Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Promet

O potencijalnom riziku od seksualnih napada u taksi prijevozu u Hrvatskoj

  hgk           25.08.2023.         1586 pogleda
O potencijalnom riziku od seksualnih napada u taksi prijevozu u Hrvatskoj

Na nedavno izdanu preporuku Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije o potencijalnom riziku od seksualnih napada u taksi prijevozu u Hrvatskoj, reagiralo je i Udruženje cestovnog prometa HGK. Smatraju da se radi o nepotpunoj slici taksi djelatnosti u Hrvatskoj, koja posluje u skladu sa svim zakonima i pravilima struke.

"Cijenimo napore britanskog Ministarstva da zaštiti svoje državljane, no želimo istaknuti kako je usluga taksija u hrvatskoj iznimno sigurna. No, to ne znači da ne postoji prostor za poboljšanje regulative, podizanje kvalitete usluge te zaštite klijenata od pretjeranih naplaćenih iznosa, što je postala učestala pojava tijekom ljetnih mjeseci. Cilj nam je i podizanje sigurnosnih standarda u našem sektoru kako bi se osigurala najviša razina sigurnosti za sve naše putnike", poručio je Petar Dragić iz Udruženja.

Udruženje cestovnog prometa HGK ispred taksi djelatnosti predložilo je sljedeće mjere kako bi se podigle kvaliteta i sigurnost u taksi prijevozu:

 

  1.  Revizija Zakona o prijevozu u cestovnom prometu: Cilj je uvođenje strožih sigurnosnih provjera za taksi vozače i podizanje standarda za dobivanje dobrog ugleda, koji je neophodan za obavljanje ove djelatnosti. Istovremeno iz Udruženja pozivaju na dosljedno provođenje postojećeg Zakona.
  2. Javni registar autotaksi prijevoznika: Udruženje predlaže uspostavu javnog registra autotaksi prijevoznika s detaljima o njihovim vozilima i službenim cijenama kako bi se osigurala transparentnost poslovanja.
  3. TX Registarske Tablice: Prijedlog je i uvođenje posebnih TX registarskih tablica koje bi bile obavezne za vozila koja obavljaju taksi usluge, kao dio Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao i dodatno označavanja svih TX vozila.
  4.  Edukacija gostiju: Iz Udruženja ističu da će nastaviti poticati kontinuiranu edukaciju gostiju tijekom cijele godine o sigurnim praksama u taksi prijevozu kako bi se povećala svijest o njihovim pravima i obvezama u suradnji s Turističkom zajednicom RH.
  5. Taksi kodeks: Prijedlog je i izraditi prvi taksi kodeks u Hrvatskoj, koji će postaviti etičke i profesionalne standarde za taksiste te pridonijeti poboljšanju ugleda struke.

"Uz navedene mjere, također ćemo raditi na promicanju pozitivne percepcije taksi zanimanja u Hrvatskoj. Želimo postati istinski ambasadori naše zemlje i pružiti izvrsnu uslugu s visokim standardima sigurnosti", istaknuo je Dragić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Promet