Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Zdravstvo

Novi model financiranja projekata za domove zdravlja i koncesionare

        05.06.2016.         1025 pogleda
 Novi model financiranja projekata za domove zdravlja i koncesionare

 Nakon što su utvrđene proceduralne pogreške, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s Ministarstvom zdravlja, 30 otkazalo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Ulaganje u zdravstvenu zaštitu na primarnoj razini“ ukupne vrijednosti 140,6 milijuna kuna.

 Novi Poziv stavit će u fokus županije i pojednostavljenje postupka dodjele bespovratnih sredstava, kao i uspostavu boljeg modela financiranja za krajnje korisnike, odnosno domove zdravlja i koncesionare te omogućavanje lakšeg praćenja izvršenja samih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

 „Zbog pogrešaka bivše garniture morali smo reagirati i zaustaviti ovaj Poziv kako bi spasili nešto više od 140 milijuna kuna nacionalnih sredstava kojima bi u konačnici morali isplatiti sve projekte da je natječaj proveden do kraja u sadašnjem stanju.  Uskoro očekujemo novi Poziv kojim ćemo omogućiti bolji model financiranja projekata za domove zdravlja i koncesionare, pojednostaviti procedure i ujedno ojačati ulogu županija kao partnera na regionalnoj razini“, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

 U novom pozivu potencijalni prijavitelji bit će županije. Kao osnivači domova zdravlja županije dodjeljuju koncesije primarne zdravstvene zaštite na svom području i imaju izravan uvid u potrebe na terenu. Također, županije imaju jače i kvalitetnije kapacitete za pripremu i provedbu projekata te provedbu postupaka javne nabave od samih krajnjih korisnika, a kroz ovakve pozive dodatno će jačati svoje kapacitete. Stavljanjem županija u ulogu prijavitelja, odnosno korisnika, pojednostavit će se cjelokupna procedura postupka dodjele bespovratnih sredstava.

 Ovakvim pristupom omogućit će se bolji model financiranja projekata za domove zdravlja i koncesionare te će se sufinanciranje od 15% većim dijelom osigurati iz Fonda za sufinanciranje projekata.

 Ministar Tolušić na ovu temu održao je sastanak sa županima koji su izrazili veliko zadovoljstvo novim modelom financiranja kojim je još jednom potvrđeno da su županije prepoznate kao važan partner u provedbi EU projekata na regionalnoj razini.

 „Žao nam je što je zbog proceduralnih pogrešaka morao biti poništen natječaj, ali pozdravljamo inicijativu ministarstava da županijama daju ključnu ulogu u novom pozivu. Novim modelom financiranja županijama će u proračunu ostati više sredstava koje mogu preusmjeriti na druge projekte“, izjavio je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

 Objava novog poziva „Ulaganje u zdravstvenu zaštitu na primarnoj razini“,  u iznosu od 140,6 milijuna kuna, očekuje se u roku od mjesec dana.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.