Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Obilježen Svjetski dan seoskih žena


  Aktualnosti           sos           20.10.2018.         1389 pogleda
Obilježen Svjetski dan seoskih žena

Svjetski dan seoskih žena u cijelom svijetu obilježava se 15. listopada. Ustanovljen je na četvrtoj Svjetskoj konferenciji žena u Pekingu 1995. godine, prilikom koje su se države obavezale na pružanje ravnopravnoga pristupa i prava na potpuno sudjelovanje u strukturama vlasti te na osvještavanjem vladajućih o potrebama seoskih žena i mogućnostima u kreiranju razvojnih politika sela. Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena donio je 2016. godine Opću preporuku o pravima žena u ruralnim područjima u kojoj se pojašnjavaju obveze država stranaka, a koju je na hrvatski jezik preveo Ured za ravnopravnost spolova.

Uloga seoskih žena je, kako u društvu i zajednicama u kojima žive, tako i u obiteljima, još je uvijek nedovoljno neprepoznata, a posao koji svakodnevno obavljaju podcijenjen i nedovoljno vrednovan. Dokazuje to i činjenica kako je vrlo malo podataka o statusu, svijesti i potrebama seoskih žena u Republici Hrvatskoj. Ipak, vrlo važno istraživanje o položaju seoske žene u današnjem društvu od 2009. do 2011. godine provodilo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u okviru projekta „Status i uloga žene u ruralnim područjima“. Istraživanjem provedenim na uzorku od 1656 žena doznalo se kako većina ispitanica živi u tradicionalnim obiteljskim strukturama s većim brojem djece i članova kućanstava te naglašenim patrijarhalnim ustrojem zajednice, s osobitom rodnom nejednakošću. Pokazalo se i kako srednjoškolsko obrazovanje ima 56,4 % ispitanica, 63,10 % njih ne govori nijedan strani jezik, samo 12,98 % vlasnice su gospodarstava, a poražavajuća je i činjenica da čak 30,98 % ispitanica učestalo proživljava obiteljsko nasilje, odnosno 43,54 % doživljava ga ponekad. Ženama iz ruralnih područja često se zabranjuje samostalno donošenje odluka, rade mnogo, rijetko putuju (primjerice, 53 % ispitanica nikad ne odlazi na godišnji odmor, a 45 % žena nikad nije putovalo u inozemstvo), a obrazovanje i zaposlenja često su im nedosanjani san.

Svjetski dan seoske žene obilježilo je i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te je tom prilikom u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica 19. listopada upriličeno predstavljanje publikacije „O pravima žena u ruralnim područjima – opća preporuka UN-a br. 34“. O publikaciji je govorila ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske mr. sci. Helena Štimac Radin koja je upozorila na nedostatak podataka o položaju žena ruralnih područja, na važnost poticanja i jačanja poduzetništva žena ruralnih područja te važnost pospješivanja socijalnih uvjeta, kao i na probleme depopulacije, starenje stanovništva, napuštanja i odumiranja sela. Štimac Radin naglasila je i kako će se o problemu ženskoga poduzetništva u ruralnim područjima više govoriti od siječnja 2019. do lipnja 2020. godine, kad će Vijećem Europske unije, zajedno s Rumunjskom i Finskom, predsjedati i naša zemlja.

Prisutne je pozdravila i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, Desa Kolesarić, naglasivši kako je rad žena na selu podcijenjen, rade puno, imaju malo imovine, gotovo ih nema u javnom i političkom djelovanju te im je otežan pristup društvenim servisima, zdravstvu, pravosuđu, obrazovanju, a izuzetno je potrebno prepoznavanje njihovog značaja i uloge, priznavanje potrebe za poboljšanjem uvjeta njihovih života i provođenje programske politike rodne ravnopravnosti jer je ravnopravnost u društvu jedan od preduvjeta uspješnosti u razvoju cjelokupnog društva.

Zamjenik župana Igor Pavković složio se kako je potrebno što više vremena posvetiti prosvjećivanju stanovništva o ovom problemu, istaknuvši kako i se Virovitičko-podravska županija trudi pospješiti kvalitetu seoskoga života otvaranjem novih područnih škola, osposobljavanjem malih zdravstvenih ambulanti te davanjem poticaja mladim poljoprivrednicima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: