Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Antifašizam

Obilježen Dan oslobođenja Virovitice od fašizma: Nacionalisti pokušavaju zavaditi ljude i širiti mržnju. Mržnja je zlo koja ih izjeda

  Goran Gazdek           16.10.2021.         1277 pogleda
Obilježen Dan oslobođenja Virovitice od fašizma: Nacionalisti pokušavaju zavaditi ljude i širiti mržnju. Mržnja je zlo koja ih izjeda

Na Partizanskom groblju kraj spomenika Narodno oslobodilačke borbe - brončane statue partizana uzdignute lijeve ruke i s puškom u drugoj ruci, rad akademskog kipara Velibora Mačukatina, obilježena je 77 obljetnica oslobođenja Virovitice. Počast palim borcima koji su dali svoje živote za slobodnu Viroviticu polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i prigodnim govorima odali su članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašizma i njihov gosti iz Slatine, Orahovice i Vukovara. Svi zajedno prisjetili se 5. listopada 1944. godine kada su partizanske snage konačno svladale neprijateljski otpor.

„Danas je strašna situacija u Hrvatskoj, a naročito za mlade. Stalno se veličaju nacionalizmi, svaki dan je fašizam sve izraženiji. Šire se mržnje, a vrijednosti čovjeka sve su manje. Mladi u školama i kod kuće ne poznaju vrijednosti koje je donijela borba antifašista u Drugom svjetskom ratu. Okupljamo se ovdje da se ne zaboravi i da se zauzmemo da povijesne vrijednosti Narodno oslobodilačke borbe i Domovinskog rata prezentiraju povjesničari i da se to pravedno prenese mladima u školama“, rekla je predsjednica Udruge Vesna Hercigonja.

Dan oslobođenja Virovitice i osamdesetu godišnjicu ustanka čestitao je potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske i predsjednik vukovarskih antifašista Lazo Đokić. Učinio je to i u ime predsjednika SABA-e Franje Habulina. Podsjetio je na potrebu njegovanja kulta sjećanja na borce protiv fašizma, borbe protiv revizije NOB-e i  jačanja borbe protiv fašizacije društva.

„Ono za što su se borili partizani i danas je civilizacijska tekovina suvremenog društva. Komunisti su izdali proglas narodima Jugoslavije i pozvali ih na ustanak, a narod se odazvao. Iako se neki stide naših predaka, valja naglasiti da su podigli ustanak protiv sile kojoj se nisu usudile usprotiviti ni daleko veće vojne formacije. Krenula je petogodišnja borba iz koje je izrasla partizanska vojska koja je uspjela osloboditi zemlju, donijeti joj prosperitet koji je trajao četrdeset godina. Nekome je to smetalo pa su svesrdno sudjelovali u razbijanju države i lopovluku koja he nakon toga uslijedila. Danas imamo situaciju u kojoj je sramota kazati da su partizani bili oslobodioci, ali ih nije sramota vikati da su fašisti bili oslobodioci što je notorna laž protiv čega se mi danas moramo boriti“, rekao je Đokić.

Dodao je kako je fašizam najveća pandemija modernog svijeta koja je odnijela preko 50 milijuna života. „Mi danas kuburimo s pandemijom koja se zove korona, a ta pandemija protiv koje su se digli naš preci je odnijela daleko više života“, naglasio je i zaključio: „Naša zadaća je da njegujemo kulturu sjećanja jer nas to obavezuju žrtve i mladim naraštajima moramo prenositi da je ideologija antifašizma civilizacijska tekovina koja će svima, bez obzira na različitosti, omogućiti da uspješno žive i da surađuju jedni s drugima. Sve drugo je propaganda nacionalista koji pokušavaju zavaditi ljude i širiti mržnju. Mržnja je zlo koja izjeda i one koji to rade“.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Antifašizam