Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Aktualnosti

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  sos/vn           23.11.2023.         1883 pogleda
Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Udruga S.O.S. Virovitica obilježila je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama javnom akcijom podjele informativno edukativnih materijala građanima i građankama. Aktivnost su svojim sudjelovanjem podržali Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i Hrvatski zavod za socijalni rad, područni ured Virovitica kao partner na programu „Zajedno korak po korak“. *

Javna akcija održana je 23. studenoga ispred Gradske knjižnice i čitaonice. U direktnom kontaktu s građanima i građankama informirali smo ih o uslugama koje udruga pruža ženama žrtvama nasilja u svom kontinuiranom radu od 23 godine i aktivnostima i uslugama iz programa „Zajedno korak po korak“. Ovom javnom akcijom Virovitica se pridružila globalnoj zajednici u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Povod proglašenja 25.studenoga. Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama odlukom UN iz 1999g. je sjećanje na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo

Ovaj dan obilježava se s ciljem podizanja svijesti o različitim oblicima nasilja kojima su žene diljem svijeta izložene te promicanja preventivnih mjera i potpore žrtvama. Unatoč određenim napretcima, nasilje nad ženama i dalje je vrlo rašireno i predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava. Žene se suočavaju s različitim oblicima nasilja - fizičkim, psihološkim, seksualnim i ekonomskim te krajnjim i najekstremnijim oblikom nasilja – femicidom. Slučajevi femicida kojima smo i ove godine svjedočili pokazuju probleme u sustavu, ali i neadekvatan odgovor društva prema nasilju nad ženama.

Važno je raditi na izgradnji povjerenje žrtava u sustav kojemu se obraćaju isto tako je važno poslati jasnu poruku da imaju podršku i da nisu same. Kada stvorimo okruženje u kojemu se promiče ravnopravnost i osuđuje svako nasilje i poticanje na isto, promijenit će se i trenutna statistika. Prema izvještaju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2022. godinu, zbog prekršaja počinjenog nasiljem u obitelji prijavljeno je 7.946 osoba od čega je 77% počinitelja muškog spola. Počinjeno je ukupno 7.051 kaznenih djela na štetu članova obitelji i bliskih osoba, žrtve su u 78% slučajeva bile žene. Evidentirano je ukupno 27 ubojstava od čega je 13 ubijenih žena, a od toga je njih 6 ubijeno od strane supruga, izvanbračnih supruga, sadašnjih i bivših intimnih partnera.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, podsjeća nas da je obaveza države, ali i naša obveza kao društva i pojedinaca boriti se protiv svakog oblika nasilja te graditi sigurnije okruženje za sve žene.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti