Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Deset mojih najdražih knjiga

Novotny: Uz knjige i gotičke romane, najviše volim vina i podrume

  Vladimir Novotni           12.04.2020.         3638 pogleda
Novotny: Uz knjige i gotičke romane, najviše volim vina i podrume

Cijela ova situacija s koronom me podsjeća na priču „Masku crvene smrti“ od velikog Edgara Allana Poa. U toj priči kuga hara čitavim svijetom. Knez Prospero sa svojim dekadentnim društvom zatvara se u dvorac u kojem nastavlja orgije. No dvorski ples prekinut će zavodljiva dama koja mami kneza sve dalje kroz raskošne dvorane dvorca. Na kraju, u strasnom zagrljaju Prospero otkriva da je tajanstvena gošća zapravo kuga, koja tako uništava i njegov život i brižljivo čuvani dvorac. Veliki Egar Allan Poe je u stvari najveći pisac koji je začetnik mnogih žanrova poput krimića, horora, priča jeze… Zbog toga je moj popis omiljenih knjiga koje preporučam upravo na tom tragu. Međutim, na prvo mjesto stavit ću jedan naš roman.

1. Renato Baretić: Osmi povjerenik
Odličan roman za dane karantene i izolacije. Izašao je 2003. godine i mislim da je to moderan hrvatski roman s najviše književnih nagrada. Iako je lako čitljiv i na momente izgleda kao mainstream ovaj roman je slojevit, dubok s puno poruka o životu, ekologiji, smislu… Po njemu je snimljen i odličan film, ali… Film je film, a knjiga je knjiga.

2. Carlos Ruiz Zafón: Anđelova igra
U ovom romanu po meni Zafon nadmašuje velikog Edgara Allan Poao. Meni najdraži roman. Anđelova igra događa se u Barceloni 1920. godine. Glavni junak je pisac koji danju u napuštenoj palači u Barceloni pod pseudonimom piše senzacionalističke romane, a noću barokne priče o gradskom podzemlju. Jednoga dana dobiva ponudu da napiše roman koji će dotaknuti srce i maštu i za koji će dobiti bogatstvo a možda i više. Međutim, izgleda da je njegova tamna slika svijeta povezana s kućom u kojoj stanuje i misterioznom smrću prethodnog vlasnika. Anđelova igra je roman u kojem se savršeno prepliću misteriozna i ljubavna priča, knjiga koja se doslovno ne ispušta iz ruku.

3. Joao Tordo: Tri života
Dijabolični roman upravo na tragu gotike i Edgar Allan Poa. Neobičan, poseban, s lijepim portugalskim pejzažima. Radnja romana se vrti oko António Millhouse Pascala. Kakve tajne obavijaju život vremešnog gospodina koji se sakrio od svijeta u svoju vilu na jugu Portugala s troje dokone unučadi, jednim vječno mrzovoljnim vrtlarom i mnoštvom neobičnih klijenata? Ta i još mnoga druga pitanja muče pripovjedača, mladića iz skromne obitelji, koji se igrom sudbine zbog neobične poslovne ponude zatekne na imanju gospodina Millhousea.

4. Đuro Sudeta: Mor
Đuro Sudeta bio je hrvatski pjesnik duhovne zaokupljenosti i tužnog raspoloženja. Bio je seosko dijete, a rođen u selu kraj Bjelovara gdje je proveo djetinjstvo, pa su motivi tog ambijenta ispunili njegovu intimnu liriku. Umro je vrlo mlad, u bolnici u Koprivnici, a napisao je tako puno. Vjerujem da je on hrvatski Edgar Allan Poe. Šteta je što nije poživio.Mor je fantastična pripovijetka i jedino značajno Sudetino djelo tj. uspjela se probiti i ostavila je trag u našoj književnosti. Ima elemenata stvarnosti, realističnih likova i preplitanja ljubavi i smrti čime je nestvarnost naglašenija. Pisac opisuje čarolije šume, noći, oblaka, livada, mjeseca i ostalo. Opis je vrlo bogat i detaljan, a najviše se opisuje priroda i njezina bogatstva te likovi. Također se isprepliću različiti osjećaji,osjećaji sreće, nesigurnosti, mržnje, ljubomore i osvete što možemo primijetiti tijekom cijele radnje u pripovijetci. I po ovoj noveli je snimljen hrvatski film.

5. Sharon Bolton : Krvava žetva
Jako dobar, jezoviti krimić s elementima horora, ali onog, realnog horora, ne horora ustilu masakra motornim pilama već horora u stilu Edgara Allan Poa. Ono što je najvažnije, ovo izdanje postoji u mekim koricama i može se kupiti već za dvadeseta kkuna kao i ostali njeni odlični romani prevedeni na hrvatski. Po ovom romanu je snimljen film „Žrtvovanje“, ali ni blizu knjizi.

6. JIØÍ HÁJÍČEK : Seoski barok
Morao sam staviti jednog češkog pisca. :P Šalim se. Izvrstan i poseban roman s pejzažima kao da ste u Slavoniji. Roman koji ima elemenata krimića, ali na češki način gdje se radnja ne bazira na krvi već na atmosferi. Priča se zapleće oko jedne neobične narudžbe domaćega klijenta koji ne traži genealošku studiju, nego neko staro zametnuto pismo zbog kojeg je nekoliko zemljoposjednika u doba nasilne socijalističke kolektivizacije sela bilo razvlašteno izavršilo u zatvoru. To kod genealoga od početka izaziva nelagodu jer sumnja unečasne namjere klijenta. Pripovjedač naizgled nepretenciozno prati prilično napetu detekciju provođenu putem stanovite genealoške forenzike, no niti priče sve se višezapleću i Pavel otkriva da ga manje-više rutinski zadatak baca izravno u sadašnjost, da priča iz 50-ih sliči onoj koja se mogla dogoditi i prije tjedan dana.

7. Harlan Coben
Najbolji pisac krimića današnjice. Svaki njegov roman preporučujem.

8. George R. R. Martin: Vatra i krv
Šta je bilo prije Igre prijestolja? O tome baš čitam u ovoj knjizi… Vrijeme zmajeva…

9. Ante Gardaš : Duh u močvari
Odličan krimi-horor roman za djecu smješten u bajkovitu Baranju. Za djecu i odrasle. Glavna ideja romana je i ekološka jer je njegova pouka usmjerena prema iskazivanju važnosti zaštite prirode, između ostalog i pitanja kako pomoći svim bićima koja žive u oko nas, u rezervatima, parkovima i divljini, budući da smo mi ljudi odgovorni za svijet oko sebe, pa tako i za biljke i životinje.

10. Noah Gordon : Vinogradar
I za kraj, uz knjige i gotičke romane, najviše volim vina i podrume. Josep Alvarez mladić je koji živi u Santa Euláliji, vinogradarskom seocetu na sjeveru Španjolske. Ovdje njegov otac uzgaja crno grožđe koje za sitan novac prodaje za proizvodnju octa. Josep voli život i rad na zemlji, ali drugorođeni je sin i očev vinograd naslijedit će njegov brat Donat, prvorođenac. Josep čezne za time da uzgaja grožđe i da dobije priliku da se oženi Teresom Gallego. Za to vrijeme madridski bogataši i moćnici spletkare planirajući atentat na političkog vođu Španjolske. Njihova spletka stvara oluju intriga koja u svoj vrtlog uvlači i skupinu nevinih mladih poljoprivrednih radnika u Santa Euláliji. Ti će događaji drastično promijeniti Josepov život i, ironično, malo-pomalo ga preobraziti u nadahnutog trgovca vinom s vizijom života koja se sve više širi.

Vladimir Novotny rođen je 13. prosinca 1977. godine u Virovitici. Diplomirao je novinarstvo i specijalizirao odnose s javnoću na poslijediplomskom studiju Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Objavio je dva romana  (Gimnazijske frke i Na mladu nedjelju), krimi novelu Magla i zbirku pjesama Grešni anđeli. Živi i radi u Zagrebu, vikende provodi na bregu iznad Špišić Bukovice.

 <<< Ljubo R. Weiss: Kako Novotny ljubi žene strasno, odozada…

 <<< Novotny prozvao Gradsku knjižnicu Virovitica: Možda se Tuđmanu ne bi svidjeli moji stihovi

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Deset mojih najdražih knjiga