Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Zdravlje

Obilježavanje Svjetskoga dana nepušenja

        29.05.2014.         1258 pogleda
Obilježavanje Svjetskoga dana nepušenja

U subotu, 31. svibnja u svijetu se obilježava Svjetski dan nepušenja. Cilj i smisao ove javnozdravstvene akcije jest promovirati zdravlje: ohrabriti nepušače da ustraju u nepušenju, ali i potaknuti pušače da prestanu pušiti.

U Virovitičko-podravskoj županiji već niz godina obilježava se ovaj značajan datum, a u tome svakako prednjači Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije koji u suradnji s mnogim stručnjacima i institucijama organizira brojne izvorne aktivnosti kojima se želi skrenuti pažnja javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda. Podršku ovim aktivnostima pruža uvijek i Virovitičko-podravska županija.

Slijedom toga, i ove će godine Svjetski dan nepušenja u našoj županiji biti obilježen javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „Udahni život zdravim plućima“ koji su osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u suradnji s Klubom za ekspedicionizam i sport (KEKS) iz Virovitice. Podsjetimo, već nekoliko godina Zavod za javno zdravstvo i KEKS suorganiziraju ture u vožnji biciklom ili tračanje po našoj i susjednim županijama kako bi promovirali zdravlje. Ove će se godine, u subotu 31. svibnja, biciklisti entuzijasti KEKS-a biciklima voziti po Virovitičko-podravskoj županiji i dijeliti promotivne i informativne materijale građanima. Pozivaju se građani da im pridruže u vožnji biciklima. Istoga će dana, dakle u subotu 31. svibnja, između 10 i 12 sati u središtu Virovitice i Slatine biti postavljeni štandovi na kojima će se građani moći informirati o zdravlju, ali će istovremeno moći i sami aktivno sudjelovati u vožnji sobnog bicikla koji će biti postavljen uz ove štandove. Nakon završetka akcije sobne će bicikle Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije donirati školama koje obrazuju djecu s teškoćama u razvoju u posebnim programima nastave kako bi na praktičan način i ovu specifičnu i ranjivu populaciju učenika motivirali na usvajanje i razvijanje zdravih životnih navika.

Osim navedenoga, i ove je godine u srednjim školama u Virovitičko-podravskoj županiji nastavljeno s projektom „Ja sam iz razreda nepušača“. Cilj i smisao ovoga projekta jest identificirati razredne odjele srednjih škola u kojima niti jedan učenik ne puši cigarete, a time potaknuti i ohrabriti mlade da ustraju u nepušenju kao prilogu zdravome življenju. Za učenike iz razrednih odjela nepušača Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije pripremio je i prigodne motivacijske poklone.

Idejni tvorci ovih akcija su prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i predsjednik Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije i profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje