Banner
Obilna kiša poplavila županjske ulice i prodrla u pojedine obiteljske kuće
Nevrijeme poharalo poljoprivredne kuture na istoku Vukovarsko-srijemske županije
Pripadnica Oružanih snaga RH smrtno stradala izvan službe
Horvat: Fond bi trebao biti generator paljenja motora bagera
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  O dizajnu

O dizajnu, Krunoslav Kovač

  Krunoslav Kovač           13.01.2021.         1112 pogleda
O dizajnu, Krunoslav Kovač

Vrijeme #OSTANIMOODGOVORNI idealno je za promišljanja o novim aktivnostima i spoznajama različitih djelatnosti društva. Dizajner Krunoslav Kovač pokušat će posjetiteljima virovitica.net približiti svijet dizajna kroz seriju napisa u nastavcima. Svaki će napis obrađivati nekoliko proizvoda uporabnog industrijskog dizajna. Sponzor ovog serijala o dizajnu je ie-centar.

Dobar dizajn kombinira funkcionalnost, jasnu estetiku, digitalnu sadašnjost i tržište.

Svrha serijala o dizajnu je pobuditi interes za dizajnom, objasniti što je dobar dizajn, koje su dobrobiti za društvo koje razvija kulturu dizajna te edukativno djelovati na mlađu populaciju. Kreativni dizajneri u doba pandemije žurno su reagirali i osmislili niz projekata. Povijest nas uči da se najbolje ideje i projekti javljaju u trenucima velikih ekonomskih i socijalnih kriza. U serijalu o dizajnu bit će obrađeni dizajnerski predmeti koji će obilježiti novonastalo vrijeme, vrijeme poslije Covida. Bit će predstavljeni inovativni predmeti industrijskog dizajna poput pametnih kućanskih uređaja, inteligentnih sustava namještaja te proizvoda koji udovoljavaju zahtjevima sutrašnjice.

U prvom nastavku predstavljeno je pet predmeta uporabnog industrijskog dizajna, od jednostavnog do vrlo složenog interdisciplinarnog proizvoda koji su već na tržištu ili će tijekom ove 2021. godine biti u serijskoj proizvodnji.

 

E-bicikl bez žbica. Razvojni tim tvrtke Beno Technologies osmislio je futuristički e-bicikl bez žbica. Projekt razvoja ovog bicikla budućnosti financiran je crowdfundingom putem Indiegogo gdje je prikupljeno deset puta više sredstava od početnog ciljanog iznosa. Dizajneri su osmislili potpuno novi izgled okvira bicikla, dizajnirani su posebni kotači bez žbica i osovine, što je bio veliki izazov za inženjere. Konačni rezultat promišljanja dizajnera i inovativnih inženjera je Reevo Bike koji se serijski proizvodi i može se nabaviti za cca 2.500 €. Vlasnici tvrde da Reevo Bike e-bicikli izazivaju nevjericu u prometu jer prolaznici misle da se radi o mađionarskom triku.

Osim inovativnog dizajna, e-bicikl opremljen je mnogobrojnim tehnološkim novitetima. Reevo Bike ima biometrijsku bravu koja ga otiskom prsta osigurava od krađe pomoću sustava trostruke barijere. Ugrađena integrirana svijetla u prednjem i zadnjem kotaču od 800 lumena automatski se uključuju kad senzor detektira tamu. Okvir bicikla izrađen je od lakog metala, a završni sloj je mat crne boje što ovom e-biciklu daje posebnu eleganciju.

E-bicikl pogoni elektro motor koji omogućuje maksimalnu brzinu od 40 km/h. Lako zamjenjiva baterija može se napuniti za samo tri sata. Bicikl ima ugrađen GPS sustav s detekcijom pokreta tako da se u svakom trenutku može pratiti trenutna lokacija.

