Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Prosvjeta

Obilježena 40. obljetnica sustavne skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju

  Goran Gazdek           06.06.2014.         2538 pogleda
Obilježena 40. obljetnica sustavne skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju

U Virovitici je danas svečano obilježeno 40 godina sustave skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju i 20 godina rada Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Povećana briga za djecu s teškoća u razvoju i djeci s mentalnom retardacijom kroz zasebni sustav odgoja i obrazovanja počeo je 1963. godine formiranjem dva odjela učenika nižih razreda pri Osnovnoj školi Vladimir Nazor.

"Godine 1974., odjeli se odvajaju i osnova se nova osnovna škola koju tada pohađa 109 učenika. Zgrada u kojoj se od tada do danas odvija nastava sagrađena je 1927. godine kao obiteljska kuća i ne zadovoljava uvjetima suvremene nastave jer su kvadrature učionica male, a nemoguće je organizirati nastavu u jednoj smjeni", kazala je zamjenica ravnateljice Centra Nevenka Gruban.

Centar za odgoj, obrazovanja i rehabilitaciju danas skrbi o 80 učenika s lakom i umjerenom mentalnom retardacijom i dodatnim utjecajnim teškoćama u razvoju s područja Virovitičko-podravske županije. O njima brine 40 učitelja predmetne i razredne nastave, stručnih suradnika, zdravstvenih djelatnika i drugih radnika.

"Centar provodi i program poludnevnog boravka za korisnike starije od 21. godine života. Svrha i cilj je poticanje i održavanje sposobnosti i mogućnosti osoba s teškoćama. Kada smo 2011. godine krenuli s tim programom bilo je četiri osove, a danas ih ima deset", kazala je Gruban.

Na svečanosti su uručene jubilarne nagrade zaposlenicima. Za 5 godina rada u Centru za odgoj obrazovanje u rehabilitaciju dobila ju je Mirjana M. Radovanvić, za 10 godina Margita KOvačević, Jasna Mihić, Mirjana Janošević Obradović i Mišela Bačić. Za 25 godina rada u sustavu obrazovanja nagradu je dobila Nevenka Krpan, za 30 Lucija Gazić, a za 35 Melita Klučec.

Najboljim učenikom proglašen je Vlado Božić, učenik 8. razreda. Vlado je sve 4 godine viših razreda bio jednoglasno izabran za predsjednika razreda. Karakterno je marljiv, tih, samozatajan. Tijekom školovanja pomagao je drugim učenicima prilikom učenja, pri obavljanju raznolikih zadataka i nastojao je da budu složen razred. Redovito je sudjelovao na Eko kvizu na školskoj i međužupanijskoj razini za učenike s teškoćama gdje su učenici osvajali 1.2. i 3. mjesto. Redoviti je sudjelovao i na drugim natjecanjima. Školovanje će nastaviti za zanimanje pomoćnog stoloara.

Čestitajući obljetnice pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Virovitice Alen Bjeloca najavio je skori početak gradnje suvremene zgrade Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece s poteškoćama u razvoju. "Temeljni kamen zakopat ćemo još ove godine", rekao je Bjelica.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ProsvjetaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.