srpnja1943. godine proglašena udarnom, a 26. listopada 1944. godine dobila je i naziv proleterska.

Okupljenima se oko spomenika podignutog na mjestu gdje se 11. listopada 1942. godine postrojila prva grupa partizana bratio Darko Derenj, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakrac – Lipik.

„Okupili smo se želeći odati priznanje svim borcima, a posebno onima koji su dali svoj život u borbi za slobodu od fašizma. O značaju i ulozi 12 slavonske proleterske udarne brigade govorili su mnogi i puno toga se zna. O brigadi su ispjevane pjesme i njen borbeni duh još uvijek živi u narodu ovog kraja. Nema osobe u pakračkom kraju koja ne zna za stihove:
Oj Budići, malo selo moje!
Došli borci pod šumarke tvoje.
Sunce jarko Partizane mazi,
narod gleda po njihovoj stazi.
Dvanajsta je majka Slavonije,
Još je nitko pobijedio nije!“
Podsjećanjem na ove stihove želimo se i ovom prilikom zahvaliti dvojici naših Pakračana- Božidaru Staniću autoru stihova i Strahimiru Bosniću autoru glazbe ove predivne pjesme“, rekao je Derenj.

Požeško-slavonski dožupan Nikola Ivanović kazao je da su Srbi i Hrvati formirali brigadu nakon niza ustaških pokolja u pakračkom i požeškom kraju. „Bila je to borila za zajedničko dobro. Želja za slobodom, pravdom i ljudskim dostojanstvom, suočena sa strašnim zločinima koje su ustaše počinili nad nevinim civilima Srbima, Židovima, Romima i pripadnicima hrvatskog naroda koji nisu podržali ovaj zločinački režim, bila je nit vodilja slavonske mladosti da se borbeno organizira i suprotstavi pomami zla“, rekao je Ivanović.

Dodao je kako su slavonski borci širili slobodni teritorij i tako stvarali uvjete za nove jedinice i formiranje narodne vlasti te da je to bila nit vodilja borbe protiv fašizma i u drugim krajevima. „Danas cilj i motiv moraju biti jednaki jer se suočavamo s otvorenim revizionizmom, umanjiteljima zla NDH, notornim lašcima i falsifikatorima povijesti. Nisu spomenici posvećeni ustanku naroda te spomenici s imenima i prezimenima žrtava rušeni slučajno. Danas gotovo da nema spomenika slavnim brigadama i narodnim herojima, nema po njima nazvanih imena ulica ni institucija. Da nije bilo truda udruga antifašista i srpskih organizacija, ne bi bilo obnove spomenika“, istakao je Ivanović.

Naglasio je da se 31 godinu nakon posljednjeg rata moramo ugledati na narod ovog kraja i slavne borce koji se zbog proživljenih pokolja, logora i rasnih nakon 1945. nisu poveli putem osvete već da zagledani u budućnost, gradili najbolje moguće odnose Hrvata i Srba. „Zato dani poput ovog i na mnogim sličnim mjestima moraju biti dani istih ciljeva - borbe za slobodu, pravdu, ljudsko dostojanstvo i borbu protiv fašizma“, zaključio je Ivanović.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin kazao je kako istinu o NOB-u moramo stalno ponavljati jer je revidirana povijest u svijesti mladih naraštaja potpuno istisnula istinu o danima Drugog svjetskog rata. „Danas mladi jedva znaju tko je stajao na kojoj strani, koja je strana prava i jedina za svakog tko je htio sačuvati čast i dostojanstvo. Na aktualnoj vlasti je odgovornost da u udžbenike vrati sadržaje, a u knjižnice naslove vezane uz NOB, ali još važnije, i odgovornost da zaustavi ludovanje ekstremne proustaške desnice u javnom prostoru“, rekao je Habulin

Svečanost obilježavanja 80 godina od osnivanja 12. slavonske nastavljeno je prigodnim kulturno-umjetnički programom u Gradskoj vijećnici Pakrac. Himnu brigade te pjesme„Kad Slavonci krenuše sa Papuka gore“ i „Kud narodna vojska prođe“ izvela je pjevačke sekcije SKD Prosvjeta pododbor Pakrac-Lipik. Antifašistkinja Mirjana Bilopavlović recitirala je dvije pjesme Jure Kaštelana i Branka Ćopića, a profesor povijesti Zoran Jekić govorio je o nastanku i ratnom putu brigade.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Antifašizam