Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Aktualnosti

Obilježen Međunarodni dan tolerancije

  sosvt           18.11.2014.         1030 pogleda
Obilježen Međunarodni dan tolerancije

Udruga S.O.S. Virovitica obilježila je Međunarodni dan tolerancije u ponedjeljak, 17.studenog u na Trgu bana Josipa Jelačića (ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica) prigodnom uličnom akcijom u sklopu projekta „Djeca svojih postupaka“ kojeg financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a koji se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Virovitica.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16.11. na prijedlog Opće skupštine Ujedinjenih naroda 1996. godine kada su sve članice Ujedinjenih naroda pozvane da tim danom pokažu spremnost da iskažu razumijevanje i prihvaćanje svih članova društva koji su drugačiji od većine, što ujedno nalaže i Deklaracija o principima tolerancije, potpisana od strane članica 16.11.1995.

Prema UNESCO-voj definiciji, tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Temelji se na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju te predstavlja harmoniju u različitostima. Osim podsjećanja na važnost tolerancije u društvu, tim danom nastoji se ukazati na brojne međunarodne dokumente iz područja ljudskih prava kao što je Konvencija o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacija žena, Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima  te brojna druge kojima imperativ nije samo promicanje tolerancije, nego pravni i politički okvir za razvijanje kulture mira. 

Upravo različitosti nas poučavaju na kompleksnost, ali i ljepotu ljudskog roda u svojoj punini koju pluralizam pruža. Upoznavanjem i razumijevanjem posebnosti drugih pojedinaca sagledavamo i preispitujemo vlastita razmišljanja te osvješćujemo svoje stavove i postajemo tolerantniji prema drugačijem.  Mogućnost izražavanja i artikulacije različitosti bi trebala biti prirodni element svake jedinke kojoj će se omogućiti da se ostvaruje i realizira neometano od društvene okoline. Osjećaj empatije i sposobnosti snošljivosti odlike su koje krase ljudski rod i sastavnice su po kojoj se čovjek kao biće razlikuje od životinjskog svijeta te time preuzima ulogu u određivanju vlastite sklonosti prema drugom biću. Ono što se želi postići obilježavanjem Međunarodnog dana tolerancije jest upravo čovjekova promjena negativne dispozicije spram raznolikosti koju susreće u drugim ljudima. Neprihvaćanje osoba zbog primjerice druge boje kože, vjere, spolnog opredjeljenja, političkih svjetonazora, razmišljanja, rezultat su tradicionalnih predrasuda kojim su pojedinci etiketirani. Plod takvog nepoželjnog stava nerijetko generira verbalnim i fizičkim nasiljem čije posljedice ostavljaju duboke ožiljke na pojedincima te ostaju vidljive u društvu. Nasilje je forma koja nikada ne smije biti tolerirana i dopuštena kao reakcija na različitost.

Sustavnom edukacijom s kojom treba započeti od najranije dobi možemo stvoriti okruženje gdje se na heterogenost u društvu neće gledati stereotipnim očima, već gdje će se pojedinca cijeniti i doživljavati kao punopravnog partnera u životnom ciklusu, a njegova različitost kao začin koji obogaćuje svakodnevnicu. Ponekad u doživljavanju okoline i sami primijetimo da nam stavovi bezrazložno osuđuju neka djela, stavove i slično, naših bližnjih i sugrađana. No to je dobar početak gdje možemo svojim osobnim primjerom tolerancije i prihvaćanja ukazati i ostalima kako da osvijeste poimanje u slučajevima susreta s različitošću. Stoga, okrenimo novo stranicu tolerancije i uživajmo u raznolikom bogatstvu kojim nas je život podario.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti