Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Virovitica

Novi suveniri Virovitice: Kultura, običaji i identitet na urbani način

  virovitica.hr           15.02.2024.         1839 pogleda
Novi suveniri Virovitice: Kultura, običaji i identitet na urbani način

Virovitica ima nove suvenire koji kroz zanimljive i jednostavne ilustracije predstavljaju kulturu i obilježja našega kraja na urbani način. Ideja je to zaposlenice Gradske uprave Anje Duršot koja je svoj autorski rad poklonila svom gradu. Ilustracije je obradio grafički dizajner Igor Barčanac, za tekstove koji prate suvenire zaslužna je magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti Marina Mađarević, a sve informacije s tekstova prije tiska provjerila je prof. povijesti Dubravka Sabolić.

"Prijedlog suvenira za Grad Viroviticu izrađen je polazeći od ideje da je temeljni odnos u turizmu odnos domaćin – gost te je naglasak na ljudima. Cilj je bio predstaviti Viroviticu, odnosno naša obilježja, kulturu, običaje ili identitet na zanimljiv način kroz jednostavne ilustracije na nosivim ili uporabnim predmetima. Ilustracijama se predstavljaju neke vrijednosti našeg kraja kroz odjeću (odjeća u bojama Edite Schubert, klompe) ili kroz situacije (lokalni stanovnik na “beciklu“), istaknula je Anja Duršot koja je radila na prijedlogu suvenira.

Set suvenira sastoji se od četiri različita prijedloga. Svaki prijedlog ima svoju priču koju prati odgovarajuća kartica sa tekstualnim dijelom kojim se opisuje taj suvenir na simpatičan način. "Ovo je odlično! Tradicija prezentirana na moderan i slikovit način. Bravo za cijelu ekipu koja je radila na ovome", rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Kratko pojašnjenje svakog suvenira:

1. INSPIRIRANA OKRUŽENJEM Gospođa ima odjeću u bojama svojstvenim za djela Edite Schubert (Schubert plava suknja, Schubert crvena bluza s geometrijskim likom). Ima klompe (nekadašnje bijele, proizvodnje Tvin). Nosi vrećicu na kojoj je bar kod (s obzirom da se Edita Schubert u svojim radovima poigravala s crtom i brojevima poput bar koda. Sastavni dio bar koda na vrećici su brojevi 1234).

2. LOKALNI STANOVNIK Predstavlja jedan običan prizor svakodnevice, pogotovo kod virovitičke tržnice tijekom dopodneva. Ilustracija predstavlja i mikeša kao starosjedioca i svakog drugog lokalnog stanovnika jer grad čine svi ljudi i htjelo se izbjeći naglašavanje samo starosjedioca.

3. VIROVITIČAN Čovjek čita prve naše novine Virovitičan koje ove godine u rujnu slave 125. g od prvog broja (preteča Virovitičkog lista). Nizale su se teme od nedjeljne rubrike (u kojoj je bio pregled tjedna) do kulture, oglasa, reklama tadašnjih obrtnika. Detaljnije se pojašnjava u popratnoj kartici.

4. DOBRE VIBRACIJE Ilustracija nema posebnu poveznicu s kulturom, identitetom ili običajima. Prikazuje vedru mladu damu koja drži okvir za fotografiranje i šalje dobre vibracije iz Virovitice. Na popratnoj kartici koja ide uz torbu, majicu ili šalicu, tekstualno se nabraja sve dobro što se nudi počevši od toga da smo pet friendly grad, da je bend Vatra iz Virovitice, da imamo franjevce, dvorac, kazalište, muzej, knjižnicu i druge velike stvari koje grad čine pa do sitnica poput toga da se kod nas može pojesti dobru palačinku i popiti koktel jer sve su to dobre vibracije (i informacije) koje bi turist trebao primiti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica