Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zdravlje

Novo vrijeme, nove ovisnosti: edukacija roditelja učenika o novim ovisnostima mladih

  hzjz           27.01.2024.         1255 pogleda
Novo vrijeme, nove ovisnosti: edukacija roditelja učenika o novim ovisnostima mladih

Novo vrijeme i suvremeni način života donose i nove izazove, kako za mlade, tako i za odrasle. Mladi su skloni eksperimentiranju, osobito u razdoblju puberteta i adolescencije, a to eksperimentiranje može biti i vrlo rizično ponašanje. Osobito ako su u pitanju sredstva ovisnosti, pa je već u osnovnoj školi važno provoditi preventivne postupke usmjerene smanjenju potražnje ovih sredstava kod mladih.

Stoga je profesor Siniša Brlas, voditelj Odjelazaprevencijuovisnostiimentalnozdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije započeo s provedbom specifične edukacije roditelja, učitelja i nastavnika. Počekom 2024. godine prvo je takvo predavanje pod nazivom „Nove ovisnosti; rizici za mlade, izazovi za sve“ održano 22. siječnja 2024. godine roditeljima učenika šestog razreda na zajedničkom roditeljskom sastanku u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Virovitica. Nastavak je to suradnje Zavoda za javno zdravstvo s odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji u prevenciji rizičnih ponašanja mladih te afirmaciji njihova zdravlja, a u okviru školskih preventivnih programa.

Predavanje profesora Brlasa roditeljima učenika doprinos je javnozdravstvenom djelovanju usmjerenom prevenciji i suzbijanju rizičnih ponašanja, a istovremeno i afirmaciji zdravlja djece i mladih. Godinama se na ovakav ili slične načine promoviraju i mnoge važne teme za mlade; od štetnosti djelovanja droga, pušenja duhanskih proizvoda, pijenja alkohola, ispitne tjeskobe, kockanja mladih pa do važnosti organiziranja slobodnog vremena. Upravo se prevencijom ovisnosti profesor Brlas bavi već dulje od 25 godina, u kontekstu razumijevanja zaštitnih i rizičnih činitelja za rast i razvoj mladih u okviru psihologije ovisnosti. Istraživao je ovaj fenomen i objavljivao o tome stručne radove te napisao brojne knjige o ovoj temi pa je stoga prepoznat i kao stručnjak u ovome području.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje