Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Nužne pravodobne informacije o istragama

        09.09.2011.         1436 pogleda
Nužne pravodobne informacije o istragama

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i njegov Zbor sudskih izvjestitelja upozorili su danas da su se punim stupanjem na snagu novog Zakona o kaznenom postupku 1. rujna pojavili brojni problemi za novinare koji prate rad policije, Državnog odvjetništva i sudova, čime je javnost zakinuta za pravodobne informacije.
HND u priopćenju navodi da prema novom ZKP-u, državni odvjetnici (županijski i općinski) potpuno koordiniraju rad policije te vode istrage, a samim time postali su mjerodavni i za izvještavanje javnosti o većini "crnih" događaja te istražnih postupaka.

Napominje da policija, kako je rečeno novinarima na radnom sastanku u MUP-u, može samostalno dati informacije za kaznena djela za koja je predviđena najviša kazna do pet godina zatvora. Za sve ostalo nužne su konzultacije s Državnim odvjetništvom što, upozoravaju u HND-u, usporava izvještavanje javnosti i potpuno onemogućava dobivanje bilo kakvih detaljnijih službenih informacija.

Naglašavaju da se zbog toga prikupljanje kvalitetnih podataka o nekom događaju svodi na razgovore sa susjedima, očevicima ili pak neslužbene izvore, te veću ili manju uspješnost u kontaktiranju Državnog odvjetništva. Ne ulazeći u probleme što ih je novi ZKP donio u radu Državnom odvjetništvu i policiji, HND traži da se što prije uspostavi normalan tijek informacija o "crnim" događajima koji zanimaju javnost. 

Policija ima uhodanu mrežu glasnogovornika i tradiciju odnosa s medijima dok državna odvjetništva tek rade na tome. Ne možemo prihvatiti da se u prijelaznom razdoblju uskraćuju informacije na koje svi građani imaju pravo, ističu u HND-u.
Kolege novinare pozivaju da prijave sve probleme u dobivanju informacija od policije ili tužiteljstva, kako bi o tome izvijestili i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića te ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i ravnatelja policije Olivera Grbića.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

miško
11.9.2011. 11:50
super, zaista treba pratiti rad državnih odvjetnika, jer očito da neki spisi nikada ne ugledaju svjetlo dana....već završe ne u smeću jer bi spremačica mogla pročitati već dobro usitnjeni, pa ti vidi kome češ pisati i slati sumnje na nelegalno ponašanje.


Još iz kategorije Aktualnosti