Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Kultura

Novinaru Slobodanu Kadiću posebna nagrada Zbora turističkih novinara i Fijet Hrvatska

  Glas Slavonije           15.12.2013.         1616 pogleda
Novinaru Slobodanu Kadiću posebna nagrada Zbora turističkih novinara i Fijet Hrvatska

Prigodom obilježavanja 59. obljetnice Svjetske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET  Hrvatske u Hrvatskom novinarskom domu dodijelili su godišnju nagradu Marko Polo - slavni putopisac, posebnu nagradu i priznanja. Pokrovitelji nagrade su Ministarstvo turizma, a suorganizatori  HND i Hrvatska Turistička Zajednica. Meri Šilović nagrađena je za  najbolji domaći putopis objavljen u razdoblju listopad 2012 - prosinac 2013.godine, a posebne nagrade za turističke reportaže dodijeljene su novinarima Novog lista -Bojani Mrvoš Pavić i Siniši Paviću, te novinaru Glasa Slavonije- Slobodanu Kadiću kojem je dodijeljena  i besplatna avionska karta Croatia Airlinesa.

Za 2013.godinu dobitnik Marka Pola je i dugogodišnji talijanski novinar, putopisac Gian Paolo Bonomi koji živi i radi u Milanu, a član je španjolskog udruženja FIJET-a. Osim posebne nagrade, novinaru Kadiću uručeno je posebno priznanje za dugogodišnji osobni doprinos turističkom novinarstvu jer svojim novinarskim i fotoreporterskim izričajem kod čitatelja budi osjećaj boravljenja na mjestu s kojeg izvještava. Kratkim, jasnim, a ponajviše slikovitim rečenicama sjajno dočarava atmosferu trenutka i vjerno oslikava ono što vidi i osjeća.

-Osobito su zapažene njegove reportaže i putopisi iz Slavonije i svijeta, koji obiluju zanimljivim informacijama, s osjećajem za  živopisne detalje koji privlače čitateljsku pozornost. Jezičnim izričajem uspijeva vjerno prenijeti atmosferu s različitih događaja i mjesta na kojima se našao što na novinarskom zadatku, što kao dokazani zaljubljenik u putovanja. Tekstovi su mu uvijek popraćeni kvalitetnim fotografijama, koje nisu samo ilustrativne nego uhvaćenim kadrom uvijek nose i dodatne informacije - istaknuo je u obrazloženju nagrade Ante Gavranović predsjednik žirija.

Nagradu Marko Polo su 2006. ustanovili: Zbor turističkih novinara HND i FIJET-HR (Svjetska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu) s namjerom da  putopisima promoviraju turističke i kulturološke vrijednosti, osobito manje poznatih krajeva Hrvatske. Namjera im je da Putopis profesionalcima posluži za osmišljavanje  novih turističkih sadržaja, ponuda.

-Napominjemo da su u protekle dvije godine dobitnici  nagrada „Marko Polo" istaknuti putopisci: Stipe Božić i Jasen Boko( za dokumentarce na HTV-u  i putopise o Hrvatskoj) - zaključila je Tina Čubrilo, predsjednica Zbora turističkih novinara FIJETA naglasivši da je na ovogodišnjoj svečanosti podjele nagrada nazočio i  Tijani Haddad, predsjednik FIJET-a što govori o važnosti i prestižnosti nagrade.

Pročitajte nekoliko tekstova zbog kojih je Slobodan Kadić nagrađen:


Gastronauti u Slavoniji i Baranji:Vrsne domaće delicije uz pravu kapljicu

Opatijski paradoks: Slavonska priča, Feričanačkog vina i cerničke rakije

Četiri kugle sladoleda, langošice i ljute papričice za istinske gurmane

Navijači Hajduka proputovali 3.200 km od Splita do Tbilisija

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
19.12.2013. 17:53
Neka i Glas dobije glas...samo...valjalo bi se malo više pozabaviti i ovim našim kopašvarošima i s druge strane medalje...
Slabo imade tekstova o njima...kao da smo na kraju svijeta...svako veće selo bliže Osijeku ima triput više članaka nego sve tri metropolje naše...mislim županijske k za koje je nagrađeni, čini mi se ``zadužen``...
Ljubo R. Weiss
16.12.2013. 4:55
Srdačne čestitke kolegi novinaru Kadiću, na priznanjima! Valjalo ih je radom zaslužiti, svaka čast!


Još iz kategorije Kultura