Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Nove poštanske marke

Novo izdanje poštanskih maraka iz serije „Popularna kultura“: Susret poštara i psa na Felixov način

  hp/vn           20.02.2024.         1691 pogleda
Novo izdanje poštanskih maraka iz serije „Popularna kultura“: Susret poštara i psa na Felixov način

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj sutra, 21. veljače novi prigodni poštanski blok iz serije „Popularna kultura“. Ove je godina tema izdanja karikatura, a motiv na bloku je karikatura poštara i psa nastala olovkom poznatog hrvatskoga karikaturista Srećka Puntarića koji već pola stoljeća uveseljava ljude domišljatim, jedinstvenim, pametnim i prepoznatljivim Felixom. Autorica marke nominalne vrijednosti 1,32 eura je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Marka je izdana kao prigodni poštanski blok koji se sastoji od četiriju maraka, a otisnut je u nakladi od 20.000 primjeraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Puntarićev poštar Felix i pas na poštanskim markama mogu se kupiti u poštanskim uredima ili online na internetskoj stranici https://www.epostshop.hr/.

Tekst pratećeg letka uz marku napisao je Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti.

Srećko Puntarić rođen je 1952. u Zagrebu. Nakon što je diplomirao na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje nekoliko je godina radio kao projektant. Karikaturi se posvećuje 1975. kada počinje objavljivati u obnovljenom humorističkom časopisu Kerempuh. Iako Puntarić stupa na hrvatsku scenu kada su iznimno popularni i aktivni doajeni hrvatske karikature Oto Reisinger i Ico Voljevica, a u onodobnom Kerempuhu uz njega objavljuju i karikaturisti poput Joška Marušića i Mladena Bašića, on se u svom izrazu ne oslanja ni na koga iz svoje okoline. Na Puntarićevo formiranje likovnog izražavanja najviše je utjecao francuski karikaturist Jean-Marc Reiser čiji je način crtanja i pristup humoru transformirao u skladu sa svojim karakterom i vlastitim smislom za vizualizaciju humornih ideja.

U gotovo pola stoljeća javnog djelovanja Puntarićev crtež nije se mnogo promijenio. Njegov Felix uvijek podržava isti način primitivističke stilizacije koji rezultira prepoznatljivim izrazito nosatim likovima, simpatičnim i smiješnim u svojoj ružnoći, dok je prostor sveden na osnovne karakteristike. Najčešće je sve sadržano u jednom crtežu, ali nerijetko je ideja podijeljena na dva, tri ili četiri crteža koje gotovo redovito smješta u kvadratni format. Najveću zapaženost stekao je svakodnevnim objavljivanjem Felixa u Večernjem listu (od 1995. do danas) a od 2002. stalni je suradnik tjednika Glas Koncila s karikaturama pod naslovom „Kako probuditi kršćanina“. Od 2016. redovito objavljuje u stručnom časopisu Zavarivanje, a od 2017. i u časopisu Lovački vjesnik.

Tijekom plodne karijere objavljivao je karikature u Vjesniku (1987. – 1995.) te u brojnim domaćim časopisima (SN Revija, Sprint, Žalac, Radost),a bio je suradnik i u europskim humorističkim časopisima (Nebelspalter, Eulenspigel). Priredio je niz izložba u Hrvatskoj i inozemstvu, objavio 33 knjige karikatura, sudjelovao na brojnim međunarodnim kolektivnim izložbama na kojima je i osvojio nekoliko nagrada. Za posebne zasluge u kulturi odlikovan je 1995. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Pokrenuo je vlastitu galeriju za humor i karikaturu Felix Fun Factory koja je djelovala od 1994. do 2012. godine.

Puntarićeve karikature svakodnevno nasmijavaju razotkrivanjem ljudske gluposti i naivnosti, ukazuju na zablude i pohlepu, na male slabosti pojedinca i velike pogreške društvenih sustava i politike – karikature koje stvaraju dojam da bi uz malo dobre volje već sutra svijet mogao biti bolje mjesto nego što je danas.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Nove poštanske marke