Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Nove oznake porijekla za med su dobra vijest, no same neće zaustaviti prevarante

  vn           26.02.2023.         1996 pogleda
Nove oznake porijekla za med su dobra vijest, no same neće zaustaviti prevarante

Zastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju „Od polja do stola“, pozdravila je najavljene izmjene EU pravila za označavanje meda za koje se izborila u Europskom parlamentu. No, Borzan je pismeno upozorila Europsku komisiju kako sama izmjena oznaka neće biti dovoljna da zaštiti europske pčelare i potrošače od patvorenog i nekvalitetnog meda.

- Sretna sam što će u ožujku konačno biti predstavljen novi sustav označavanja meda, Ruža Tomašić i ja smo se za to žestoko borile tijekom glasanja o strategiji „Od polja do stola“. Sadašnji sustav, odnosno oznaka „mješavina EU/ne-EU meda“, se godinama zloupotrebljava kako bi se uvozio i prodavao patvoreni med. Nove oznake na pakiranju će sadržavati popis svih zemalja iz kojih je došao med, no borit ću se da to bude prema razmjeru udjela, od najvećeg do najmanjeg. U suprotnom će opet biti prostora za muljažu - upozorila je Borzan.

Hrvatska europarlamentarka je u dopisu Komisiju također upozorila kako se izmjene EU direktive o medu trebaju iskoristiti da se dopune pravila o inspekcijskom nadzoru i analizama, jer prevaranti koriste sve sofisticiranije metode patvorenja meda i uspješno nalaze načine da zaobiđu kontrole.

- Novom direktivom treba zabraniti takozvani „ultrafiltrirani med“, u kojem praktički nema peludi. Trebalo bi obuhvatiti i proizvode tretirane na visokim temperaturama iznad 40 stupnjeva te kineski med koji se ubrzano proizvodi umjetnim isparavanjem, jer se time uništava okus i blagotvorna svojstva meda. Nadalje, EU se pri Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju ISO mora suprotstaviti lobiranju Kine da se olabavi definicija pojma „med“, jer bi se time otvorio put još većem uvozu proizvoda loše kvalitete. To će biti moji prioriteti tijekom rada na novoj direktivi - najavila je Borzan.

Nedavno objavljeni rezultati o inspekcijskom nadzoru u Hrvatskoj su pokazali kako je med među proizvodima koji se najviše patvore, odnosno kojima se zavarava potrošače.

- Fascinantno je kako to u potpunosti odgovara percepciji građana. Naime, proljetos sam napravila veliko istraživanje javnog mnijenja u kojem sa pitala građane što misle s kojim ih se proizvodima najviše vara. Proizvod kojeg je odabralo najviše građana je med, njih više od polovice! Nakon toga idu mesu, eko hrana i maslinovo ulje, što također uvelike odgovara izvještaju inspekcije. To govori da građane možeš pokušati zavarati, no prevariti ne. Dok god sam u Europskom parlamentu, borit ću se protiv tih lovaca u mutnom! - kazala je hrvatska europarlamentarka.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda