Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Obrtništvo

Novi kreditni programi Hrvatske banke za obnovu i razvitak

        29.08.2013.         2563 pogleda
Novi kreditni programi Hrvatske banke za obnovu i razvitak

Mladima do 30 godina i poduzetnicima početnicima od 1. rujna 2013. na raspolaganju će biti novi kreditni programi Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) uz subvenciju kamatne stope Ministarstva poduzetništva i obrta:Poduzetništvo mladih". Cilj poticanje osnivanja i razvoja poslovanja malih i srednjih gospodarskih subjekata koji su u vlasništvu državljana RH u dobnoj skupini do 30 godina.

Krediti su namijenjeni za ulaganja u materijalnu imovinu i trajna obrtna sredstva do 30% od ukupnog iznosa kredita. Korisnici kredita mogu biti poslovne banke koje su ugovorile suradnju s HBOR-om o provođenju programa ili direktno trgovačka društva i OBRTNICI, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, zadruge i ustanove- u kojima mlada osoba do 30 godina vodi Upravu.

Iznos i otplata kredita: najniži iznos 80.000,00 a najviši 700.000,00 kuna poček do 2 godine ili do 5 godina za dugogodišnje nasade. Rok otplate do 12 godina uključujući i poček

Kamate: 4% godišnje. Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatnu stopu korisniku kredita do najviše 2% godišnje, što ovisi o raspoloživim sredstvima za subvencije.

Instrumenti osiguranja: mjenice, zadužnice, zalog ili fiducijarni prijenos na imovinu, bankarska jamstva.Za kredite do visine 100.000,00 kuna HBOR može prihvatiti dva kreditno sposobna jamca, a ako HAMAG Invest osigurava od  80% iznos kredita, HBOR za osiguranje može prihvatiti mjenice i zadužnice te vlasnika kao i suglasnost o zapljeni plaće vlasnika.

„Početnici"

Cilj je kreditiranje novih trgovačkih društava, obrta te otvaranje novih radnih mjesta. Krediti su namijenjeni za ulaganja u materijalnu imovinu i trajna obrtna sredstva do 30% od ukupnog iznosa kredita.

Korisnici kredita mogu biti poslovne banke koje su ugovorile suradnju s HBOR-om o provođenju programa, izravno hrvatski državljani koji imaju registriranu djelatnost ( do 2 godine poslovanja), koji po prvi puta otvaraju obrt ili direktno trgovačka društvo, mlađi su od 55 godina života, nisu vlasnici drugog trgovačkog društva ili obrta, nisu suvlasnici u drugom td ili obrtu s udjelom većim od 30%.        

Iznos i otplata kredita: najniži iznos 80.000,00 a najviši 1.800.000,00 kuna, poček do 3 godine ili do 5 godina za dugogodišnje nasade. Rok otplate do 14 godina uključujući i poček

Kamate: 4% godišnje. Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatnu stopu korisniku kredita do najviše 2% godišnje, što ovisi o raspoloživim sredstvima za subvencije.

Instrumenti osiguranja: mjenice, zadužnice, zalog ili fiducijarni prijenos na imovinu, bankarska jamstva.Za kredite do visine 100.000,00 kuna HBOR može prihvatiti dva kreditno sposobna jamca, a ako HAMAG Invest osigurava od  80% iznos kredita, HBOR za osiguranje može prihvatiti mjenice i zadužnice te vlasnika kao i suglasnost o zapljeni plaće vlasnika., i druge uobičajene instrumente osiguranja u bankarskom poslovanju.

Detaljni uvjeti kreditiranja sa popisom potrebne dokumentacije možete naći na web stranicama Hrvatske banke za obnovu i razvitak : www.hbor.hr.

Ujedno napominjemo da je HBOR snizilo kamate i po drugim kreditnim programima koje možete naći na njihovoj web stranici.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
12.9.2013. 9:24
U VLADI navodno, razmišljaju o smjeni Antona Kovačeva, dugovječnog predsjednika uprave HBOR-a. Kao povod za smjenu spominju 350 milijuna kuna uloženih u Centar banku koja je ovih dana otišla u stečaj. Ulaganja HBOR-a kroz duže su razdoblje popravljala bilancu Centar banke i davala dojam sigurnosti i pouzdanosti koji je, pokazalo se, bio posve lažan. Država je tome dodala i 50 milijuna kuna isplaćenih putem FGS-ova, što je pomoć koju je Centar banci isposlovao Slavko Linić, ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a. "Birajte, hoćete li platiti 500 milijuna kuna štednje ili ćete s 50 milijuna kuna pokušati spasiti banku.", izjavio je tada Linić plašeći javnost skupom sanacijom iz proračuna. Financijski stručnjaci, međutim, tvrde da je država pogriješila financirajući tu malu banku u stopostotnom privatnom vlasništvu, i to u vrijeme dok prodaje svoju - HPB. Tvrde da je Linićevo širenje panike bilo neopravdano, jer se 500 milijuna kuna osigurane štednje neće isplatiti iz državnog proračuna već iz Fonda osigurane štednje u kojem su akumulirana sredstva banaka. Izravno na teret hrvatskih poreznih obveznika, međutim, ide onih "Linićevih" 50 milijuna kuna kojima je država pokušala spasiti Centar banku, klijentelistički povezanu s raznim strukturama unutar Kukuriku koalicije...

Zašto ne razmišljaju o smjeni Linića?

Zašto, onda, u Vladi ne razmišljaju o smjeni Slavka Linića, ministra upletenog u korupcijski skandal o kojem USKOK i dalje šuti, umjesto što žele žrtvovati HDZ-ovca Antona Kovačeva, inače lojalnog svim dosadašnjim vladama.

Više na: www.index.hr/vijesti/clanak/nazovi-linica-radi-jamstva/699873.aspx

Ministarstvo financija
Linić posjeti švicarsku Vladu i vidi švicarsko Ministarstvo pomorstva. Začuden upita njihovog ministra:
"Pa kako to da imate Ministarstvo pomorstva, a nemate mora?"
Švicarski će ministar:
"Pa isto tako kao i vi, imate Ministarstvo financija, a nemate financije."


Još iz kategorije Obrtništvo