Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Aktualnosti

Novi natpisi, pečati... Evo koliko će nas koštati nova imena ministarstava i 'kozmetičke promjene'

  novilist.hr           21.10.2016.         1772 pogleda
Novi natpisi, pečati... Evo koliko će nas koštati nova imena ministarstava i 'kozmetičke promjene'

Nova vlada odmah po dolasku započela je provoditi reforme. Nažalost, ne radi se o onim obećanim reformama čiji bi se rezultati trebali vidjeti kroz duže razdoblje, već o nekim tehnikalijama koje će pružiti tek alternaciju početne pozicije. Sve to nažalost, nisu tek neprimjetne tehničke promjene, već će se one itekako osjetiti na leđima poreznih obveznika. 

Od ukupno 19 ministarstava, čak sedam ih je dobilo nova imena. Mjerit će se zbog toga trošak u stotinama tisuća, možda i milijunima kuna, jer svako od spomenutih sedam ministarstava sada mora naručiti i postaviti nove pločice na pročeljima svih svojih ureda, ispostava i institucija, čemu treba dodati i promjenu pečata, službenih memoranduma, obrazaca, potvrda, naloga, piše Novi list.

Ministarstvo zdravlja, kojemu je ime prije pet godina dala Vlada Zorana Milanovića, sada ponovo postaje Ministarstvo zdravstva i tamo su bili jako ažurni, te su nove ploče već počeli postavljati na bolnicama, institutima i zavodima s novim identitetom. Sličnu lingvističku promjenu prolazi i novoimenovano Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, gdje je ministar ostao isti, ali je promjena u tome što je Oleg Butković dosad bio na čelu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Ovdje će trebati postaviti gotovo stotinjak tabela s novim imenom, najviše na ispostavama lučkih kapetanija. Treća lingvistička promjena odnosi se na Ministarstvo branitelja, gdje ministar ostaje Tomo Medved, ali sada na čelu Ministarstva hrvatskih branitelja, koje će također mijenjati pločice, ali u bitno manjem obimu u odnosu na resore zdravstva/zdravlja, odnosno pomorstva/mora.

"Ministarstvo će naručiti ukupno 92 ploče s novim nazivom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a s obzirom da cijene tih proizvoda na tržištu variraju bit će potrebno u što kraćem roku prikupiti određeni broj ponuda prije konačne odluke o odabiru dobavljača, navode u Ministarstvu. Dosadašnja praksa pokazuje da su cijene pločica s natpisima novih imena varirale od 350 do 500 kuna po komadu i to bez PDV-a. Stoga se može procijeniti kako će samo u Ministarstvu mora na nove natpise potrošiti gotovo 50.000 kuna.

Slično će biti i kod Ministarstva zdravstva, gdje su precizno naveli koje će sve troškove imati zbog promjene imena. Bit će nabavljeno ukupno 17 ploča s novim natpisima, koje koštaju 7.112 kuna s PDV-om. Zatim se nabavlja novih 139 pečata i još 15 štambilja što će koštati 27.651 kunu. Povrh svega ide i promjena u registarskim dozvolama za 48 službenih vozila, što je trošak od 1.300 kuna. Zaključno će zbog promjene imena Ministarstvo zdravstva platiti oko 36.000 kuna s PDV-om", objasnili su na upit Novog lista.

To su samo neki primjeri promjena u ministarstvima koje su jedino same sebi svrha. 

Kad se računa samo trošak novih natpisa na pročeljima državnih ureda, agencija, lučkih kapetanija, bolnica i drugih državnih institucija, ukupni troškovi bi mogli dosegnuti nekoliko stotina tisuća kuna, a tome treba dodati i izmjenu pečata, memoranduma, pa lingvistička gimnastika itekako ima svoju cijenu za državni proračun. Mjerit će se možda i u milijunima kuna. 

Uz to treba nadodati i činjenicu kako Hrvatska ima najveći broj ministarstava u Europi, piše Novi list. 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti