Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Crna kronika

Novi skandal u Virovitici: Poreznica ukrala milijun kuna pa ih uplatila sebi, obitelji i prijateljima

  vn           11.06.2019.         13112 pogleda
Novi skandal u Virovitici: Poreznica ukrala milijun kuna pa ih uplatila sebi, obitelji i prijateljima

Osječki PNUSKOK dovršio je kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjom djelatnicom Porezne uprave koju sumnjiče da je nizom zloporaba i krivotvorenja za gotovo milijun kuna oštetila državni proračun te proračune Virovitice, Suhopolja i Virovitičko-podravske županije - izvijestilaja je Hina, a prenose mediji.

Kako je izvijestila policija, poreznica je od 19. svibnja 2011. do 13. ožujka 2017. “počinila više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave na način da je iskoristila svoj položaj i ovlasti, prekoračila granice svoje ovlasti i time sebi ili drugome pribavila nepripadnu imovinsku korist”.

Osumnjičena je bila ovlaštena za obavljanje poslova utvrđivanja poreza, doprinosa i drugih javnih davanja, usklađivanja statusnih podataka i vođenja dosjea, zaprimanja i obrade podnesenih prijava, provjere iskazanih podataka o poslovanju poreznih obveznika iz svoje nadležnosti i bilježenja poreznih obaveza u poreznom knjigovodstvu.

Kaznena djela za koja je sumnjiče počinila je znajući da određeni porezni obveznici nemaju pravo na povrat poreza i prireza na dohodak ni preplatu poreza na dodanu vrijednost, doprinosa i drugih davanja, a s ciljem da se osobno nepripadno materijalno okoristi, odnosno da se nepripadno materijalno okoriste članovi obitelji i prijatelji, izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

U Informacijskom sustavu Porezne uprave osumnjičena je navodno ručno knjižila fiktivne uplate i preplate poreza i prireza na dohodak, doprinosa i drugih davanja, čime su nastale neistinite preplate koje su neosnovano navođenjem brojeva tekućih računa članova obitelji i prijatelja istima isplaćivane. Time im je pribavljena korist, a na štetu državnog proračuna, proračuna Grada Virovitice i proračuna Općine Suhopolje.

U namjeri da im neosnovano omogući zatvaranje dospjelih poreznih obaveza, osumnjičena je neistinito na knjigovodstvenim karticama poreznih obveznika, inače članova njezine obitelji i prijatelja, kao i sebi osobno, knjižila uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje, zapošljavanje, zdravstveno osiguranje, zaštitu zdravlja na radu i mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje.

Osumnjičena je knjižila uplate poreza na dodanu vrijednost, dobit, promet nekretnina, cestovna motorna vozila te poreza i prireza na dohodak.

Te uplate nisu u stvarnosti uplaćene pa su njima zatvarane dospjele porezne obveze poreznih obveznika te im je na taj način pribavljena nepripadna imovinska korist, a na štetu državnog proračuna, proračuna grada Virovitice, općine Suhopolje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te proračuna Virovitičko-podravske županije.

Materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 921 tisuću kuna, izvijestila je policija koja je protiv osumnjičene podnijela kaznenu prijavu USKOK-u.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Crna kronikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.