Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Županija

Obilježen Dan Virovitičko-podravske županije

  gg           03.09.2003.         3891 pogleda
Obilježen Dan Virovitičko-podravske županije

VIROVITICA, 3. rujna - Svečanom sjednicom županijske Skupštine održanom u Kazalištu Virovitica danas je obilježen Dan Virovitičko-podravske županije i deseta godišnjica njenog postojanja u novom teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske. Virovitičko-podravska županija spominje se u pisanim dokumentima još u 13. stoljeću i u uglavnom neprekinutom kontinuitetu postojala je sve do dvadesetih godina prošlog stoljeća, mijenjajući samo često teritorijalni opseg, ustrojstvo i sjedište. Dan županije se od 1996. godine slavi u spomen na Obnoviteljsku skupštinu tadašnje Virovitičke županije održanu 1848. godine u Virovitici na kojoj je bio nazočan i ban Josip Jelačić i na kojoj je izvršena restauracija hrvatskog činovništva a Županijska skupština Virovitičke županije stala pod hrvatski stijeg. «S obzirom na tu dugu i slavnu povijest, Virovitičko-podravska županija mora se izboriti za bolju poziciju od one koju sada ima – a to je pretposljednje mjesto na ljestvici gospodarskog razvitka u Republici Hrvatskoj», istakao je na svečanosti virovitičko-podravski župan Ivan Begović.

GLAVE NA KUP

«Govoriti o proteklih deset godina znači govoriti o usponima i padovima, o sjajnim i onim manje sjajnim događajima sa kojima smo svi mi živjeli i kojima smo bili vinovnici. O tom razdoblju obilježenom vrtoglavim promjenama gospodarskog i ukupnog društvenog sustava ocjenu će dati povijest, ali bilo bi neistina reći da nije ostvaren nikakav napredak, unatoč postojanju niza pogrešaka koje sada priznaju i oni koji su im bili akteri», kazao je Begović, naglašavajući da se on osobno zalaže da se u svim područjima javnog i političkog djelovanja stave «glave na kup» i da svi zajedno, bez obzira na političke boje, pridonesu uspjehu sredine u kojoj živimo. Istaknuo je kako bi Virovitičko-podravska županija uz pomoć države u budućnosti trebala dobiti novi zamah i približiti se razvijenim hrvatskih županijama. «Zbog toga se uključujemo u brojne programe, kojima se financira razvoj gospodarstva, ali i podizanje komunalnog standarda te razvoj i modernizacija zdravstvenih, školskih i ustanova kulture», rekao je Begović pa ih i nabrojao: kroz Poduzetnik I i Poduzetnik II plasirano je oko 160 milijuna kuna čime je otvoreno oko 750 novih radnih mjesta, za kredite u poljoprivredi osigurano je 22,5 milijuna kuna, izrađeni su projekti gospodarenja državnim zemljištem, kroz Fond za regionalni razvoj u Županiju je stiglo 8,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, Županijska uprava za ceste ulaže oko 9,8 milijuna kuna u modernizaciju, popravke i signalizaciju županijskih cesta, načinjena je reforma zdravstva, počela je obnova bolnice, oko 17 milijuna kuna ulaže se u školske objekte, osnovana je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, pokrenuta je revitalizacija Jankovca i arboretuma Lisičine…

MINISTRU PECEKU NAJVIŠE ŽUPANIJSKO PRIZNANJE

Na svečanoj sjednici dodijeljena su županijske nagrade. Najveće ovogodišnje priznanje – Zlatnu plaketu Virovitičko-podravske županije - dobio je ministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo Željko Pecek, a nagradu za životno djelo – Zlatni grb Virovitičko-podravske županije dobila umirovljena liječnica iz Virovitice dr. Terezija Salaj-Rakić. Godišnje nagrade dobili su najveći županijski proizvođač mlijeka Mladen Pinc iz Terezinog Polja, orahovački poduzetnik Branko Jurlina i sada već bivši lukački župnik, velečasni Ivan Sakač, kao i TVIN Virovitica, Opća bolnica, Gimnazija Petra Preradovića iz Virovitice, Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Turnašice i Nogometni klub Virovitica. Dodijeljene su i zahvalnice koje dodjeljuje Poglavarstvo Virovitičko-podravske županije za zapažene aktivnosti u promicanju ugleda Županije i postignute rezultate u pojedinim područjima društvenog i javnog života. Dobili su ih za dugotrajnu humanitarnu djelatnost dr. Marija Turk-Kuči iz Slatine i Viktor Vulić iz Orahovice; za dugogodišnju aktivnosti i istaknute rezultate su sportu Ladislava Jergović iz Pitomače; za istaknute rezultate u području odgoja i obrazovanja profesor Stjepan Kuruc iz Orahovice; za doprinos razvoju vodoopskrbe u Virovitičko-podravskoj županiji Jakša Marasović, direktor «Hrvatskih voda» iz Zagreba; velečasni Mario Sanić iz Suhopolja za izniman doprinos i ostvarene rezultate u području vjerskog života te kulture i zaštite spomenika u Općini Suhopolje; sladojevačko Kulturno-umjetničko društvo «Slavonac» za doprinos amaterskom kulturno-umjetničkom stvaralaštvu i njegovanju izvornog folklora; slatinsko poduzeća FMT Fišer i virovitička «ZEA» za gospodarstvo; «Javorica» iz Slatine za malo poduzetništvo; i «BILEN» i P.G. Meljančanka, preradarska farma iz Donjih Meljana za razvoj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Hrvački klub «Slatina» zahvalnicu je dobio za doprinos i ostvarene rezultate u sportu, a Prirodoslovno društvo «Drava» iz Virovitice za doprinos zaštiti okoliša. Dan županije, u ime svih hrvatskih županija, čestitala je županica Krapisnsko-zagorske županije Vlasta Kubicki, a u ime prijateljske mađarske županije Somogy dožupan Arpad Šardi. Čestitke je uputio i ministar za obrt, malo i srednje poduzetništvo Željko Pecek, a predsjednik Županijske skupštine Josip Novogradec među brojnim pismenim pristiglim čestitkama izdvojio je čestitku požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića.

Svečanim programom u kojemu su sudjelovali glumci Kazališta Virovitica Snježana Slavić i Igor Golub, student glazbe iz Virovitice Zvonimir Gadanec, HPD «Rodoljub» i cimbalista Damir Hajduk, završena je ova, dobro i na visokoj razini organizirana, svečanost Dana Virovitičko-podravske županije u Kazalištu Virovitica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija