Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Suhopolje

Obilježen Dan sjećanja na sve prešućene hrvatske žrtve

        29.08.2011.         1542 pogleda
Obilježen Dan sjećanja na sve prešućene hrvatske žrtve

U Mrtvom jarku nedaleko sela Bukova, održan je skup u povodu Dana sjećanja na sve prešućene hrvatske žrtve.

Skup je održan uz nazočnost virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića, načelnice Općine Suhopolje Zlate Šljivac, gradonačelnika grada Virovitice Ivice Kirina, načelnika općine Gradina Dražena Peića, načelnika općine Voćin Predraga Filića, predstavnika Policijske uprave Virovitičko-podravske županije, organizatore, članove Udruge hrvatski domobran Virovitica, predstavnika udruga proisteklih iz II. svjetskog rata i Domovinskog rata.

 Na području Virovitičko-podravske županije, do sada je otkriveno 70 masovnih grobnica i pojedinačnih grobova gdje je zakopano 4.165 žrtava.

Načelnica Općine Suhopolje, Zlata Šljivac, u svojoj je pozdravnoj riječi pozvala mjerodavne da ispitaju ove zločine jer još uvijek postoje živi svjedoci ovih strašnih događaja kao i živi egzekutori koji bi za te događaje trebali odgovarati.

Virovitičko-podravski župan, Tomislav Tolušić, izrazio je žaljenje što se svaki pokušaj da se ovi i ovakvi zločini pokušaju istražiti i procesuirati nailaze nažalost na podsmjeh i navođenje tisuće razloga zbog kojih to ne treba učiniti. „ Vjerujem u ovu državu i nadam se da će se ovi strašni zločini znati procesuirati, a krvnici koji su ih počinili ili naredili osuditi" - nedvosmislen je u svom govoru bio župan Tomislav Tolušić.

Na te dane, uspomene je evocirao i 87-godišnji Ante Slavić koji je prošao „Križni put" opisavši te strašne dane i nemilosrdnost onih koji su nekoliko desetaka tisuća ljudi vodili od Slovenije preko Hrvatske do Vojvodine te ih uz put mučili i ubijali. Upozorio je da su mnogi od njih još živi pa bi im Hrvatska za te zločine trebala suditi i zločince osuditi.

 Nakon blagoslova, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Suhopolje