Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Obilježen Europski dan borbe protiv trgovine ljudima


  Aktualnosti           18.10.2012.         668 pogleda
Obilježen Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

Povodom obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovine ljudima udruga S.O.S. telefon je podjelom promotivnog materijala informirala građane o problematici jednog od najtežih oblika kršenja ljudskih prava - trgovini ljudima.

Akcija se održala 18.10. na Trgu bana J. Jelačića (ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica) u periodu od 10 - 12 sati.

„Važno je da se cijela zajednica uključi u borbu protiv trgovine ljudima i zato je važno raditi na prevenciji, informiranju, podizanju znanja i svijesti javnosti o ovom fenomenu" - ističu u udruzi S.O.S. telefon.

Trgovanje ljudima jedan je od najvećih međunarodnih problema i rastućih fenomena . ljudima se najčešće trguju radi prisilne prostitucije, pornografije, seksualnog turizma, robovskog rada, prosjačenja, nezakonitog usvajanja djece, sklapanja lažnog i prisilnog braka ili trgovanja ljudskim organima. Muškarci su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, žene zbog prostitucije, a djeca zbog prosjačenja i prodaje obiteljima bez djece.  

Problem trgovine ljudima prisutan je i u Hrvatskoj, koja je do nedavno bila isključivo tranzitna zemlja (preko Hrvatske su se žrtve iz istočne i jugoistočne Europe prevozile u zemlje Zapadne Europe). Međutim, od 2011 godine vidljivo je da Hrvatska postaje i zemlja porijekla žrtava, ali i zemlja odredišta.

Evidencija kaznenih djela trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj vodi se od 2002 godine, a službeni podaci MUP-a o broju žrtava su slijedeći:

  • 2011. godina - 14 žrtava trgovanja ljudima
  • 2010. godina - 7 žrtava trgovanja ljudima
  • 2009. godina - 8 žrtava trgovanja ljudima
  • 2008. godina - 7 (+2)* žrtava trgovanja ljudima
  • 2007. godina - 15 žrtava trgovanja ljudima
  • 2006. godina - 13 žrtava trgovanja ljudima
  • 2005. godina - 6 žrtava trgovanja ljudima
  • 2004. godina - 19 žrtava trgovanja ljudima
  • 2003. godina - 8 žrtava trgovanja ljudima
  • 2002. godine - 8 žrtava trgovanja ljudima

(preuzeto s: www.mup.hr)

Trgovanje ljudima u Republici Hrvatskoj najčešće karakterizira trgovanje mlađim ženama u dobi od 11 do 30 godina u svrhu seksualne eksploatacije, iako je tijekom 2008., 2009. i 2011. zabilježen povećan broj žrtava koje su muškarci, iskorištavani za robovski rad na seoskim imanjima, obrtima i slično.

Kako bi se problem trgovine ljudima u RH prevenirao i suzbio, u suradnji Vladinog Ureda za ljudska prava i nevladinih organizacija uspostavljena je SOS telefonska linija (0800 7799) na kojoj je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacije, odnosno ukazati na slučajeve za koje se sumnja da predstavljaju trgovanje ljudima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: