Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  112

Obilježen dan broja 112 - Virovitica uskoro dobiva regionalno skladište za opremu za spašavanje

        11.02.2009.         2658 pogleda
Obilježen dan broja 112 - Virovitica uskoro dobiva regionalno skladište za opremu za spašavanje

VIROVITICA - Danas je u prostorijama Područnog ured za zaštitu i spašavanje u Virovitici obilježen 11. veljače, Dan jedinstvenog europskog broja 112. Uz pročelnika PUZS-a Virovitica Josipa Joba i načelnika Županijskog centra 112 Zdenka Čape sastanku su nazočili i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš, te predstavnici Javne vatrogasne postrojbe Virovitica, Gradskog društva Crvenog križa, Hitne medicinske pomoći kao i predstavnici medija.

Riječ je o obilježavanju tog datuma u svim županijskim centrima Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Broj 112 po uzoru na Američki 911 uveden je u Europskoj zajednici 1991 godine, a Republika Hrvatska ga je prihvatila 2004. godine, a od 1997. godine Europski parlament je donio odluku o proslavi broja 112. U Republici Hrvatskoj obilježava se ovaj datum već drugu godinu za redom.

Na današnjoj proslavi gostima se je prvi obratio  pročelnik Josip Job koji je između ostalog naglasio da se korisnici ovog broja uglavnom nalaze u opasnoj situaciji i upravo zato je potreban odličan odnos sa svim strukturama u društvu kako bi se što prije reagiralo i otklonila potencijalna opasnost ili pomoglo u nastaloj situaciji.

Upravo zato važan je i odličan odnos sa medijima, sa kojima moram naglasiti imamo odličnu suradnju u cijeloj županiji. Na kraju je dodao da je najvažniji cilj obilježavanja ovog dana upravo upoznavanje medija sa radom naših službi, kao i sa našim službenicima kako u slučaju da dođe do određene katastrofe svi znali kako i na koji način postupati, što je i ujedno i naputak DUZS -a. Nakon uvodnog govora načelnik Županijskog centra Zdenko Čapo nazočnima je  prezentirao kratku analizu rada županijskog centra 112 u 2008 godini. Iz prezentacije se je moglo zaključiti da se broj 112 sve više koristi, a u opadanju je i broj zlonamjernih poziva.

Prisutnima se je obratio i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin koji je između ostalog istakao da kroz našu županiju prođe oko 26000 vozila dnevno, a dio tih vozila prevozi i opasni teret, te da se ponajviše zbog toga u Virovitici planira napraviti regionalno skladište DUZS-a u kojem će biti smještena oprema za spašavanje kod elementarnih nepogoda, ali i regionalni vatrogasni centar za obuku vatrogasaca kako bi se u slučaju velikih nesreća i ekoloških katastrofa moglo na vrijeme intervenirati.

Sreća da do sada nije bilo ekoloških nesreća većih razmjera, ali treba spriječiti a ne liječiti naglasio je Kirin.

Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić upoznao je prisutne da se radi operativni plan na području naše županije tako da se u trenutku kada se nesreća dogodi zna tko što radi. Što radi župan, što gradonačelnici, što ostala tijela, te samim tim i utvrdi odgovornost kod preuzimanja obveza. Naglasio je i da je izrada planova formalno najdosadniji posao, ali svakako  najvažniji.

Prošle godine krenuli smo u izradu plana zaštite od požara, moramo još napraviti planove obrane, zaštite i spašavanja. To su birokratski poslovi, ali bez njih se ne može krenuti dalje. Imamo planove stare 30 godina i više koji nemaju veze sa stvarnošću i upravo zato smo krenuli u izradu novih. To su relativno skupi planovi i medijski nisu zanimljivi, pa su svi do sada bježali od njihove izrade i nadali se da se ništa takvog neće dogoditi, ali  što bi bilo da se je to dogodilo ?

Upravo zato želim da u slučaju eventualne nesreće većih razmjera imamo protokol od kojeg sve kreće, te sam danas iznimno sretan što je gradonačelnik Kirin to svojevremeno pokrenuo, a svi mi preuzeli odgovornost da to dovršimo rekao je na kraju župan Tolušić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije 112