 

Električna „kružna“ gitara svira samostalno, a može postići do 250 otkucaja u minuti. Engleski dizajner Anthony Dickens je uz tim inženjera sveučilišta Somerset House iz Londona osmislio inovativan koncept glazbenog instrumenta nazvan „kružna gitara“. Radikalni dizajn u osnovi je električna gitara koja svira samostalno, a koristi ugrađeni mehanički disk koji se rotira ispod žica te ih trza u programiranim sekvencama. Ugradbeni disk sa 128 rupa u koje su montirane trzalice koje udaraju u žice umjesto gitarista. Signal se snima putem heksafonijskog preuzimanja, a svaki signal ima svoj izlaz koji se može pojačati, snimiti i obraditi pojedinačno. Kada svirate ovu gitaru i najmanji pokret prsta može stvoriti velike promjene tona. Jedinstveni dizajn integrira elemente upravljane visokoefikasnim motorom s ljudskim dodirom pri tome otkrivajući nova neistražena područja.Gitara je izrađena od ružina drveta i laserski izrezanog mat akrilata koji pokriva elektroniku. Projekt je već privukao pozornost mnogih glazbenika, stoga Dickens planira serijsku proizvodnju polovicom 2021. godine.

 

Futuristička sportska cipela – patika. Adidasov razvojni centar osmislio je patiku koja čini spoj robotike i biometrije koji je prema njima budućnost obuće za trčanje.  Zadatak dizajnera i inženjera bio je osmisliti potpuno personaliziranu sportsku cipelu s kojom bi sportaši postizali iznimne rezultate. Višegodišnjim radom ostvareno je čudo znanosti i tehnike. Analizirajući prikupljene podatke o sportašima, sportovima i biometriji stvoren je njihov do sada najunikatniji proizvod. Patike su izrađene od specijalnih niti na posebnim, za tu priliku konstruiranim strojevima. Tisuću jednoslojnih niti u gornjem dijelu u potpunosti prate konturu stopala. Adidasov se projekt zove Futurecraft.Strung i bit će dostupan na tržištu krajem 2021. godine.

 

Kino stolica. Dizajner Benjamin Hubert iz poznate londonske agencije LAYER osmislio je stolicu za kino i kazalište. Vrhunsko sjedalo koje pruža udobnost sigurno je mjesto na kojem gledatelji mogu provesti ugodne trenutke. Njime se želi vratiti posjetitelje u kino i kazalište uz sve epidemiološke mjere. Stolica ima uklonjivu zaštitnu pregradu koja nas odvaja od susjednih gledatelja. Kada stroge mjere završe, pregrada se može lako ukloniti. Osim vrhunske ergonomske udobnosti sjedenja, stolac je opremljen i „čudima“ moderne tehnologije: UV svjetlost sterilizira stolac i sve predmete uz sjedalo, LED zaslon u naslonu za glavu prikazuje broj sjedala i ime korisnika. Osobni zvučnici integrirani u naslon za glavu stvaraju gledateljima impresivni audio doživljaj koji ne mogu imati kod kuće. Zbog fleksibilnosti i ekonomičnosti, svi se električni vodovi umjesto u podu nalaze u sjedalu.

 

Home Office - kućni ured. Novonastala situacija prouzrokovana pandemijom prouzrokovala je nove načine rada - rad od kuće, odnosno rad na daljinu. Za pretpostaviti je da će nakon završetka epidemije veliki broj djelatnika nastaviti raditi od doma. Dizajn programa Home Office osmišljen je kako bi u oblikovnom smislu asocirao na profesionalni radni prostor, ali je vizualno prilagođen kućnom ugođaju – blagovaonici, dnevnoj ili radnoj sobi. Dizajn je jednostavnih ravnih linija i detalja. Program Home Office na tragu je rješenja novonastale situacije. Osmišljen je sa svim predispozicijama normalnog uredskog radnog mjesta, različitih djelatnosti prilagođenih radu od kuće i prostornim uvjetima u kući/stanu. Na radnim stolovima moguće je raditi s računalnom opremom (pisač, monitor, tablet, mobitel…). Osigurani su funkcionalni detalji provođenja instalacije jake i slabe struje kroz stol i u stolu. Program je bio izložen na Zagreb Design Weeku, u finalnoj ocjenjivačkoj skupini. Koncept i dizajn izradio je Krunoslav Kovač, a program se proizvodi u Tvinu.

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Franjo Jelic
21.1.2021. 0:40
super g,KOVAČ


Još iz kategorije O dizajnu