Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  O dizajnu

Novi bezvremenski liturgijski namještaj za Notre-Dame de Paris

  Krunoslav Kovač           04.01.2024.         1558 pogleda
Novi bezvremenski liturgijski namještaj za Notre-Dame de Paris

Poznata gotička katedrala Notre-Dame de Paris djelomično je izgorjela 2019. godine kada je uništen i liturgijski namještaj. Pariški nadbiskup Laurent Ulrich u konzultaciji s umjetničkim odborom Revoir Notre-Dame de Paris odabrao je dizajn pet značajnih liturgijskih elemenata poznatog francuskog dizajnera Guillaumea Bardeta: oltar, propovjedaonicu, svetohranište, sjedala i krstionicu.

Bardet, poznat po svom istančanom minimalističkom izričaju prirodnih oblika, za materijal je odabrao broncu i naglasio te jednostavne oblike. Osim što odišu gracioznošću i bezvremenošću, uskladio ih je tako da izazivaju osjećaj postojanosti i duhovne predanosti istovremeno ih spajajući s inovacijom i tradicijom.

Za dizajn stolica, njih 1 500 komada, odabrana je francuska dizajnerica Ionni Vautrin. Stolice su izrađene od hrastovine s otvorenim naslonom, oblikovane da se mogu međusobno povezati u redove. Autorica je predložila jednostavan bezvremenski dizajn stolica dajući prednost liturgijskom namještaju, arhitekturi katedrale i duhu vremena.

Svjetsku dizajnersku scenu u pozitivnom je smislu iznenadio odabir pariških crkvenih vlasti. S druge strane, bilo je i kritika da je namještaj odviše suvremen za najveću francusku gotičku katedralu. Završetak obnove planiran je za kraj 2024. godine.

Sponzor serijala o dizajnu je Ie-centar.

 

Notre-Dame

 

Notre-Dame

 

Notre-Dame

 

Notre-Dame

 

Notre-Dame

 

Notre-Dame

 

Notre-Dame

 

Notre-Dame

 

Notre-Dame

 

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu