Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virovitička povjestica

O židovstvu u Virovitici

  Vlatko Smiljanić           25.05.2012.         5681 pogleda
O židovstvu u Virovitici

U današnjem postmodernom i digitalnome dobu krajnje je nedopustivo osobu vrijeđati prema rasnoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Danas takav čin smatramo barbarskim i nimalo prikladan čovjeku dvadeset i prvoga stoljeća. Dva svjetska rata su iza nas i jedan Domovinski. Slijedom povijesnih okolnosti kršćanstvo je religija koja je uspjela čvrsto opstati unatoč raskolima i o tomu gotovo sve znamo. A što s onim vjerama koje su manje zastupljene? Što sa židovstvom, religijom iz koje je rođeno kršćanstvo? U ovoj povjestici čitajte o povijesti židovstva u Virovitici.

 (Historia devetnaesta)

 U mjesecu lipnju prošle godine Virovitičanima i Virovitičankama Židovska općina Virovitica, organizacija virovitičkih židova, predstavila je monografiju Židovi Virovitice i okolice (1790. - 2011.). Autor knjige je Željko Weiss; jedan od članova obitelji Weiss koji su jedini uspjeli očuvati židovsku tradiciju na našim prostorima. Osim njegovih tekstova u knjizi su i tekstovi njegovoga brata Ljubomira Rubena Weissa, priznatoga virovitičkog kolumnista, i njihova pokojna oca Marka Weissa, koji je uspio preživjeti strahote njemačkih nacističkih logora.

To je prva knjiga takve vrste, koja je uspjela objelodaniti zaboravljenu virovitičku povijest židovstva, koju su određene osobe silom željeli izbrisati. Knjiga je prvenstveno napisana s ciljem kako bi među zavičajnom zbirkom ostao pisani trag o ovoj stoljetnoj vjerskoj skupini. Monografija je podijeljena na nekoliko poglavlja. Na početku autor poprilično sadržajno i britko objašnjava teoriju židovstva, relikvije i židovske blagdane. Nakon toga poglavlja slijedi ono najzanimljivije, njihova povijest na virovitičkim prostorima.

U Virovitici se židovi prvi puta spominju krajem osamnaestoga stoljeća (1790.) iako postoje naznake kako su ovdje mogli obitavati i prije toga pisana spomena. Doba toga vremena, pa čak i stoljeće, nazvano je Voltaireovim stoljećem, doba prosvijećenoga apsolutizma. Apsolutizam ne bježi daleko od feudalizma; gospodar, kako god bio nazvan - kraljem ili carem, i dalje je vladar zemlje i ljudi. Samo što tada nema svojeglava vladanja. Određeni patronat i nositelj vlasti su i obrazovani ljudi, sveučeni prosvjećeni znanstvenici i učitelji. Voltaireovo stoljeće je i doba sveeuropski poznate Marije Terezije. Ta plodonosna majka trinaestero djece i carica Drugoga Reicha u Viroviticu je dovela plemićku obitelj mađarskoga porijekla, grofove Pejačević. Tako se židovi prilagođavaju načinu života prema drugorajhovskim načelima i žive u kućama Pejačevića, gospodara zemlje i Virovitičana. Unatoč tomu, svoju jezgru stvaraju u mjestu Antunovac i tamo se nalazi njihovo prvo groblje. Godine 1830. Virovitica broji 45 židova, a već šestdeset godina kasnije 265. Godine 1830. virovitički su židovi osnovali drugo groblje (pokraj vojarne). Kako bi pomogli siromašnijem stanovništvu, 1931., osnovan je HERV KADIŠ, dobrotvorna i pogrebna židovska organizacija u Virovitici.

  Židovi su tijekom toga stoljeća činili oko 3 do 4 posto ukupnoga virovitičkog stanovništva. Ustrajnim radom i zalaganjem 1863. podigli su velebni templum, sinagogu. Prije Drugoga svjetskog rata Virovitica je brojila oko četiri stotine židova. Nakon toga nastupaju mučenički progoni, kontrole i privođenja. Gaulajter Schumacher, vlastelin mjesta Brezik (pokraj šećerane) imao je značajan utjecaj za privođenje virovitičkih židova u logore. U knjizi gospodina Weissa priložen je cjelokupan popis židova iz matičnoga ureda koji svoju starost veže čak dva stoljeća.

Posebno značajni virovitički židovi su dr. Miroslav Feldman, poznati hrvatski dramatičar i dr. Zlatko Bienfeld, sveučilišni profesor farmacije.

Godine 1996. inicijativom obitelji Weiss iznad današnje trgovine Borovo, na mjestu gdje je gotovo osamdeset godina stajala sinagoga, podignuta je dvojezička spomen-ploča (hebrejski i hrvatski jezik).

Iako ih je samo dvanastak, virovitički židovi i dalje ustrajno i marljivo rade. Trenutno prikupljaju sredsta za obnovu židovskoga groblja kraj vojarne koje će postati muzej na otvorenome. U prostorijama mrtvačnice će biti izložen i stalni postav o povijesti židovstva u na ovim prostima. Osim toga, krajem lipnja mjeseca ove godine, Grad Viroviticu posjetit će i izaslanica iz države Izrael kako bi razgovarali o poticanju gospodarstva unatoč svezemaljskoj recesiji.

I konačno, kako je i sam autor naglasio i poručio u svomu pogovoru temeljnu poruku svoje monografije:

Mlađoj populaciji prikazuje se nešto što niti jedan razuman i miroljubiv čovjek ne želi da se ikome dogodi.

 

OD SADA I VI MOŽETE BIRATI TEMU VIROVITIČKE POVJESTICE!

 Ako želite saznati nešto više o virovitičkoj povijesti, nekom detalju, događaju ili osobama iz bilo kojega doba, svoju želju možete ostaviti u komentaru ili napisati mail na sljedeću adresu: vlatko.smiljanic@gmail.com.

Biografija o Mari Matočec, autora Vlatka Smiljanića, dostupna je za čitanje i preuzimanje na ovoj poveznici: http://issuu.com/smiljanicvlatko/docs/mara-matocec-biografija

 U sljedećoj historiji čitajte o posjetima Josipa Broza Tita Virovitici.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fortitude
31.5.2012. 19:07
potražite kod g. Šojata u arhivu.
Lj. R. Weiss
30.5.2012. 23:29
Vlatko, čestitam na tekstu! Ja sam u potrazi za pdatkom tko je projektirao virovitičku sinagogu, koji arhitekt? Ako netko to sigurno zna, neka mi javi! Također, zanimaju me stare fotografije bilo virovitičkih Židova bilo njihovih radnji kao i nepoznate snimke sinagoge, može i razglednica, ako je netko ima!?? (ljubo.ruben.weiss@gmail.com)


Još iz kategorije Virovitička povjestica