Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Poljoprivreda

Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu uzbunio lokalne političare

  Božica Babić/Poslovni.hr           31.07.2012.         1862 pogleda
Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu uzbunio lokalne političare

Ministar Tihomir Jakovina novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu ne uvodi najavljenu decentralizaciju sustava nego ponovno jača centralizaciju. Jednostranom odlukom županijama ukida prihod od zakupa zemljišta, a Agenciji za zemljište daje prevelike ovlasti koje neće biti u stanju provoditi. To su glavne primjedbe na novi zakonski okvir o poljoprivrednom zemljištu svih župana koji su se ovih dana digli na noge protiv ministra. O njima je za Poslovni dnevnik progovorio Božo Galić, predsjednik Zajednice županija, ustvrdivši da su zamjerke usvojene jednoglasno od 21 župana. Primjedbe na novi zakon Zajednica županija poslala je i resornom ministru i premijeru Zoranu Milanoviću.

"Zakon nas ostavlja bez prihoda koji su za pojedinu županiju godišnje iznosili od nekoliko stotina tisuća kuna do 12 milijuna i niz godina su punili županijske proračune. Trošili smo ih namjenski za razvoj poljoprivrede, a sada ministar ta sredstva uzima županijama i prenosi ih državi", pojašnjava Galić razloge nezadovoljstva posebno ističući da župani ni sada, ali i nikada prije, zaključke nisu donosili opterećeni koloritom političkih stranaka iz kojih potiču, već su, tvrdi, uvijek argumentima štitili interes sredina koje zastupaju. S obzirom na ovlasti i obveze koje zakon daje Agenciji, župani dvoje i koliko administracije će se uskoro morati zaposliti da bi se savladala dodijeljena zadaća. Zemljišna politika prevažno je nacionalno pitanje, međutim nitko iz Zajednice županija nije bio uključen u izradu zakona iako imaju mnogo podataka i upoznati su s problemima na terenu.

Župani podsjećaju i ministra i Vladu na obvezu prema Europskoj uniji da novi model obračuna prava na potpore evidencija o legalnom korištenju i državnih i privatnih oranica mora biti zaključen najkasnije do 14. svibnja 2013. godine. Naknadno upisane površine neće biti uključene u izračun prava. Davanje u zakup oranica u privatnom vlasništvu i promet tog zemljišta, prema ocjeni župana, zakon rješava suprotno odluci Ustavnog suda koji je upravo o toj problematici 2011. dao opširno tumačenje nakon ukidanja istovjetnih odredbi. Zajednica župana ministru zamjera i što je u predloženim rješenjima evidentno "elementarno nerazumijevanje ili nedobronamjernost predlagatelja prema učinkovitom raspolaganju oranicama u vlasništvu države.

Kriteriji za izbor najpovoljnijeg ponuđača izgubili su svoju osnovnu ulogu, opominju župani, i pitaju ministra kamo su nestala obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su po još važećoj strategiji stup razvoja nacionalnog agrara. Jakovinin zakon, naime, fokusira se samo na fizičke i pravne osobe. Upozoravaju i da kriterij "najviše vrednovan gospodarski program" bez precizno razrađenoga zakonskog određenja, na temelju kojih se elemenata vrednuje, vodi samo pogodovanju "velikima" na štetu "malih" poljoprivrednika.

Podsjećamo, prije župana zakon su negativno ocijenile Poljoprivredna komora, koja zastupa više od 80.000 obiteljskih gospodarstava, i Hrvatska udruga poslodavaca, u koju je učlanjeno nekoliko stotina velikih poljoprivrednih poduzetnika. HUP je zakon ocijenio upitnim i pozvao Ministarstvo na ozbiljnu doradu teksta. Zakon je u odnosu na prvu verziju iz lipnja dorađen, ali uglavnom dvojbenim rješenjima. Izbrisana je tako odredba da su živi GMO organizmi štetni na poljoprivrednom zemljištu. Gospodarski program ostaje kriterij broj jedan u odluci tko će državne oranice dobiti u zakup na 50 godina, no do njega je uvršten novi koji bodove daje "pravnom sljedniku bivšega korisnika poljoprivrednog zemljišta u društvenom vlasništvu koje je postalo državno"

Cijeli tekst na portalu Poslovnog dnevnika, Poslovni.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

miško
3.8.2012. 23:44
Čini se nama da su neki bili zbunjeni i prije toga, npr. kad lokalni službenik u nekoj općinici na svoju inicijativu daje zemljište po svojoj slobodnoj diskrecijskoj ocijeni ( jer tu očito nema zakona) jednom poljoprivredniku, pa za par mjeseci to isto zemljište da drugom poljoprivedniku. Kada se ljudi pobune tu nema pravde, oni gube a službenik i dalje bez kazne radi svoj posao. I koji zakon tu može biti jasan?


Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.