Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Zdravstvo

Novi model upućivanja u bolnice od 1. rujna

        16.08.2013.         2615 pogleda
Novi model upućivanja u bolnice od 1. rujna

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od 1. rujna uvodi novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede, hospitalizaciju, dijagnostičke pretrage i ambulantno liječenje s ciljem rasterećenja bolnica, smanjivanja listi čekanja i ušteda proračunskog novca.

Postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenta i praćenje kroničnih bolesnika prebacuje se na liječnike primarne zaštite, koji više neće biti administratori bolničkih liječnika, prenose mediji.

Prijeoperativne pretrage bit će strogo definirane, a više ih neće obavljati bolnice, već domovi zdravlja. Bolnički liječnici moći će davati preporuke za terapiju ili lijek, ali ne i za bolovanje, dok će obiteljski liječnici odlučivati o daljnjim koracima.

Bolovanja, koja su isključivo u nadležnosti primarne zaštite, morat će biti potkrepljena nalazima, što je, po podacima HZZO-a, već sada smanjilo broj bolovanja u Hrvatskoj.

U HZZO-u imaju rješenje i za dosadašnju neracionalnu potrošnju lijekova, jer će se ubuduće moći prepisivati samo najjeftiniji lijekovi određenog sastava. Pacijent koji želi skuplji lijek, morat će ga sam doplatiti, kaže zamjenica ravnatelja.

Rad zdravstvenih djelatnika na svim razinama nadzirat će Centralni zdravstveni informacijski sustav koji pokriva svih 5000 ordinacija primarne zaštite. "Preko elektroničkih recepata već sada pratimo je li obiteljski liječnik prepisao najjeftiniji lijek koji je specijalist preporučio. Imamo 60 tisuća ljudi u zdravstvenom sustavu, a velik dio njih dosad je radio proceduralne greške iz neznanja. Toga više neće biti, jer će procedura biti strogo propisana", ističe Prenđa Trupec.

Uputnice će pak imati novi način šifriranja, ovisno o tome šalje li se pacijenta na konzilijaran pregled u bolnicu (A), na bolničko liječenje (B), specijalističku zdravstvenu zaštitu (C) ili ambulantno liječenje (D).

Uputnicom A bit će obuhvaćen konzilijarni pregled i nužna dijagnostika, a specijalist će moći preporučiti i neku daljnju pretragu, lijek ili terapiju, o čemu će konačnu odluku donijeti obiteljski liječnik. Međutim, specijalist na temelju ove uputnice neće moći upućivati pacijenta na daljnju bolničku obradu, naručivati na kontrolni pregled niti izdavati mišljenje o pacijentovoj radnoj sposobnosti.

Interne uputnice za daljnju obradu bolnički liječnik moći će izdavati pacijentu samo nakon hospitalizacije, i to najviše šest mjeseci nakon otpusta iz bolnice. Godinu dana nakon hospitalizacije bolnički liječnik moći će pacijenta naručiti na svega tri kontrolna pregleda.

To bi trebalo znatno smanjiti liste čekanja na kojima trenutačno od oko 500.000 naručenih pacijenata, njih oko 300.000 čeka kontrolni pregled, ističu u HZZO-u.

Pacijent upućen na hitni bolnički prijem, moći će na temelju jedne uputnice tijekom sedam dana obaviti sve potrebne pretrage u bolnici.

Uputnica za specijalističku zdravstvenu zaštitu (C) vrijedit će godinu dana, a njome će pacijent moći obaviti specijalistički pregled i cjelovitu obradu u bolnici.

Za ambulantna liječenja i dnevne bolnice uputnice (D) će vrijediti godinu dana, s tim da se pacijent mora naručiti u roku 30 dana od njihova izdavanja.

U HZZO-u ističu da se na Hitnu, u slučaju potrebe, kao i do sada može "doći s ceste, bez uputnice".

S novinama u upućivanju pacijenata obiteljski liječnici trebali bi biti upoznati ovoga mjeseca, kada će im biti podrobnije pojašnjene sve indikacije koje pacijent mora imati da bi ga se moglo uputiti na daljnju obradu, kažu u HZZO-u.

"Sustav će biti puno komotniji za pacijenta i donijet će znatne uštede", ističe zamjenica ravnatelja te odlučno odbacuje strahove da će se povećati gužve u čekaonicama zbog većih zaduženja obiteljskih liječnika.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
16.8.2013. 13:12
@atma nikada se nisam bavio čitanjem onog što pišu osobe kao što je Domagoj Margetić, pa se nebi bavio ni mislima o njegovim tezama.

No znam što nezna Zoran Milanović, ali zna Slavko Linić!

Sjedi pensioner ispred Sabora i maže govna na šnitu kruha.
Izađe Milanović i pita:
-Što to radiš čovjeće?
-Kriza Premijeru.
-Evo ti 1000 kuna I skloni se molim te.
Penzos stavi pare u džep i nastavi da radi isto.
Izlazi Linić is Sabora i pita:
-Što toradiš čovjeće?
-Kriza Ministre.
-Ma maži to tanje, biće još gore.
Izvor: www.dnevno.hr/humor/satira/92545-slavko-zna.html

Ovo je još crnji scenarij od onoga kojeg je bivši albanski diktator Enver Hodža pripremao svom narodu kada je jednom prilikom rekao: "Ako treba, jest ćemo travu!"
atma
16.8.2013. 12:43
@fitilj, Domagoj Margetić tvrdi da u Hrvatskoj živi 4,5 milijuna glupana. Što Vi mislite o toj tezi?
Teza, antiteza, sinteza!
fitilj
16.8.2013. 11:26
@lukica točno tako, a kako je u Hrvatskoj mafija opljačkala vlastiti narod i dobila svoju državu, narod joj više ne treba!

Najbolji način kako se riješiti naroda je uzeti mu pravo na posao, a time i pravo na dostojanstven život i liječenje!

Sve to čine Zoran Milanović i njegovi janjičari kojima je zadani cilj uništiti državu i desetkovati njeno stanovništvo, a ne pokrenuti gospodarstvo i privredu i otvarati nova radna mjesta, a sve bi se to moglo da lupeži pod vodstvom Zorana Milanovića i Slavka Linica krenu u ozbiljnu i odlučnu borbu protiv onih koji su opljačkali narod i državu i opljačkano bogatstvo u ovih dvadesetak godina iz kriminalne pretvorbe, privatizacije i tajkunizacije po američkim pouzdanim procjenama, poharali na štetu naroda i u vlastiti džep stavili čak 23,2 milijarde dolara.
www.dnevno.hr/vijesti/komentari/93044-iz-hrvatske-je-po-americkim-izvorima-opljackano-23-2-milijarde-dolara-ali-linic-ne-progoni-pljackase-vec-kumice.html

Umjesto toga iz dana u dan stišću narod za vrat novim haračima i kresanjem i oduzimanjem ljudskih prava, a noarod kao poslušne ovce stoji u redu i čeka na klanje!
www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/93098-imajmo-razumijevanja-politicari-se-moraju-voziti-u-sigurnim-i-primjerenim-automobilima.html
lukica
16.8.2013. 11:04
Fitilj, a oni prije njih još i više....
fitilj
16.8.2013. 10:43
@lukica pa ovi na vlasti i njihovi prednici su se toliko nakrali i obezbijedili za budućnost da im ne treba narod!
lukica
16.8.2013. 9:26
Da je zdravstvo u kolapsu, to i vrapčići znaju, kao uostalom i cijela država. Da su uštede potrebne, jesu i da treba malo racionalnije postupati, treba. Ali nitko me ne može uvjeriti da je liječnik opće prakse kompetentniji u donošenju odluka o stanju pacijenta od specijaliste iz domene kirurgije, neurologije, interne medicine... Ambulante liječnika opće prakse su i onako pretrpane i ne mogu a da se ne zapitam o kvaliteti usluge. Pacijenti će imati pravo na naj jeftinije (najlošije), što znači da će samo oni koji imaju novca moći dobiti adekvatnu liječničku skrb i lijekove. Strašno!


Još iz kategorije Zdravstvo