Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Obrtništvo

Obilježena 20. godina Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije

  Goran Gazdek           29.10.2014.         2984 pogleda
Obilježena 20. godina Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije

Svečanom sjednicom Skupštine jučer je u Virovitici obilježena 20.godina osnutka Područne obrtniče komore Virovitičko-podravske županije. Osnovale su je udruženja obrtnika iz Virovitice, Orahovice, Slatine i Pitomače nakon što je 1994. godine stupio na snagu Zakon o obrtu.

Na te dana podsjetio je Vladimir Ivoš, predsjednik Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije naglasivši kako je komora u 20 godina rada kontinuirano zastupala interese članstva, organizirala i sufinancirala predstavljanja obrtnika na sajmovima, uspostavila suradnju s drugim komorama i sličnim organizacijama u zemlji i inozemstvu i organizirala seminare, radionice i predavanja. "Posebno smo ponosni na obrazovne aktivnosti - u 20 godina rada u našoj komori majstorski ispit položilo je 1350 kandidata, a u 10 godina stipendirali smo 160 učenika deficitarnih zanimanja sa 960 tisuća kuna", rekao je Ivoš.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec istakao je zadaću komora u stvaranju pogodnog okružja za razvoj gospodarstva. "Naučili smo na težak rad i žuljevite ruke pa ne tražimo ništa od Vlade i Ministarstva osim prava na rad i poštivanje zakona. Naša dva uvjeta su reguliranje naplate potraživanja i sprječavanje rada na crno jer samo tako gospodarstvo se može pokrenuti", rekao je Ranogajec.

Zamjenik ministra obrtništva Dražen Pros podsjetio je kako je Virovitičko-podravska županija u tri godine kroz program razvoja malog gospodarstva Poduzetnički impuls ostvarila 14 milijuna kuna. "Ako tome dodamo subvencije kamata na poduzetničke kredite od 15 milijuna kuna i još 160 milijuna kuna plasiranih kroz HBOR onda možemo kazati da su stvoreni temelji za kvalitetno poticanje malog gospodarstva", rekao je Pros.

O povijesti obrtništva govorila je viša kustosica kulturno-povijesne zbirke Gradskog muzeja u Virovitici Dubravka Sabolić.

U povodu 20 godina rada Obrtničke komore zahvalnice su dodijeljene Krešimiru Kovačeviću (vd tajniku Osnivačke skupštine 28.listopada 1994. godine), Božidaru Jeremiću (tajnik Obrtničke komore u mandatima od 1995. do 2015. godine, Davorunu Pajskeru (dugogodišnji član tijela u komorskom sustavu i predsjednik ispitne komisije za zvanje "majstor klesar"), Slavku Moslavcu dugogodišnji član tijela u komorskom sustavu i predsjednik ispitne komisije za zvanje "majsot automehaničar), Predragu Šuvaku (dugogodišnji član tijela u komorskom sustavu i predsjednik ispitne komisije za zvanje "majstor mesar"). Priznanja su dobili članovi osnivačke skupštine Franc Fišer, Josip Šulentić, Željko Palković, Stanislav Puhanić i Ivan Majstor, a povelje dosadašnji predsjednici Zvonko Lukša (1994.-1998.), Zvonimr Bertić (1998.-2002.) i Josip Novogradec (2002.-2012.).

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo