Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Aktualnosti

Obilježen Jom Hašoa

        06.05.2016.         1286 pogleda
Obilježen Jom Hašoa

Paljenjem svijeća ispred trgovine Borovo, na mjesto gdje do 1942. godine stajala sinagoga koju je srušila ustaška vlast jučer je u Virovitici obilježen Dana sjećanja na žrtve Holokausta (Jom Hašoa). Svijeće su zapalili Željko Weiss u ime Židovske općine Virovitica i Alen Bjelica, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Virovitice. Poručili su da se holokaust više nikada i nigdje ne smije ponoviti.

Godine 1996. inicijativom obitelji Weiss iznad današnje trgovine Borovo, na mjestu gdje je gotovo osamdeset godina stajala sinagoga, podignuta je dvojezička spomen-ploča (hebrejski i hrvatski jezik).
Na središnjoj svečanosti u Zagrebu poručeno je da Židovi neće dopustiti da se obezvrjeđuju njihovi osjećaji pijeteta prema žrtvama holokausta i da su zbog toga ove godine „odlučili otići sami u Jasenovac“.

"Prekrajanje povijesti uz blagoslov vladajućih struktura i nekažnjavanje događaja koji su eskalirali unatrag godinu dana moraju zabrinuti svakog civiliziranog građanina Hrvatske. Strahote počinjene u ime nacističke Njemačke i kvislinških država, pa tako i NDH, pokazuju u koliki se ponor može spustiti čovječanstvo, ali je u isto vrijeme ljudski duh pokazao koliko se može visoko dignuti, kazao je predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus.

"S ponosom se sjećamo onih koji su unatoč strahu i teroru uspjeli očuvati etičke, ljudske i društvene vrijednosti, zato ih se danas moramo sjetiti s ponosom i zato ćemo im uvijek biti zahvalni i nikada nećemo dozvoliti da se obezvrijede naši osjećaji i pijetet prema žrtvama holokausta koje su stradale samo zato jer su bili drugačiji, jer su bili Židovi", kazao je Kraus.

Više o virovitičkim Židovima do 2. svjetskog rata

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti